Connect with us

Επικαιρότητα

Χρυσοχοϊδης στα Τέμπη: “Ξαναρχίζουν τα έργα, ξαναρχίζει η Ελλάδα και πάλι από την αρχή την ανάπτυξή της»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Eντυπωσιασμένος ο Υπουργός Υποδομών από την έκταση του έργου

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιθεώρησε, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, την κατασκευή των νέων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Οι εργασίες υλοποιούνται στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης του τμήματος του ΠΑΘΕ Μαλιακός – Κλειδί, όπως  αναθεωρήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Τότε οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα του έργου και οι εργασίες ξεκίνησαν με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Οι δύο σήραγγες των Τεμπών, μήκους 8 χιλιομέτρων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ως προς τις εργασίες πολιτικού μηχανικού, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η διάτρηση και η επένδυση των σηράγγων. Υπολείπεται η εγκατάσταση των ηλεκτρικομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η τρίτη σήραγγα του Πλαταμώνα, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, έχει ολοκληρωθεί ως προς τις εργασίες πολιτικού μηχανικού σε ποσοστό 90%.

Επιπλέον, τώρα ξεκινούν οι εργασίες στα υπαίθρια τμήματα του έργου για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.   Ήδη στο έργο εργάζονται 600 άτομα και πολύ σύντομα εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι θα φθάσουν τους 900. Το Έργο αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2015. Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο υπουργός δήλωσε:

«Εδώ, στο τμήμα του δρόμου Αθηνών-Θεσσαλονίκης στη θέση Τέμπη, εκτελείται ένα από τα πιο μεγάλα ίσως έργα στην Ευρώπη, ένα έργο αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπου ήδη έχουν δαπανηθεί περίπου 750 εκατομμύρια. Είναι ένα έργο το οποίο εκτελείται από ελληνικές εταιρίες, από Έλληνες εργαζόμενους, ένα έργο το οποίο προάγει την εμπειρία και το know-how των τεχνικών μας εταιριών οι οποίες αυτή τη στιγμή απασχολούνται παντού στον κόσμο. Είναι ένα έργο στο οποίο απασχολούνται σήμερα 600 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εργάζονται περίπου 900 άτομα. Είναι ένα έργο το οποίο προάγει και τονώνει την τοπική οικονομία. Αρκεί να σας πω ότι περίπου 100 τοπικές επιχειρήσεις ζουν αυτή τη στιγμή από το συγκεκριμένο έργο.

Σε λίγους μήνες η χώρα μας θα έχει μία σημαντική υποδομή δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα μεταφορικός κόμβος για τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κρίση οδήγησε στη διακοπή των εργασιών στα έργα τον Μάιο του 2011. Σήμερα, η παρουσία μου εδώ είναι μία ευκαιρία να πούμε ότι η Ελλάδα ξαναρχίζει. Ξαναρχίζουν τα έργα, ξαναρχίζει η Ελλάδα και πάλι από την αρχή την ανάπτυξή της.»

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των εργασιών στον Πλαταμώνα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να πω και να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι η χώρα έχει Σύνταγμα και Νόμους. Όπου λοιπόν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, το Υπουργείο θα καταλαμβάνει τις εκτάσεις σύμφωνα με τον Νόμο. Ήδη έχουν κατατεθεί τα χρήματα. Από κει και πέρα, επειδή κάποιος έχει άλλες διαφορές, δεν θα εμποδιστούν οι κατασκευές των έργων. Γι αυτό λοιπόν, θέλω να σας πω ότι το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν όλοι όσοι εμποδίζουν την κατασκευή του έργου. Δεν μπορεί 3-4 άνθρωποι παρανόμως, το τονίζω παρανόμως, να εμποδίζουν την κατασκευή ενός μεγάλου έργου. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι θα διεκδικηθούν από το Δημόσιο αποζημιώσεις, γιατί κάθε μέρα που περνάει χάνονται εκατομμύρια σε βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτό θέλω να είναι σαφές.»

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps