Λίγοι μήνες απέμειναν μέχρι να δούμε να εισέρχεται σε εμπορική λειτουργία η μεγάλη επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Αυτή η κυκλική επέκταση μονής γραμμής των 5,4χλμ είναι η μεγαλύτερη του δικτύου από την έναρξη της επαναλειτουργίας του στην Αθήνα το 2004. Αν και κατά καιρούς έχουν βγει φιλόδοξα σχέδια και προτάσεις μέχρι σήμερα το Τραμ έχει επεκταθεί κατά ..700 μέτρα (από τη Γλυφάδα στη Βούλα) και αυτή είναι η δεύτερη επέκταση του που θα του δώσει ένα πραγματικό τέρμα μιας και μέχρι τώρα τερμάτιζε σε ένα ναι μεν κομβικό σημείο της πόλης αλλά όχι και προορισμό.
Αυτό που όμως έρχεται ως επακόλουθο είναι πως μετά την ολοκλήρωση αυτής της επέκτασης δεν έχουμε κάποια συνέχεια. Μετά το ναυάγιο της επέκταση του Τραμ μέχρι την Πατησίων μέσω της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου το 2014, ήρθε και “πάγωσε” η επέκταση προς Κερατσίνι και Πέραμα που είχε φτάσει μέχρι το στάδιο των μελετών.
Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Θόδωρος Παπαδόπουλος, η αιτία είναι οι αντιδράσεις που συναντά η επέκταση του μέσου, ιδίως κατά την διάρκεια της κατασκευής, από τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους από όπου διέρχεται. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της επέκτασης προς Κερατσίνι/Πέραμα που οι τοπικοί άρχοντες δήλωσαν την αντίθεση τους με την έλευση του Τραμ και ζήτησαν να επεκταθεί το Μετρό προς τις περιοχές αυτές.
Όπως εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος, τώρα με την επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ), θα καταγραφούν οι ανάγκες και οι τάσεις και θα αποφασιστεί προς τα που θα κινηθεί η επέκταση του δικτύου τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.
Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι το Τραμ εξακολουθεί να μην είναι βασική προτεραιότητα στην κάλυψη της Αθήνας με μέσα σταθερής τροχιάς και μία εξήγηση επιπλέον είναι πως το μέσο δεν έπεισε τους φορείς αλλά και τους κατοίκους για τη χρησιμότητα του αλλά και τη διαφορετικότητα του από το Μετρό.
Το μακρινό 2004 είχε παρουσιαστεί λανθασμένα ως ένα επίγειο Μετρό που γρήγορα θα μετέφερε επιβάτες από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο ενώ στην πραγματικότητα το Τραμ είναι φιλικό στο περιβάλλον μέσο (έχει μηδενικούς ρύπους γιατί είναι ηλεκτροκίνητο) που κινείται με ταχύτητες που κυμαίνονται από 20-25χλμ/ώρα που όμως έχει τη δυνατότητα να μετακινεί 200 επιβάτες και να διαμορφώνει ένα νέο αστικό τοπίο, ήπιας κυκλοφορίας, απομακρύνοντας και αποθαρρύνοντας τη χρήση του ι.χ.
Παρά την απουσία νέων επεκτάσεων του δικτύου Τραμ στην Αθήνα, πρόσφατα είχε παρουσιαστεί σε ημερίδα ου ΥΠΕΝ μία ενδιαφέρουσα πρόταση του καθηγητή του ΕΜΠ, πολεοδόμου κ.Γιάννη Πολύζου (νυν προέδρου της ΕΤΑΔ) μία νέα κυκλική γραμμή Τραμ που θα αγκάλιαζε τους αξονες Πανεπιστημίου, Πειραιώς, Ποσειδώνος, Συγγρού και Αμαλίας δημιουργώντας ένα αλληλοτροφοδοτούμενο δίκτυο με άλλα μέσα σε κομβικά σημεία όπως η Ομόνοια, ο Κεραμεικός, το Νέο Φάληρο, ο Νέος Κόσμος (στο ύψος του Φιξ).
Αυτό που επιβεβαιώνει την απουσία νέων έργων Τραμ είναι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 που παρά την πολλή θετική θέση της Ε.Ε. για την επέκταση μέσων σταθερής τροχιάς δεν υπάρχει κάποιο άλλο έργο ενταγμένο πέρα από την επέκταση προς Πειραιά.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV