Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Χρυσοχοϊδης: Το πολύ μέχρι το 2020 ο Προαστιακός στο Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα «την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής ως το λιμάνι του Λαυρίου»

Σε εκτεταμένη ομιλία του εχθές στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα «την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής ως το λιμάνι του Λαυρίου» ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε αναφορές στο σχεδιαζόμενο έργο.

Ο Υπουργςό δήλωσε πως είναι εναντίον αυτής  της λογικής, που επικράτησε στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες και στη συνέχεια στη χώρα μας, “όπου δημιουργήσαμε υποδομές, οι οποίες  στηρίχθηκαν στο τσιμέντο και σε «φαραωνικού» τύπου κατασκευές, οι οποίες αποδεικνύεται, ότι δεν χρειάζονται “.

“Μιλάμε για προαστιακό σιδηρόδρομο. Ακούστηκαν εδώ «ταχύτητες», όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Χαλβατζής. Ακούστηκαν θέματα για αστρονομικές ταχύτητες, για 200 και 250 χιλιόμετρα. Τι να τα κάνουμε αυτά; Υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε τέτοια πράγματα, για να φτάσουμε 3 ή 5 λεπτά νωρίτερα ενδεχομένως στο Λαύριο;

Μιλάμε για προαστιακό, δηλαδή μιλάμε για ένα τρένο φιλικό στο περιβάλλον, απλό, λιτό και γρήγορο, με 120 χιλιόμετρα, που περνάει από τις πόλεις μας, για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους. Το πιο σημαντικό  είναι, ότι συνδέει το μητροπολιτικό συγκρότημα με το λιμάνι του Λαυρίου, που είναι ο τελικός προορισμός. Μια σημαντική υποδομή της χώρας, η οποία δεν λειτουργεί όσο πρέπει  για πάρα πολλούς λόγους, τεχνικούς, που αφορούν το ίδιο το λιμάνι και λόγους που έχουν σχέση με τη σύνδεσή του.

Σε απάντηση του κ. Λουκά, του εκλεγμένου Δημάρχου Λαυρεωτικής, περί του θέματος της Αττικής Οδού και των επεκτάσεων, θέλω να πω, ότι είναι ένα θέμα που θέλουμε να δούμε το επόμενο διάστημα. Να δούμε, πώς θα ολοκληρώσουμε ή θα συμπληρώσουμε τις υποδομές, ούτως ώστε η σπουδαία υποδομή της Αττικής Οδού να επεκταθεί προς νοτιοανατολικά.

Αυτή είναι λοιπόν η φιλοσοφία μας, ένα αστικό τραίνο, φιλικό προς το περιβάλλον, ασφαλές, γρήγορο και αποτελεσματικό, που πρέπει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να σας πω, ότι ακούμε χρόνια γι’ αυτό το έργο – κι εγώ το ακούω και το άκουγα πριν πάω στο Υπουργείο. Έγινε απόλυτα προσωπική μου απόφαση μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, να αναλάβουμε υπεύθυνα και αυτό, διότι ό,τι κάνουμε οφείλουμε να το κάνουμε ολοκληρωμένο και να λειτουργεί.
    
Τα δίκτυα έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη χώρα μας, διότι πρόκειται για μια χώρα τουριστική και μια χώρα που έχει συγκεντρώσει δυστυχώς το 40% του πληθυσμού της στο μητροπολιτικό κέντρο Αττικής και μια χώρα που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει επίκεντρο της μεταφοράς προϊόντων και από θαλάσσης και μέσω σιδηροδρόμου.

Ήδη, ξεκίνησε από τον Πειραιά και το Λαύριο θα αποτελέσει ακόμη ένα επίκεντρο δραστηριοτήτων logistics και διαμεταφορικών λειτουργιών. Συνεπώς, ο στόχος είναι μεγάλος και μεγάλη είναι και η πρόκληση για την Ανατολική Αττική και για την Ελλάδα συνολικότερα, γιατί τα δίκτυα μας ενώνουν και δικτυώνουν τις δραστηριότητές μας. Αυτή η λογική κυριάρχησε και σε μένα προσωπικά ως αρμόδιο Υπουργό και στις υπηρεσίες και εντάξαμε αυτό το έργο στα εθνικά προγράμματα. Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα ενταγμένο στον κεντρικό σχεδιασμό και θα εγκριθεί σε λίγες μέρες από την ΕΕ.
    
Δεν έχει καμία συμμετοχή η Περιφέρεια, αλλά, εάν χρειαστεί κάποια συμπληρωματική συμβολή από την Περιφέρεια με ενδεχόμενα έργα σχετικά με το σιδηρόδρομο, θα το δούμε. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα σχετικά με την Περιφέρεια. Συνεχίζω με τα επιμέρους ζητήματα, αλλά ξεκαθαρίζω κ. Πρόεδρε, ότι δεν θέλω να υπεισέλθω λεπτομερώς στα καθαρά τεχνικά θέματα, που αναφέρθηκαν στην αίθουσα και θα προσπαθήσω, να απαντήσω γενικότερα μιλώντας, με σκοπό στα επιμέρους ζητήματα, να προκύψουν ακριβείς απαντήσεις από τις συναντήσεις, που θα κάνουμε με τους φορείς.

Ξεκινά η συνολική επένδυση στο σιδηρόδρομο και με αυτή τη λογική εντάχθηκε και το τμήμα Κορωπίου-Λαυρεωτικής. Είναι ένα έργο 32 χιλιομέτρων και το θέμα είναι να κατασκευάσουμε έναν γρήγορο, ασφαλή, φιλικό προς το περιβάλλον σιδηρόδρομο, ανεξάρτητα από το επιμέρους θέμα, που αναφέρθηκε προηγουμένως, διότι όπως ειπώθηκε για 250 χλμ., μπορεί να ειπωθεί και 350 ή για το αν θα είναι ανισόπεδες διαβάσεις κλπ.

Προτίθεμαι να καλέσω και την κυρία Δούρου, ώστε να γίνει μια συζήτηση συγκεκριμένα για το θέμα του σιδηρόδρομου και να ληφθούν κάποιες κατ’ αρχήν αποφάσεις, ώστε να μελετηθούν στη συνέχεια στο τεχνικό τους μέρος και εν τέλει να απαντηθούν. Αυτό που έχει σημασία, είναι, ότι το αργότερο μέχρι το 2020, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το Λαύριο με ό,τι ασφαλώς συμφωνήσουμε, αφού συζητηθεί.

Επίσης, στα πλαίσια της φιλοσοφίας που σας ανέλυσα προηγουμένως, πρέπει να βρούμε λύσεις στο ζήτημα της περαιτέρω λειτουργικότητας του υφιστάμενου προαστιακού και όπως ακούστηκε προηγουμένως και από τον Δήμαρχο Κορωπίου, να δοθούν λύσεις σχετικά τους χώρους στάθμευσης, τις υποδομές κλπ.”

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps