Connect with us

Επικαιρότητα

Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη: Τα έργα ΣΔΙΤ είναι το μέλλον, αλλά με αστερίσκους

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την άμεση χρησιμότητα των έργων ΣΔΙΤ από τη στιγμή που η   Πολιτεία στερείται των αναγκαίων πόρων προκειμένου να  χρηματοδοτήσει το σύνολο των αναγκών της χώρας σε υποδομές, επεσήμανε ο  Νίκος Καραγιάννης, από το ypodomes.com κατά τη διάρκεια ειδικού πάνελ με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και  Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Για να προσθέσει όμως ότι τα έργα θα πρέπει να είναι κατάλληλα επιλεγμένα, να είναι δηλαδή βιώσιμα προκειμένου να προστατευτεί το κράτος από πανάκριβες αστοχίες και ατυχήματα, Επιπλέον,  όπως είπε, τα ΣΔΙΤ  θα ευδοκιμήσουν  υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερότητα και εξωστρέφεια, ώστε να προσελκύονται σοβαροί επενδυτές και όχι vulture funds.

Το πάνελ, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, με διοργανωτή την επενδυτική έκδοση Α- Energy. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης,  οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν το πρώτο τους «άνοιγμα» σε σχέση με την άμεση χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφας, παρουσίασε το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των ήδη δρομολογημένων έργων ΣΔΙΤ.  

Όπως προέκυψε από τις σημαντικές τοποθετήσεις που έγιναν, οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα τα τμήματα των Project Finance της Εθνικής  Τράπεζας και της Εurobank έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεγάλο στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων.  Πρόκειται για τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών σε όλους τους τομείς, ύψους τουλάχιστον 3 δισ., που θα πραγματοποιηθούν με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, είτε με την μέθοδο της παραχώρησης, είτε με ΣΔΙΤ.  

Ανάμεσα στα νέα έργα, περιλαμβάνονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, τα οδικά έργα τρίτης γενιάς (Ζεύξη Σαλαμίνας, Ζεύξη Λευκάδας, Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη), οι μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων και άλλα σημαντικά έργα στους τομείς της πληροφορικής των τηλεπικοινωνιών και αλλού.

Οι τράπεζες, εκτιμούν, ότι με τη χρηματοδότηση των  νέων υποδομών θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρούν όμως απαραίτητη στην όλη προσπάθεια την εμπλοκή ξένων τραπεζών, ενώ  πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των ιδιωτών. Η χρήση εξάλλου  νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα ομόλογα έργου, διακρατικές συμφωνίες για την χρηματοδότηση υποδομών, ακόμα και η δημιουργία μίας τράπεζας έργων, θεωρούνται επίσης  απαραίτητα μέσα για την επίτευξη του στόχου.

Όπως είπε ο Ν. Μαντζούφας , Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ τα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο θριαμβευτικό “come back”.  Μετά από καθυστέρηση αρκετών ετών λόγω κρίσης, οι ΣΔΙΤ «παίρνουν» τα πάνω τους και αξιοποιούνται σε σειρά έργων ανάμεσα στα οποία  σχολεία, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έργα τηλεματικής, ευρυζωνικά δίκτυα και σειρά άλλων έργων από τα οποία η Πολιτεία αναμένει  την επιστροφή των γερανών στον αδρανοποιημένο τομέα των υποδομών.
Συγκεκριμένα: Το πρώτο εξάμηνο του 2014, επιτεύχθηκε η ανάκαμψη της Ελλάδας στη διεθνή αγορά με έργα ΣΔΙΤ, με την υπογραφή τριών  νέων συμβάσεων συνολικής αξίας 130 εκατ ευρώ από τις οποίες οι δύο αφορούν την υλοποίηση και διαχείριση 14 και 10 σχολικών μονάδων αντίστοιχα στην Αττική και ένα έργο για την εισαγωγή της τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες.


Από την πλευρά του ο Η. Δρούλιας, Διευθ. Σύμβουλος Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας το οποίο διασφαλίζουν οι ΣΔΙΤ για τα 24 σχολικά κτίρια που κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο στην Αττική. Στα συγκεκριμένα έργα των σχολείων θα εργαστούν 10.000 άτομα την επόμενη διετία, ενώ η κρατική εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή άλλων 20 σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ τα επόμενα χρόνια.

Ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος, Διευθ. Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας: είπε πως τα κριτήρια Ποια έργα θα χρηματοδοτήσουμε χρηματοδότησης νέων έργων είναι: Πρώτον, να ανταποκρίνονται σε σαφείς και υπαρκτές ανάγκες. Δεύτερον, να έχουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή να είναι οικονομικά βιώσιμα και χρηματοδοτήσιμα( bankable) υπό διάφορα, ευνοϊκά και δυσμενή σενάρια. Τρίτον, να είναι τεχνολογικά εφικτά. Τέταρτον, να διαθέτουν ικανό και έμπειρο μάνατζμεντ και ισχυρούς οικονομικά μετόχους. Πέμπτον, να διαθέτουν ισχυρές νομικές και συμβατικές δεσμεύσεις όσον αφορά τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις από τους συμβαλλομένους, δηλαδή να υπάρχει αποδεκτή κατανομή κινδύνων και υποχρεώσεων από την αναθέτουσα αρχή, τον ή τους κατασκευαστές, τον λειτουργό και τους χρηματοδότες.

Ο Σπ. Βενετσιάνος, από το Τμήμα  Δομημένων Χρηματοδοτήσεων Eurobank- Ergasias μίλησε για τους περιορισμούς της χρηματοδότησης. Όπως είπε οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα και ήδη το κάνουν αλλά με τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να είναι απολύτως  απαραίτητα ώστε να εξασφαλίζεται η πολιτική βούληση που θα δίνει λύσεις όπου χρειάζεται. Δεύτερον, να υπάρχουν μέτοχοι με οικονομική ευρωστία, φερεγγυότητα και τεχνική επάρκεια. Τρίτον, να υπάρχει ένα σωστό συμβατικό πλαίσιο με λεπτομερή – αλλά και συντηρητική, με κάποια περιθώρια ασφαλείας – ανάλυση των προβλέψεων και των χρηματοροών του κάθε έργου.  Η σωστή κατανομή των κινδύνων, είναι απαραίτητη προκειμένου τα έργα να μην  γίνονται ακριβότερα από ότι πρέπει.

Ο Β. Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος «Αττικές Διαδρομές» ανέφερε ότι η εμπειρία των έργων παραχώρησης τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης γενιάς είναι διδακτική σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις της πολιτείας και τις οικονομικές παραδοχές των έργων, οι οποίες αποδείχθηκαν συχνά μεγαλύτερες από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Για να προσθέσει, ότι το σημαντικότερο είναι προχωρήσουμε από δω και μπρος σωστά, δημιουργώντας  μόνιμες δομές διαχείρισης έργων και συμβάσεων, αποκτώντας ευελιξία προσαρμογής στην πραγματικότητα και αναζητώντας  και άλλους τύπους χρηματοδότησης. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα ομόλογα έργου, τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων υποδομών ή και την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για επενδύσεις.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum για τα έργα υποδομών.

Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η επόμενη γενιά έργων είναι τα σιδηροδρομικά και αναφερόμενος στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, εάν το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένο με το σιδηρόδρομο και με ένα σύγχρονο δρόμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε ανάδοχο για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ένα έργο που συζητάμε σε αυτή την πόλη 15 χρόνια και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Επίσης εντός του 2021 ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπολειπόμενα τρία χιλιόμετρα σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση αυτή, αφού θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ περίπου 70 δισ. ευρώ και τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πολύ μεγάλα projects υποδομών και μεταφορών.

Τα εμβληματικά έργα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεγάλα εμβληματικά έργα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προχωρά η κυβέρνηση, με πρώτο το Flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Αλλά και έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό της Αθήνας, το βόρειο τμήμα του Ε65 και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις:

Πρώτον, για την οδική ασφάλεια, όπου εντός του μήνα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον και αυτό όπως επισήμανε καθίσταται επίκαιρο λόγω κλιματικής αλλαγής και καθώς ο Ιανός «επισκέπτεται» τη χώρα, την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης εντός του μήνα, ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνολικό ύψος 750 εκ ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, αρκετούς μήνες πριν τη σύμβαση με τη Fraport.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην Πατρών- Πύργου, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65, και φυσικά στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι κάποτε πρέπει ορισμένα ζητήματα τεχνοκρατικά να αποπολιτικοποιηθούν και να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στους βασικούς άξονες για τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία δεν είναι μπλε, κόκκινα ή πράσινα, αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα