Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Χρυσοχοϊδης: Το πολύ μέχρι το 2020 ο Προαστιακός στο Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα «την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής ως το λιμάνι του Λαυρίου»

Σε εκτεταμένη ομιλία του εχθές στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα «την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής ως το λιμάνι του Λαυρίου» ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε αναφορές στο σχεδιαζόμενο έργο.

Ο Υπουργςό δήλωσε πως είναι εναντίον αυτής  της λογικής, που επικράτησε στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες και στη συνέχεια στη χώρα μας, “όπου δημιουργήσαμε υποδομές, οι οποίες  στηρίχθηκαν στο τσιμέντο και σε «φαραωνικού» τύπου κατασκευές, οι οποίες αποδεικνύεται, ότι δεν χρειάζονται “.

“Μιλάμε για προαστιακό σιδηρόδρομο. Ακούστηκαν εδώ «ταχύτητες», όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Χαλβατζής. Ακούστηκαν θέματα για αστρονομικές ταχύτητες, για 200 και 250 χιλιόμετρα. Τι να τα κάνουμε αυτά; Υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε τέτοια πράγματα, για να φτάσουμε 3 ή 5 λεπτά νωρίτερα ενδεχομένως στο Λαύριο;

Μιλάμε για προαστιακό, δηλαδή μιλάμε για ένα τρένο φιλικό στο περιβάλλον, απλό, λιτό και γρήγορο, με 120 χιλιόμετρα, που περνάει από τις πόλεις μας, για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους. Το πιο σημαντικό  είναι, ότι συνδέει το μητροπολιτικό συγκρότημα με το λιμάνι του Λαυρίου, που είναι ο τελικός προορισμός. Μια σημαντική υποδομή της χώρας, η οποία δεν λειτουργεί όσο πρέπει  για πάρα πολλούς λόγους, τεχνικούς, που αφορούν το ίδιο το λιμάνι και λόγους που έχουν σχέση με τη σύνδεσή του.

Σε απάντηση του κ. Λουκά, του εκλεγμένου Δημάρχου Λαυρεωτικής, περί του θέματος της Αττικής Οδού και των επεκτάσεων, θέλω να πω, ότι είναι ένα θέμα που θέλουμε να δούμε το επόμενο διάστημα. Να δούμε, πώς θα ολοκληρώσουμε ή θα συμπληρώσουμε τις υποδομές, ούτως ώστε η σπουδαία υποδομή της Αττικής Οδού να επεκταθεί προς νοτιοανατολικά.

Αυτή είναι λοιπόν η φιλοσοφία μας, ένα αστικό τραίνο, φιλικό προς το περιβάλλον, ασφαλές, γρήγορο και αποτελεσματικό, που πρέπει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να σας πω, ότι ακούμε χρόνια γι’ αυτό το έργο – κι εγώ το ακούω και το άκουγα πριν πάω στο Υπουργείο. Έγινε απόλυτα προσωπική μου απόφαση μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, να αναλάβουμε υπεύθυνα και αυτό, διότι ό,τι κάνουμε οφείλουμε να το κάνουμε ολοκληρωμένο και να λειτουργεί.
    
Τα δίκτυα έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη χώρα μας, διότι πρόκειται για μια χώρα τουριστική και μια χώρα που έχει συγκεντρώσει δυστυχώς το 40% του πληθυσμού της στο μητροπολιτικό κέντρο Αττικής και μια χώρα που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει επίκεντρο της μεταφοράς προϊόντων και από θαλάσσης και μέσω σιδηροδρόμου.

Ήδη, ξεκίνησε από τον Πειραιά και το Λαύριο θα αποτελέσει ακόμη ένα επίκεντρο δραστηριοτήτων logistics και διαμεταφορικών λειτουργιών. Συνεπώς, ο στόχος είναι μεγάλος και μεγάλη είναι και η πρόκληση για την Ανατολική Αττική και για την Ελλάδα συνολικότερα, γιατί τα δίκτυα μας ενώνουν και δικτυώνουν τις δραστηριότητές μας. Αυτή η λογική κυριάρχησε και σε μένα προσωπικά ως αρμόδιο Υπουργό και στις υπηρεσίες και εντάξαμε αυτό το έργο στα εθνικά προγράμματα. Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα ενταγμένο στον κεντρικό σχεδιασμό και θα εγκριθεί σε λίγες μέρες από την ΕΕ.
    
Δεν έχει καμία συμμετοχή η Περιφέρεια, αλλά, εάν χρειαστεί κάποια συμπληρωματική συμβολή από την Περιφέρεια με ενδεχόμενα έργα σχετικά με το σιδηρόδρομο, θα το δούμε. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα σχετικά με την Περιφέρεια. Συνεχίζω με τα επιμέρους ζητήματα, αλλά ξεκαθαρίζω κ. Πρόεδρε, ότι δεν θέλω να υπεισέλθω λεπτομερώς στα καθαρά τεχνικά θέματα, που αναφέρθηκαν στην αίθουσα και θα προσπαθήσω, να απαντήσω γενικότερα μιλώντας, με σκοπό στα επιμέρους ζητήματα, να προκύψουν ακριβείς απαντήσεις από τις συναντήσεις, που θα κάνουμε με τους φορείς.

Ξεκινά η συνολική επένδυση στο σιδηρόδρομο και με αυτή τη λογική εντάχθηκε και το τμήμα Κορωπίου-Λαυρεωτικής. Είναι ένα έργο 32 χιλιομέτρων και το θέμα είναι να κατασκευάσουμε έναν γρήγορο, ασφαλή, φιλικό προς το περιβάλλον σιδηρόδρομο, ανεξάρτητα από το επιμέρους θέμα, που αναφέρθηκε προηγουμένως, διότι όπως ειπώθηκε για 250 χλμ., μπορεί να ειπωθεί και 350 ή για το αν θα είναι ανισόπεδες διαβάσεις κλπ.

Προτίθεμαι να καλέσω και την κυρία Δούρου, ώστε να γίνει μια συζήτηση συγκεκριμένα για το θέμα του σιδηρόδρομου και να ληφθούν κάποιες κατ’ αρχήν αποφάσεις, ώστε να μελετηθούν στη συνέχεια στο τεχνικό τους μέρος και εν τέλει να απαντηθούν. Αυτό που έχει σημασία, είναι, ότι το αργότερο μέχρι το 2020, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το Λαύριο με ό,τι ασφαλώς συμφωνήσουμε, αφού συζητηθεί.

Επίσης, στα πλαίσια της φιλοσοφίας που σας ανέλυσα προηγουμένως, πρέπει να βρούμε λύσεις στο ζήτημα της περαιτέρω λειτουργικότητας του υφιστάμενου προαστιακού και όπως ακούστηκε προηγουμένως και από τον Δήμαρχο Κορωπίου, να δοθούν λύσεις σχετικά τους χώρους στάθμευσης, τις υποδομές κλπ.”

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί από τις 13/7

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από τη Δευτέρα 13.07.2020 αλλάζουν οι ώρες αναχωρήσεων των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, που εκτελούν τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα Α. Λιόσια – Κορωπί και αντίστροφα.

Ειδικότερα, οι αμαξοστοιχίες από τα Α. Λιόσια με προορισμό το Κορωπί θα αναχωρούν πλέον 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:03 (αντί χχ:59), ενώ οι αμαξοστοιχίες από το Κορωπί με προορισμό τα Α. Λιόσια θα αναχωρούν 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:33 (αντί χχ:29).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

“Ορφανά” παραμένουν τα έργα επέκτασης του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός σταθμός με ηλεκτροκινούμενες γραμμές

Μακριά και με ..υπουργική βούλα είμαστε ακόμα από την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Ραφήνα και Λαύριο. Σε απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση της βουλευτή Μαρία Απατζίδη για την πιθανότητα επέκτασης του μέσου στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Αττικής γίνονται ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα δεν είναι ενταγμένο στο τρέχων ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρά τις συνεχόμενες εξαγγελίες όλων των υπουργών Υποδομών από το 2004 και μετά, σε καμία των περιπτώσεων δεν φτάσαμε ποτέ στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ένταξη των έργων σε κάποια προγραμματική περίοδο.

Ειδικότερα την τελευταία πενταετία έγινε προσπάθεια τα έργα αυτά να συνδυαστούν με τις επερχόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με αποτέλεσμα σήμερα αυτά τα δύο σημαντικότατα έργα για την πολυπληθή περιοχή της Λαυρεωτικής αλλά και των Μεσογείων να μείνουν “ορφανα”.

Εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020

Όπως αναφέρεται στην απάντηση και στα δύο έγγραφα (ένα για κάθε έργο) του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) 2014 – 2020 δεν έχει περιληφθεί παρέμβαση από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι τη Ραφήνα και το Λαύριο. Το θέμα το είχε αναδείξει το ypodomes.com σε πρόσφατο ρεπορτάζ του.

Το δεύτερο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η απουσία των έργων αυτών από τα ΕΣΠΑ, δηλώνει και την μελετητική τους ανωριμότητα. Κάθε έργο, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει ωριμάσει μελετητικά, δηλαδή να έχει ολοκληρώσει τη χάραξη, τις απαραίτητες μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και να έχει δρομολογήσει τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Από αυτά, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το μόνο που έχει γίνει είναι από το 2009, μία «Προωθημένη Αναγνωριστική μελέτη χάραξης Προαστιακής σιδ. γραμμής στο τμήμα από Κόμβο Κορωπίου – Λαύριο» (Κλίμακα 1:5000) με εξασφαλισμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 03-07-2013 και μία αντίστοιχη μελέτη για την επέκταση προς Ραφήνα.

Ποιες είναι οι δυνατότητες για τις επεκτάσεις

Αν και το ζήτημα της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου σε Ραφήνα και Λαύριο είναι ένα πάγιο αίτημα αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, θα πρέπει για να μπορέσουν να οδεύσουν τα δύο αυτά “ορφανά έργα” προς υλοποίηση, να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης και να γίνει προσπάθεια ένταξης τους στο επερχόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, καθώς και στα δύο έγγραφα σημειώνεται πως “εφόσον στον καθορισμό γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για τα έργα μεταφορών, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ, ιεραρχηθεί ως προτεραιότητα η εν λόγω επέκταση και εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή της, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα δρομολογήσει την περαιτέρω μελετητική του ωρίμανση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής”.

Το θετικό και με τα δύο έργα είναι η σύνδεση του με σημαντικά αστικά κέντρα και λιμάνια πράγμα που τους δίνει σημαντικές πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον για την Ε.Ε. και την Κομισιόν τα σιδηροδρομικά έργα έχουν μπει σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας έναντι των οδικών και με την κατάλληλη πολιτική βούληση μπορεί στο προσεχές μέλλον να δούμε αυτά τα δύο “ορφανά έργα” να μπαίνουν στην ουρά προς υλοποίηση

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο: Το μεγάλο έργο-μακέτα της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα-μακέτες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυτό της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Με ιστορία που φτάνει τα 13 χρόνια, δυστυχώς σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο ωριμότητας. Ωστόσο το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Αττική. Να θυμίσουμε πως στο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτωντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.

Σήμερα στο ypodomes.com θα ασχοληθούμε με την ιστορία των αλλεπάλληλων εξαγγελιών που όμως ποτέ δεν έφτασαν στην υλοποίηση.

13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Θα πρέπει να πάμε το χρόνο, πίσω στο 2007 όταν το πλάνο επέκτασης του Προαστιακού παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2007 από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Οι μελέτες επρόκειτο να ανατεθούν την ίδια χρονιά και η γραμμή Αθήνα-Κορωπί-Λαύριο θα λειτουργούσε το 2012.

Το όλο έργο εξαφανίζεται και εμφανίζεται και πάλι το 2013 από …κόντρα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή έχουν ξεκινήσει μελέτες για την επέκταση προς Λαύριο και ξεσπά κόντρα μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για την φύση του έργου (ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων, όριο ταχύτητας τρένων, χάραξη κ.α.).

Ο χρόνος περνά, φτάνουμε στο 2016 όταν γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά και μάλλον αξεπέραστα εμπόδια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (είχε απορριφθεί η ένταξη του), άρα δεν έχει χρηματοδότηση. Επίσης δεν είναι ώριμο, οι μελέτες (ναι οι ίδιες που το 2007 θα είχαν ανατεθεί) έχουν μείνει πίσω.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το 2017 αρχίζει να γίνεται σύνδεση του έργου με τις σχεδιαζόμενες οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις αρχές του 2018 εξαγγέλεται εκ νέου από τον τέως Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.  Αργότερα, ζητήθηκε από την παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και τελικά δεν φτάσαμε πουθενά. Μάλιστα είχε λεχθεί πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επέκταση προς Λαύριο με απόλυτη προτεραιότητα. Το αδιέξοδο γύρω από το σπουδαίο αυτό έργο παραμένει και μάλιστα σε μία περίοδο που τα σιδηροδρομικά έργα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στην παρούσα χρονική περίοδο η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή έργων προς υλοποίηση. Είμαστε σε μία περίοδο που ο σχεδιασμός έργων για την μετά-κορωνοϊό εποχή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και και πάλι το έργο που στην περιοχή της Λαυρεωτικής θεωρείται ως το νούμενο ένα έργο και είναι ένα σταθερό αίτημα των φορέων της περιοχής. Μετά από χρόνια εξαγγελιών το έργο παραμένει ανώριμο μελετητικά και χρηματοδοτικά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προβλεπόμενη επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, έχει κόστος που μπορεί να αγγίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

Οταν το έργο θα δοθεί στο κοινό η διαδρομή Κορωπί – Λαύριο θα γίνεται σε 28 λεπτά και συνολικά από το Λαύριο μέχρι την Αθήνα σε 55 λεπτά.

Η αξία του έργου θεωρείται πολλαπλάσια γιατί εκτός από την εξυπηρέτηση προαστιακών δρομολογίων από το Λάυριο αλλά και όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής. Θα βοηθήσει στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμένα, χωρίς να αποκλείεται και η δρομολόγηση εμπορευματικών δρομολογίων. Το Λιμάνι του Λαυρίου διαθέτει σχετικές υποδομές που προς το παρόν μένουν ανεκμετάλευτες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα