Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε πλήρη εξέλιξη έχει ο ΔΕΔΔΗΕ το πρόγραμμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, έχοντας μάλιστα τοποθετήσει ήδη περισσότερους από 1 εκατ. σε κτίρια του δημοσίου, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και η εγκατάσταση της παρτίδας των 3 εκατ. μετρητών από τις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά στον πρόσφατο διαγωνισμό. 

Η βαθμολογία που είχαν συγκεντρώσει με βάσει τις προσφορές που κατατέθηκαν ήταν  40% για την ItronSpain SLU, 35% στην Iskraemeco.d και 25% στην Protasis.

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέχρι το 2030 να έχουν όλες οι παροχές «έξυπνο» μετρητή. Έτσι, για φέτος, αναμένεται από τους 3 εκατ. να εγκατασταθούν περί τους 900.000, το επόμενο έτος να προστεθούν 2,2 εκατ. ακόμα, το 2027 να φτάσουν τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029  να ανέρχονται στους 6 εκατ. και αισίως το 2030 που το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης να είναι 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.

Δεδομένου όμως του μεγέθους των μετρητών που πρέπει να εγκατασταθούν σταδιακά έως το 2030, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιεί μικρότερους διαγωνισμούς μέσα στον μεγάλο των 7,3 εκατ. – όπως δηλαδή αυτός που διεξήχθη για τους 3 εκατ.. 

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,16 δις και συγκεκριμένα το mega project του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους για τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον.

Ειδικότερα, μέσω των νέων μετρητών, θα διασφαλιστεί η συλλογή στοιχείων χρήσιμων για πολιτικές εξοικονόμησης και για χάραξη πιο δυναμικών εμπορικών πολιτικών, από τους προμηθευτές. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν, σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος.

Έτσι, οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

Επιπλέον, θα μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή και παράλληλα θα μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV