Connect with us

Πετρέλαιο

Επιτάχυνση ερευνών για πετρέλαιο με Πρωθυπουργική εντολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας στο προσκήνιο

Το σήμα για την επιτάχυνση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με ανοικτό το ενδεχόμενο οι έρευνες να επεκταθούν σε νέες θαλάσσιες περιοχές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επίσκεψή του χθες το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και και τη σύσκεψη που είχε, αποκλειστικά για το θέμα των υδρογονανθράκων, με τον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο, τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, αλλά και στελέχη της Επιτροπής Αξιολόγησης των εν εξελίξει διαγωνισμών για τρεις περιοχές, το Δυτικό Πατραϊκό, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, για τα οποίες οι ανάδοχοι μπορεί να επιλεγούν εντός του Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), μίας εταιρείας με μόνο μέτοχο το Δημόσιο, που είχε εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο 2012, από τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, με σκοπό να αναλάβει τη διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου την αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση της ύπαρξης υδρογονανθράκων, είπε ότι μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο εθνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα και υπογράμμισε τη στόχευση και την αποφασιστικότητα για τη «δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας, που μπορούν να δώσουν πλούτο».

‘Εμφαση έδωσε στο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων, μίλησε για «στρατηγικές συμμαχίες» με τις καλύτερες εταιρίες ερευνών και υπογράμμισε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το «ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, δηλαδή στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. για ενεργειακή αυτονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση των διαδικασιών επιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση στα Ιωάννινα, το Κατάκολο και το Δυτικό Πατραϊκό και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Λιβιεράτο. «Eχει κάνει ήδη εντύπωση το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές του θαλασσίου χώρου που το υπουργείο σας επεξεργάζεται».

Eπισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν επεξεργάζεται άλλες περιοχές, πέραν από αυτές που προαναφέρθηκαν, δήλωσαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, όμως κατά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες για ενδιαφέρον εταιρειών όσον αφορά τον Θερμαϊκό, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τόσο την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Δυτικός Πατραϊκός – Κατάκολο – Ιωάννινα
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ότι στη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 9 π.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.00 π.μ, εκτός του γενικού γραμματέα Ενέργειας και προέδρου της δεκαεπταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης Υδρογονανθράκων Κώστα Μαθιουδάκη συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σοφία Σταματάκη και τα μέλη ο Χαράλαμπος Τσουτρέλης, πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ και η Αλεξάνδρα Σδούκου που είναι και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατέβηκε στον τέταρτο όροφο του υπουργείου για να συνομιλήσει προσωπικά με τα στελέχη της διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιλογή των εταιρειών, που θα αναλάβουν τις έρευνες στο Δυτικό Πατραϊκό, το Κατάκολο και βόρεια των Ιωαννίνων και μπορεί τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν σύντομα. Ωστόσο, εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η καναδική εταιρεία Arctic Hunter Energy για την απόρριψη της προσφοράς, που είχε καταθέσει για τα Ιωάννινα. Αν κερδίσει τα ασφαλιστικά, που συζητούνται εντός των προσεχών ημερών, τότε θα κληθεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, οπότε ο διαγωνισμός τουλάχιστον για την περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων θα καθυστερήσει. Η εταιρεία, που συνεργάζεται με την αμερικανική KO Enterpise έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αποκλεισμό της στην πρώτη φάση της διαδικασίας.

Για τα Ιωάννινα, στον τελικό γύρο έχει περάσει η προσφορά των εταιρειών
Energean Oil (Ελλάδα) – Petra Petroleum (Kαναδάς) – Shlumberger (έδρα ΗΠΑ) και η προσφορά της Chariot Oil & Ga (έδρα βρετανικά νησιά της Μάγχης). Για το Κατάκολο, η προσφορά της Energean Oil – Trajan Oil (Βρετανία) – Shlumberger και της Grekoil Energy Ventures (Κύπρος) και τέλος για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα ΕΛΠΕ – Εdison (Ιταλία) – Melrose (ανήκει στην ιρλανδική Petroceltic) και το σχήμα Energean Oil- Trajan Oil- Schlumberger.

«Γίνεται εντατική εργασία σε διάφορα μέτωπα για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα των υδρογονανθράκων. Ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε ακόμα τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το αίσιο τέλος όλων των προσπαθειών, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα των υρδρογονανθράκων εθνικών διαστάσεων.

Δημόσια Εταιρεία Υδρογονανθράκων
Με καθυστέρηση ενός χρόνου αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς ολοκληρώθηκε η επιλογή των μελών του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας, ύστερα από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο. Εκτός απο τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναναθράκων, η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρες σε υδρογονάνθρακες, την επίβλεψη της διερεύνησης, τη συγκέντρωση και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων κ.λπ. Επίσης θα εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προς έρευνα περιοχές και τη χορήγηση άδειας αναζήτησης υδρογονανθράκων, θα διαπραγματεύεται τους όρους των συμβάσεων για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας – εκμετάλλευσης και θα καταρτίζει τους κανονισμούς ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα