Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Γερμανία: δείτε πως το παλιό Αεροδρόμιο του Βερολίνου δείχνει το δρόμο για το Ελληνικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντί για κηροζίνη πάπρικα, αντί για αεροπλάνα ηλιοτρόπιαΧρώματα και μυρωδιές έχουν καταλάβει το μνημειώδες αεροδρόμιο του Βερολίνου, Τέμπελχοφ, που από τον περασμένο Απρίλιο έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον ασυνήθιστους κήπους της Ευρώπης.

Προσφέροντας έως και 5.000 τετραγωνικά μέτρα σε συνολικά 300 καλλιεργητές, η «μητέρα όλων των αεροδρομίων», όπως το αποκάλεσε ο Αγγλος αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ, είναι τώρα ο παράδεισος του λαχανικού, του φρούτου και του λουλουδιού. Σε αχανείς λωρίδες πρασίνου ανάμεσα στους πρώην διαδρόμους του, που έπαψαν να λειτουργούν το 2009, βασιλεύουν σήμερα τα έργα των αποκαλούμενων «πρωτοπόρων», μιας ομάδας δώδεκα οργανωτών και εμπνευστών αυτού του μεγαλειώδους κήπου στη γη του Αλμέντε Κοντόρ.

 

Φουντωτά καλοθρεμμένα μπρόκολα αιχμαλωτίζουν το μάτι και εξίσου περιποιημένες καστανιές τείνουν να αγγίξουν τους ουρανούς, που στο παρελθόν γέμιζαν με συμμαχικά αεροσκάφη, καθώς ζωτικής σημασίας εφόδια μεταφέρονταν στον αποκλεισμένο από τους σοβιετικούς δυτικό τομέα του Βερολίνου κατά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, την περίοδο 1948-1949.

Ο κατασκευασμένος από τους ναζί αερολιμένας έχει κατακλυστεί πια από ενθουσιώδεις αγρότες που φροντίζουν τη σοδειά τους. Η Γκέρντα Μίνιχ, μια εκ των οργανωτών του Αλμέντε Κοντόρ, που πήρε το όνομά του από ένα μεσαιωνικό πρότυπο κοινοτικού αγροκτήματος, δηλώνει ότι η πρωτοβουλία έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να προβάλει τις ποικίλες πτυχές της πολιτιστικής σύνθεσης στις γειτονιές που περιβάλλουν το Τέμπελχοφ.

«Ενα από τα μέλη μας σχεδιάζει ένα μεγάλο πικ-νικ εδώ για το ραμαζάνι», δήλωσε, στη διάρκεια ξενάγησης, η κ. Μίνιχ, 71 ετών. Ακριβώς πίσω από τον φράχτη του αεροδρομίου εκτείνεται το Νόικελν, εργατική συνοικία της πόλης, που μοιράζονται Γερμανοί, Αραβες και Τούρκοι και η οποία διανύει τώρα περίοδο ταχείας ανοικοδόμησης και αναβάθμισης.

Με το κλείσιμο του Τέμπελχοφ, πυροδοτήθηκε μια διαδικασία μεταμόρφωσης των γύρω περιοχών, καθώς ο θόρυβος και η μόλυνση από την αεροπορική κίνηση έδωσαν τη θέση τους στον φρέσκο αέρα του πάρκου. Ο τελικός ρόλος του κλειστού αεροδρομίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με μεγάλα τμήματά του να χρησιμεύουν προς το παρόν ως χώρος άθλησης των Βερολινέζων ποδηλατών και σκέιτερ ή ως χώρος εορταστικών εκδηλώσεων.

Πολλοί από τους αγρότες της πόλης φοβούνται ότι οι επενδυτές θα τους εκδιώξουν από το Τέμπελχοφ όταν εκπνεύσει η ισχύουσα άδειά τους. Μεγάλο μέρος της εγκατάστασης θα διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει τη Διεθνή Επίδειξη Κηπουρικής το 2017.

Για την ώρα, όμως, σύμφωνα με την κ. Μίνιχ, απαγορεύεται η οικοδόμηση οποιασδήποτε κατασκευής, η οποία δεν θα μπορεί να αποσυρθεί σε μελλοντικό στάδιο. Οι οργανωτές έχουν λάβει μόνο τριετή εγγύηση για την καλλιέργεια της γης, με προοπτική να εξασφαλίσουν παράταση άλλων τριών ετών, καθώς οι αρχές του Βερολίνου αναπτύσσουν το μακροπρόθεσμο σχέδιό τους για το πρώην αεροδρόμιο.

Ενας άλλος φόβος των αγροτών αφορά την πιθανότητα να έχει μολυνθεί το έδαφος με καύσιμα ή ακόμη και να κρύβει συμμαχικές βόμβες που δεν έχουν εκραγεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο… Εν μέσω κρίσης, όμως, το Αλμέντε Κοντόρ, όπως το έθεσε η κοινωνιολόγος, Κρίστα Μίλερ, εκλαμβάνεται ως «πολιτική πράξη, έναντι αναξιόπιστων πολιτικών, από άτομα τα οποία επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τον χώρο της πόλης με τους δικούς τους όρους».

Πηγή:kathimerini.gr

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα