Connect with us

Επικαιρότητα

Σε λίγες ημέρες η μεγάλη μάχη του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί τη δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% την τετραετία 2009-2012, η κυβέρνηση ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για τις 22 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και θα δοθεί η μάχη για το πλαίσιο δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για το επόμενο αναπτυξιακό πακέτο, αντίστοιχο με το σημερινό ΕΣΠΑ, και το οποίο, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας την τρέχουσα περίοδο έως και το 2013.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα από την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της μείωσης των πόρων που θα διατεθούν για τη χώρα μας. Η Αγκελα Μέρκελ χαμογέλασε με συμπάθεια και πλέον μένει να αποδειχθεί κατά πόσον το μειδίαμα της καγκελαρίου θα μεταφραστεί τελικώς σε θετική ανταπόκριση του ελληνικού αιτήματος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Η διαπραγμάτευση κάθε άλλο παρά εύκολη φαίνεται, στον βαθμό που η χώρα μας μπαίνει σε αυτή την προσπάθεια χωρίς συμμάχους, και, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή προεδρία δεν χάνει την ευκαιρία να θέσει το θέμα, η όποια αισιοδοξία που διατυπώνεται είναι συγκρατημένη. Οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, καθώς η πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, για περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 100-150 δισ. ευρώ, υπονομεύει περαιτέρω την προσπάθεια, που προσκρούει ούτως ή άλλως στην απροθυμία των μικρότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να δεχθούν μια ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδας εις βάρος της δικής τους θέσης.

Η μείωση των κονδυλίων κατά 40% είναι αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για την κατανομή των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της κατηγοριοποίησης των περιφερειών της χώρας ανάλογα με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία γίνεται με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2007-2009, τις χρονιές δηλαδή πριν από την εκδήλωση και φυσικά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Η κατηγοριοποίηση που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει δραματικά τη χρηματοδότηση για τις περισσότερες ανεπτυγμένες περιοχές. Με βάση τα έτη αναφοράς για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που δεν αποτυπώνουν όμως τις επιπτώσεις της ύφεσης, στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές κατατάσσεται κατ’ αρχάς η Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είχε δεσμεύσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πόρους 3,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής), οι οποίοι αναμένεται να περικοπούν δραματικά, ενώ αντίστοιχη μοίρα θα έχει και το Νότιο Αιγαίο.

Θετική εξέλιξη φαίνεται ότι αποτελεί η διάσωση της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται πλέον στην ενδιάμεση κατηγορία των περιφερειών σε μετάβαση, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μεταξύ του 75% και του 90% του μέσου κοινοτικού όρου. Στην ίδια κατηγορία μαζί με την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα είναι επίσης η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος, περιφέρειες που δεν εξαιρούνται μεν της κοινοτικής χρηματοδότησης, αλλά αυτή θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτή των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Μειωμένα θα είναι άλλωστε τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τη μείωση του αριθμού των περιοχών που ανήκουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Η υιοθέτηση και πάλι ως βάση αναφοράς τα έτη 2007-2009 μειώνει τις περιφέρειες αυτής της κατηγορίας από οκτώ που ήταν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο σε πέντε.

Πρόκειται για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα κονδύλια σε σχέση με τις υπόλοιπες, ως περιοχές αμιγώς του Στόχου 1, αλλά το άθροισμά τους θα είναι λιγότερο σε σχέση με αυτό που πήραμε με το ΕΣΠΑ.

Η στρατηγική των περιφερειών

Οι δυσκολίες της επόμενης προγραμματικής περιόδου επεκτείνονται και σε θέματα στρατηγικής, οδηγώντας τις περιφέρειες στο να σχεδιάσουν τα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα με νέα καινοτόμο προσέγγιση και αυστηρό προσανατολισμό στην έρευνα και την τεχνολογία, την ψηφιακή επικοινωνία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία των χαμηλών ρύπων. Η πρόκληση αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες περιφέρειες όσο και αυτές που θα χαρακτηριστούν μεταβατικές, για τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μόνο το 15% των κονδυλίων θα μπορεί να διοχετευθεί σε κλασικά έργα, όπως δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα