Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει με την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από πέρυσι που άνοιξε τις πύλες του έχουμε ένα εκπληκτικό νέο χώρο στην Αθήνα που ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωση της Λεωφόρου Συγγρού σε άξονα πολιτισμού και όχι μόνο.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ.Νιάρχος δεσπόζουν πάνω στον άξονα. Αυτό το όμορφο σκηνικό όμως έχει ένα μεγάλο κενό.
Από την αρχή της Λεωφόρου Συγγρού μέχρι την ένωση της με την Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Φαληρικό Δέλτα δεν υπάρχει κανένα μέσο σταθερής τροχιάς, όμως το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και για το μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν γίνοντας οι πρώτες κινήσεις για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο υπήρχε ο τότε σχεδιασμός, να περάσει η μελλοντική 6η γραμμή του Μετρό και να εξυπηρετήσει την περιοχή.
Αυτός ο σχεδιασμός σήμερα δεν έχει εγκαταληφθεί, όμως είμαστε πολύ μακριά από το πούμε πως προχωράμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έτσι ώστε κάποτε να κατασκευαστεί αυτή η γραμμή.
Άλλωστε εδώ περίπου 10 χρόνια συζητείται η γραμμή 4 και είμαστε ακόμα σε μηδενικό σημείο αναφορικά με την δημοπράτηση της.
Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ ΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Η κάλυψη της Λεωφόρου Συγγρού είναι ένα θέμα που πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα και ήδη έχουν εμφανιστεί κάποιες προτάσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία μίας γραμμής Τραμ που θα μπορούσε να συνδέσει όλη την Λ.Συγγρού και να συνδεθεί με το παραλιακό δίκτυο.
Αυτή η πρόταση έχει στα θετικά πως θα υπάρχει μία γρήγορη σύνδεση όλων των πολιτιστικών κτιρίων και η απόσταση από την αρχή της Συγγρού μέχρι την παραλιακή λεωφόρο δεν θα διαρκούσε πάνω από 10 λεπτά.
Στα αρνητικά είναι πως θα έπρεπε να κόψει τουλάχιστον μία λωρίδα από τον αυτοκινητόδρομο, δημιουργώντας βραδυπορίες στην κίνηση των οχημάτων.
Μία δεύτερη πρόταση που έχουμε δει είναι η δημιουργία ενός κλάδου Μετρό από τον σημερινό σταθμό ΣΥΓΓΡΟΥ/ΦΙΞ ή από το σταθμό ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ με 2-3 σταθμούς. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τεχνικούς λόγους καθώς ο υπάρχων σταθμός δεν έχει σχεδιαστεί ανάλογα. Επίσης σε αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για την κατασκευή γραμμών Μετρό στην πόλη.
Μία τρίτη πρόταση είναι η δρομολόγηση ενός shuttle bus από τον σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ που θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα της προσβασιμότητας στα μεγάλα πολιτιστικά σημεία της Συγγρού. Ουσιαστικά όμως δεν μιλάμε για μέσο σταθερής τροχιάς και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η γρήγορη πρόσβαση του.
Μετά την εκπληκτική άνοδο της Λ.Συγγρού τα τελευταία 5 χρόνια και την ανάδειξη της σε Λεωφόρο Πολιτισμού και με τα ξενοδοχεία συνεχώς να αυξάνονται, το θέμα της προσβασιμότητας πρόκειται να είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης και όσο πιο σύντομα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η δρομολόγηση τους.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV