Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Χρυσοχοϊδης: Κίνητρα για προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βελτίωση της Νομοθεσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαιρετισμός υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο Υπουργός ΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μίλησε και απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που διεξάγεται σήμερα με θέμα «Ηλεκτροκίνηση: Νέα Τεχνολογία & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες».

Το κεντρικό θέμα είναι η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, θέμα που όσο πάει ενδιαφέρει όλο και περισσότερο κόσμο. Είναι οικολογικά με μηδέν ρύπους ενώ δίνουν άλλη διάσταση στην μετακίνηση καθώς λόγω ακριβώς της ηλεκτροκίνησης είναι αθόρυβα εντελώς.

Όπως είπε ο Υπουργός το  επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει πολύ μεγάλη συζήτηση. Μεταξύ άλλων ανέφερε «η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα, στο βαθμό μάλιστα που η φόρτιση γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαίνεται μια πραγματικά  εξαιρετική ιδέα. Πρωτίστως, για τους προφανείς περιβαλλοντολογικούς λόγους αποφυγής της ρύπανσης».
 
Μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν προς το παρόν όσον αφορά τις υποδομές για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής μετακίνησης των οχημάτων. «Σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις χρειάζονται, πολλές μέριμνες χρειάζονται από την πλευρά της πολιτείας για υποδομές, για να αρχίσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, να αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση, ούτως ώστε να μειώσουμε τη ρύπανση, αλλά και την κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου, που εισάγουμε πολύ ακριβά στη χώρα μας. Η αυτονομία χρήσης, το δίκτυο σημείων, αλλά και ο χρόνος φόρτισης κυρίως, είναι κάποια σημαντικά ζητήματα. Η διάρκεια ζωής των στοιχείων φόρτισης, όπως επίσης και η μέριμνα της ανακύκλωσης τους. Γιατί κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη χωματερών από μπαταρίες. Επίσης, η τιμή πώλησης είναι κάτι που πρέπει να δούμε, γιατί όλοι πιστεύουμε, ότι πρέπει να είναι προσιτό και να μην υπερβαίνει την τιμή του συμβατικού αυτοκινήτου.»

Για το νομοθετικό πλαίσιο ανέφερε πως ο Νόμος 4070/2012 στο άρθρο 114, προέβλεψε τη δυνατότητα, να λειτουργήσουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πρατήρια καυσίμων. Υπάρχει επίσης ο Νόμος 4233/2014, που επέκτεινε την ανωτέρω δυνατότητα σε πάσης φύσεως εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, σταθμοί αυτοκινήτων υπαίθριοι ή στεγασμένοι, καθώς επίσης και τα ΚΤΕΟ ιδιωτικά ή δημόσια.

Όπως επισήμανε ο κος Χρυσοχοϊδης υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επεξεργασία απόφαση, που προβλέπεται από τον προηγούμενο Νόμο 4233, για τους όρους και τις προϋποθέσεις σταθμών φόρτισης. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και τα  οικονομικά κίνητρα για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προκειμένου να γίνουν προσιτά και να ανοίξει η αγορά τους στην χώρα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 2020
Αναφορικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων για το στόχο μέχρι το 2020, η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επαφή και διαβούλευση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να καθορίσουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά και τις προϋποθέσεις για το πόσα αυτοκίνητα ηλεκτρικά πρέπει να έχουμε μέχρι το 2020.

Για τη δημιουργία των «έξυπνων πόλεων» υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να καθοριστούν οι ενέργειες, για να ενσωματωθούν οι ανάγκες των ευφυών συστημάτων μεταφορών στις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε: «Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σαν τον άνθρωπο. Τι ειρωνεία για την  πολιτική οικονομία, οι βιομηχανίες αυτοκινήτου να αντιλαμβάνονται την επιβίωσή του σε ένα μέλλον πόλεων, οριοθετώντας, χωροθετώντας τον τεχνικό πολιτισμό του.

Στο δίκτυο των μεγαλουπόλεων, που ήδη λειτουργεί σαν χώρος, όπου συντελείται η παγκοσμιοποίηση, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο συμβάλλει σαν θετική ρύθμιση διαφοροποίησης ρυθμού, συνύπαρξης διαφορετικών προσλήψεων και πρακτικών του χρόνου. Μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε, πόσο ακριβά ενδέχεται να πληρώνουμε το «κερδίζουμε χρόνο». Και να μαθαίνουμε πάλι, ότι σε πολλά αξίζει να σπεύδουμε βραδέως.

Αυτή είναι για μένα η αξία του και γι’ αυτό αξίζει η σημερινή σας συνάντηση και η προσπάθειά σας τη μεγάλη και ολόθερμη πολιτική μας υποστήριξη. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και συγχαρητήρια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα