Connect with us

Αναπλάσεις

Γιάννης Σγουρός: «Ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης έργων ΕΣΠΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ θα υπάρξει δραματική μείωση των πόρων και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση υποδομών για την Περιφέρεια Αττικής»

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής και παρουσιάζει την πρόοδο του ΕΣΠΑ από το 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 που αναφέρει πως: καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) οι συμβάσεις οκτώ (8) ενταγμένων έργων, ύψους 13 εκ. Ευρώ, που αφορούν:
1.    Κατασκευή βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών
–    Βρεφονηπιακός σταθμός στο Περιστέρι
–    Βρεφονηπιακός σταθμός στη Νέα Μάκρη
–    Παιδικός Σταθμός στη Σαλαμίνα

2.    Υποδομές Υγείας
–    Κατασκευή Καρδιολογικής Πτέρυγας στο Τζάνειο Νοσοκομείο
–    Κατασκευή Πτέρυγας Προγεννητικού Ελέγχου & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»
3.    Εξοπλισμός σχολείων Ειδικής Αγωγής σε ολόκληρη την Αττική
4.    Κατασκευή Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αρτέμιδα
5.    Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και ομβρίων στο Ίλιον, επί των οδών Καλπακίου & Θηβών

Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλ. το Φεβρουάριο του 2013, η Περιφέρεια  Αττικής προχώρησε, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), στην καταχώρηση πληρωμών ύψους 5.715.591 Ευρώ του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. (Επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας: «Δαπάνες που καταχωρήθηκαν στο ΟΠΣ τον Φεβρουάριο 2013»)

Oι πληρωμές αφορούν σε ώριμα έργα, μεταξύ των οποίων είναι έργα υποδομών, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, λιμενικά έργα, βελτιώσεις των οδικών υποδομών, σχολική στέγη, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ψυχικής υγείας, σχολικά κτήρια, υποδομές εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και άλλα έργα κοινωνικής ανάπτυξης.

Συνολικά και για το χρονικό διάστημα από 01.07.2011, όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής έως 31.01.2013, εντάχθηκαν με υπογραφή του Περιφερειάρχη στο ΠΕΠ Αττικής 123 νέα  έργα, συνολικού προϋπολογισμού 543 εκ. €.

Πρόκειται για ώριμα έργα που αφορούν:
1.    στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,
2.    σε κοινωνικές υποδομές που αποσκοπούν στη στήριξη  των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
3.    σε υποδομές εκπαίδευσης και υγείας,
4.    στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων της Αττικής και της ύδρευσης περιοχών, όπως τα Μέγαρα, η Αίγινα, το Αγκίστρι,
5.    στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακής και υπερτοπικής εμβέλειας,
6.    σε στοχευμένες αναπλάσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας,
7.    σε λιμενικές υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά,
8.    στην αποκατάσταση των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική,
9.    στην αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, έχουν υπογραφεί οι Συμβάσεις 113 ενταγμένων έργων, προϋπολογισμού 264 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί δαπάνες συνολικού ποσού 229,2 Εκατομμυρίων Ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 11,5 Εκατομμύρια Ευρώ το μήνα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Από την 1η Ιουλίου 2011 που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Αττικής τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δουλεύουμε σκληρά και αποτελεσματικά.

Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής υπάρχουν 2.800.000.000 Ευρώ για σημαντικά έργα, γι’ αυτό και καλούμε συνεχώς τους Δήμους να καταθέσουν ώριμες μελέτες, ώστε τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν. Χρειαζόμαστε, όμως, συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες απεμπλοκής από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.

Εμείς συνεχίζουμε την εντατικοποίηση της προσπάθειας. Απαιτείται όμως η ενεργοποίηση και η εγρήγορση όλων, έτσι ώστε με συνεχή παρακολούθηση των έργων και συνεργασία με τους δικαιούχους, το πρόγραμμά να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο αποδοτικό, ακόμα πιο παραγωγικό και χρήσιμο για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας».

ypodomes.com


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Αττική πατώντας εδώ

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Αχαρνές: Ξεκινούν μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και ανάπλασης της Λ.Καραμανλή

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Αθηνών

Μετά από πάρα πολλά χρόνια αρχίζει επιτέλους ουσιαστικά η διαδικασία για την κατασκευή ενός μεγαλόπνοου έργου, ενός έργου που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα και ταυτόχρονα βαθιά ανάσα για ολόκληρο τον Δήμο Αχαρνών. Πρόκειται για την κατασκευή μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και ανάπλασης της Λεωφόρου Καραμανλή.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων συνεδρίασαν παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σπύρου Βρεττού τα μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (Κ.Σ.Ε.) του άρθρου 140 του Ν. 4070/12, για να γνωμοδοτήσουν επί του αιτήματος του Δήμου Αχαρνών για την έγκριση εκπόνησης της μελέτης και κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποχέτευση Ομβρίων Λεωφόρου Καραμανλή από Λ. Θρακομακεδόνων έως Οδού Δεκελείας» από τον ίδιο τον Δήμο Αχαρνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Το αίτημα του Δήμου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

Η μελέτη αφορά κυρίως την κατασκευή αγωγού αποχέτευσης όμβριων υδάτων στη Λ. Καραμανλή, με αποκατάσταση του καταστρώματος για τη λειτουργικότητα των φρεατίων υδροσυλλογής. Το τμήμα αυτό είναι ουσιαστικά η είσοδος προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και συγχρόνως αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού του Δήμου Αχαρνών και δυναμικό εμπορικό κέντρο. Η μελέτη ομβρίων συνδυάζεται με μελέτη ανάπλασης – διαμόρφωσης πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων εκατέρωθεν της Λεωφόρου από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Πάρνηθας  (διχάλα) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο του ΟΣΕ στην οδό Δεκελείας.

Η σύνταξη της μελέτης θα ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών. Ο προϋπολογισμός του έργου προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 4.300.000 (συμπ. ΦΠΑ) με την κατανομή των ποσών να είναι περίπου 70% αγωγοί ομβρίων και 30% διαμόρφωση πεζοδρομίων – ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από κονδύλια της Περιφέρειας. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου κ. Γεωργακόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικής Προστασίας κ. Κατσιγιάννης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός τόνισε σχετικά: «Επιτέλους ύστερα από πολλά χρόνια ένα τόσο σημαντικό έργο, που περιλαμβάνει τα αντιπλημμυρικά και την ανάπλαση της Λεωφόρου Καραμανλή, αρχίζει ουσιαστικά. Με την έγκριση της απόφασης για την κατασκευή της μελέτης γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για να δοθεί λύση σε ένα μείζον πρόβλημα για όλη την πόλη».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δήμο Θεσσαλονίκης το έργο για την ανάπλαση της ΔΕΘ για το οποίο επικυρώθηκε η γνωμοδότηση των αρμόδιων δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών επί ενστάσεων αναφορικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, που αποτελεί τον υποκείμενο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ ακολούθως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την έναρξη του έργου ανάπλασης που θα δώσει σε χρήση επιπλέον 70 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου και 2100 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Όπως σημείωσε κατά την παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας «Η ανάπλαση όσον αφορά στην προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Είχαμε βάλει ως στόχο τον περασμένο Απρίλιο να προκηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Επειδή όμως καθυστερήσαμε λόγω του κορωνοϊού, προσπαθούμε με τη δουλειά μας να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Με βάση τις προθεσμίες που μας είχε δώσει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να γίνει μια έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εν όψει της συνεδρίασης του Κεντρικό Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο», εξήγησε ο κ. Τζήκας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για όλους – για την πόλη, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για την κοινωνία- να προχωρήσει γρήγορα το πρότζεκτ», θυμίζοντας ότι έγιναν αναλυτικές συζητήσεις για το θέμα δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα κατά τη διάρκειά τους ήταν εμφανής η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υποστηρίζεται το σχέδιο ανάπλασης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

17 παιδικές χαρές και αυλές σχολείων θα ανακαινιστούν στη Θεσσαλονίκη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Παιδική Χαρά με κούνιες
Φωτογραφία αρχείου

Δεκαεπτά παιδικές χαρές και αυλές σχολείων θα ανακαινιστούν στον δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, μετά την υπογραφή σχετικής απόφασης χρηματοδότησης από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την ανάπλαση των χώρων, όπως σχεδιάστηκαν από τη δημοτική αρχή, μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Θα εξοπλιστούν πλήρως με υπαίθρια υποδομή, θα ενισχυθεί η διαπερατότητα των εδαφών για να βελτιωθεί η βλάστηση και η απορρόφηση των νερών, ενώ θα εγκατασταθούν φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη αναβαθμίζουμε τους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου, δημιουργούμε βιώσιμους χώρους παιχνιδιού στα σχολεία και τις παιδικές χαρές, ανακαινίζουμε και εξοπλίζουμε πάρκα, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων των πολιτών», δηλώνει ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι 17 χώροι που θα ανακαινιστούν είναι: στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Κέννεντυ, στη συμβολή Γεννηματά και Χαλκίδη, στις οδούς Αγίας Παρασκευής και Ρόδων, Λιγδών και Εργατικών Κατοικιών Αξιού, Κυρίμη και Κίμωνος, Ελ.Βενιζέλου και Κομνηνών, Εθνικής Αντιστάσεως και Κουντουριώτου, οι αυλές του 3ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης, των 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων Μενεμένης, των 11ου και 13ου Νηπιαγωγείων Αμπελοκήπων, του 14ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων, Νικ. Πλαστήρα και Θωμά Καλλιβούλου, Πατριάρχου Γρηγορίου 5ου και Ελμάζη, Μπουμπουλίνας και Μεσολογγίου, Καλλιθέας και 28ης Οκτωβρίου, Αυξεντίου και Ελμάζη, Γεννηματά και Μάτση.

Στην ανάπλαση περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, περιφράξεις, τοποθέτηση βρυσών, παρεμβάσεις συμμόρφωσης των παιδικών χαρών στις ισχύουσες διατάξεις, στέγαστρα, ράμπες για άτομα με αναπηρίες, δαπεδοστρώσεις, νέα όργανα υπαίθριας εκγύμνασης κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα