Connect with us

Επικαιρότητα

Στόχος τα 2,2 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες φιλοδοξίες για τις αποκρατικοποιήσεις

Στη σύσκεψη του Μαξίμου τέθηκε ο στόχος να εισπραχθούν 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Μετά τους φακέλους των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ που θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν με θετική κατάληξη μέσα την Ανοιξη, ακολουθεί η πώληση των ΕΛΠΕ που αναμένεται να αποφέρει 700 εκατ ευρώ. Παράλληλα ειδική αναφορά έγινε στις 13 αποκρατικοποιήσεις του 2012 που έχουν καθυστερήσει.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις ΔΕΚΟ και τα νέα ακίνητα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2014. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ , τον ΟΛΘ, τις  ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τα  ΕΛΤΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την  ΛΑΡΚΟ, τις συμβάσεις παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια τα λιμάνια και τις μαρίνες, τον  ΟΔΙΕ,  την  ΕΛΒΟ και την  Εγνατία.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις που συμπεριλήφθηκαν στο Μνημόνιο 3, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα της χρονιάς η Ελλάδα θα προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού δεν εισπράχθηκε. Για παράδειγμα, αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ, τα έσοδα φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ, οι περικοπές στον Προϋπολογισμό θα είναι το ήμισυ του 1 δισ. ευρώ που απομένει, ήτοι 500 εκατ. ευρώ.

Τα βαριά χαρτιά
Στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ, στηρίζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013, με στόχο την αποφυγή νέων δημοσιονομικών περικοπών. Ακολουθούν τα ΕΛΠΕ ενώ στη φάση των δεσμευτικών προσφορών προχωράει η παραχώρηση του «Ελληνικού».

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πέντε όμιλοι παραμένουν στη  κούρσα ενόψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο. Δύο εξ αυτών, η Gazprom (ΔΕΠΑ) και η θυγατρική του ομίλου Sintez, Negusneft (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) προέρχονται από τη Ρωσία. Επίσης, στην κούρσα βρίσκονται η Αζέρικη Socar (ΔΕΣΦΑ), η Κοινοπραξία Μ&Μ GasCo των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil (ΔΕΠΑ) και οι εταιρίες ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και η εκ Τσεχίας PPF (ΔΕΣΦΑ).

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η έγκριση των τευχών του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να ολοκληρωθεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έως το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μέχρι στιγμής μη ανταγωνιστικές προσφορές, η Gazprom προσφέρει (μόνο για τη ΔΕΠΑ) 800- 900 εκατ. ευρώ, ο ρωσικός όμιλος Sintez-Negusneft 1,6 ως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν περί τα 400 εκατ. ευρώ (ΔΕΣΦΑ).

ΟΠΑΠ. Οσο περνούν οι μέρες εντείνεται ο εγχώριος και ανταγωνισμός για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, με επτά υποψηφίους επενδυτές να παραμένουν στο παιχνίδι. Κυβερνητικά στελέχη αναμένουν έσοδα περί τα 800 εκατ. ευρώ. Οι επτά υποψήφιοι είναι: η BC Partners, η Emma Delta Ltd, fund με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και τον κ. Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%), η κοινοπραξία των εταιρειών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%), η Intralot, η Primrose Treasure Limited, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Fosun, η Third Point LLC και η TPG Capital.

Είναι πιθανό ότι τα αρχικά σχήματα των υποψηφίων θα αλλάξουν καθώς αυτή την περίοδο εν όψει των δεσμευτικών προσφορών καθορίζονται οι συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν και τη χρηματοδότηση για τη διεκδίκηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Ελληνικό. Στο μέτωπο της αξιοποίησης του «Ελληνικού», μετά την απόσυρση του Κατάρ στο διαγωνισμό παραμένουν τρεις εταιρείες: Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development. Στελέχη τους θα περιηγηθούν στους χώρους του πρώην αεροδρομίου αυτή την εβδομάδα. Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον Ιούλιο ενώ κυβερνητικές πηγές αναμένουν από την πρώτη φάση της αξιοποίησης έσοδα στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.

Ξενία και ΧΕΥ τέλος Ιανουαρίου
Στο τέλος του μήνα βγαίνουν στο αέρα τρεις νέοι διαγωνισμοί για την παραχώρηση ακινήτων (τρία νέα ξενοδοχεία Ξενία -Τσαγκαράδα, Σκιάθος και Άνδρος-, το κάμπινγκ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, και οικόπεδα της Αττικής Οδού) ενώ τον Ιούνιο θα αρχίσει η διαδικασία και για τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και τη δασική έκταση που τα περιβάλλει.

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου, για τα οποία αναμένονται έσοδα 60 εκατ. ευρώ για το καθένα. Επιπλέον, το Δημόσιο περιμένει έσοδα περί τα 30 εκατ. ευρώ από το μειοψηφικό μερίδιό του στον Αστέρα Βουλιαγμένης που πωλείται από την Εθνική Τράπεζα.

Τέλος, σε δέκα ημέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τους Χώρους Εγκαταστάσεων Υποστήριξης (ΧΕΥ) της Αττικής Οδού. Οι 16 ΧΕΥ είχαν απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής Οδού τη δεκαετία του 1990, όμως, τελικά, δεν εισήλθαν στη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και παρέμειναν στο Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του 11 από τους 16 ΧΕΥ, που βρίσκονται στην Αττική Οδό. Πηγές του κατασκευαστικού κλάδου κρατούν μικρό καλάθι για τον διαγωνισμό, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και του κακού επενδυτικού κλίματος.

Πηγή:tovima.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα