Νίκος
Καραγιάννης

Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο στην Ευρώπη χαρακτήρισε το διακρατικό πλάνο της σύνδεσης της Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τρία Βουλγαρικά λιμάνια ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Μιλώντας για τον τομέα των έργων είπε πως “έχουμε μεγάλα έργα υποδομών και συστήματα που πρέπει να γίνουν το προσεχές διάστημα, το άμεσο διάστημα, να προετοιμαστούν και να γίνουν διαγωνισμοί. Έχουμε στην Αττική έργα στο Μετρό και στη Θεσσαλονίκη, το Τραμ και το Σιδηρόδρομο. Χτες υπογράφτηκε η συμφωνία με τη Βουλγαρία, είναι ένα έργο που θα είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο στην Ευρώπη”.

Σε σχέση με το Ελληνικό τμήμα του έργου που αποτελεί την ανατολική πλευρά της λεγόμενης “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” έγινε αναφορά στην συμφωνία που υπογράφηκε από τους δυο Πρωθυπουργούς, Ελλάδας και Βουλγαρίας, για το έργο και ο Υπουργός Υποδομών είπε πως “Αυτό είναι ένα έργο υποδομής που δεν είναι απλά ένα έργο σαν κι αυτά που δίνουν πολλά οφέλη και στη δική μας χώρα και στη Βουλγαρία μόνο. Είναι ένα έργο που αλλάζει και αναβαθμίζει και γεωπολιτικά τις δυο χώρες. Δίνεται η δυνατότητα, επιτέλους μετά από 10ετίες και ένα κλίμα που υπήρχε πολύ βαρύ στις σχέσεις των χωρών που ήταν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και στο ΝΑΤΟ να μην έχουν την επικοινωνία και την εμπορική και παραγωγική συνεργασία που έχουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ή που είχαν μεταξύ τους.

Επομένως, ο στόχος μας, το όραμά μας, είναι οι βαλκανικές χώρες να γίνουν, ν’ αναβαθμιστούν οι σχέσεις τους και όπως στην Κεντρική Ευρώπη περνάς από τη μια χώρα στην άλλη για να εργαστείς, για να τις επισκεφθείς και δεν καταλαβαίνεις πού είναι τα σύνορα, μακάρι να κάνουμε, να κατορθώσουμε, και τη δική μας γειτονιά μια γειτονιά ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Θεωρώ λοιπόν ότι το να έχουμε κάθετους άξονες με τη Βουλγαρία, το να υπάρχει ένα μεγάλο έργο σιδηροδρομικής διασύνδεσης των λιμανιών και επομένως όλα τα προϊόντα της ενδοχώρας των Βαλκανίων και όχι μόνο να μετακινούνται μέσω αυτής της υποδομής και των λιμανιών της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο και των δικών μας στο Αιγαίο, δίνει τέτοια υπεραξία και στη χώρα μας και στη Βουλγαρία, που καταλαβαίνουν όλη τη μεγάλη σπουδαιότητα του έργου”.

Για την χρηματοδότηση του είπε πως θα γίνει από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “ήδη εμείς σ’ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έργου αν κάνει τον κόπο κανείς να μπει στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έχουμε εντάξει στο πακέτο Γιουνκέρ, άρα θα γίνει αίτημα επέκτασής του για το κομμάτι του έργου που είναι στην πλευρά της Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Επίτροπος έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια και να προχωρήσει για την υλοποίησή της” τόνισε ενώ απέκλεισε την είσοδο στο χρηματοδοτικό μείγμα ιδιωτών επενδυτών.

Σε σχέση με το Ελληνικό είπε πως οι επενδυτές έχουν καθυστερήσει το έργο και όχι η Κυβέρνησ και σημείωσε πως “Θα έπρεπε εδώ και αρκετούς μήνες να έχουν καταθέσει τους απαραίτητους φακέλους του έργου, είχαν μια καθυστέρηση πάνω από έξι μήνες” ενώ είπε πως πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες. “Δεν είμαστε μπανανία” είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV