Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ξενόφος: Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ οφείλει να είναι κυρίαρχος στον κλάδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρώτη του επαφή με τους εργαζομένους της Ελλάκτωρ είχε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφος. Σε μία επιστολή προς τους 6.000 ανθρώπους που απασχολούνται στον μεγάλο τεχνικό όμιλο, ο κ.Ξενόφος κάνει μία αρχική παρουσίαση της νέας διοίκησης, του οράματος που έχουν για την εταιρεία αλλά και τείνει χείρα φιλίας λέγοντας τους πως «πιστεύω σε όλους εσάς, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, καταφέρατε να τον κρατήσετε ψηλά».

Όπως αναφέρει ο νέος επικεφαλής του ομίλου, «οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μετόχων της 27ης Ιανουαρίου σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας εποχής για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αποφάσεις που ανέδειξαν την εμπιστοσύνη των μετόχων στο όραμά μας, να χτίσουμε ένα νέο μέλλον για τον όμιλο. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία οικονομικά υγιή, επιχειρησιακά καινοτόμο, σύγχρονη εταιρεία, επαναφέροντάς τη σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος».

“Ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση”

Στη συνέχεια αναφέρεται στην πρόταση που του έγινε για να αναλάβει τα ηνία λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερα τιμητική». Όπως υπογραμμίζει «Υπό αυτή την ιδιότητα σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για την επόμενη μέρα, αλλά και να εκφράσω με τη σειρά μου και εγώ την εμπιστοσύνη μου στο έργο όλων σας και την αισιοδοξία ότι μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην κορυφή, όπως της αξίζει και όπως αξίζει και σε όλους εσάς».

Ακολούθως κάνει μία εισαγωγή στο ποια είναι η ολλανδική Επενδυτικής Εταιρείας Reggeborgh. Μιλά για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 30 χρόνια στους κλάδους των υποδομών, της κατασκευής και της ενέργειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, και μετρά σήμερα περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και μία συνολική υπό διαχείριση περιουσία άνω των 10 δισ. ευρώ.

«Η επιχειρησιακή της φιλοσοφία όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής της βασίζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών στις οποίες επιχειρεί, στην εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και εργαζομένους των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και στο σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες των χωρών και των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Ξενόφος.

“Η Ελλάκτωρ οφείλει να είναι κυρίαρχη”

Στη συνέχεια ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος κάνει μία αναφορά στις προκλήσεις του χώρου όπως η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και βλέπει σημαντικές ευκαιρίες αναφέροντας πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC, η συνολική αξία των μελλοντικών αυτών έργων στις υποδομές, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων θα υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ.

Επίσης επισημαίνει πως τα σημαντικά κεφάλαια των €70 δισ. περίπου που πρόκειται να εισρεύσουν στην Ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διαμορφώνουν μια σημαντική προοπτική ανάκαμψης.

Δείχνοντας τις προθέσεις του, ο κ.Ξενόφος τονίζει πως «ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πολύχρονη δραστηριότητα στους παραπάνω κλάδους και ένα ανθρώπινο δυναμικό με αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, εμπειρία και δέσμευση, οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο ρόλο στη νέα αυτή προοπτική».

Η αναφορά Ξενόφου στους εργαζόμενους

Ο νέος επικεφαλής του ομίλου, ακολούθως απευθύνεται στους εργαζόμενους και λέει πως «αντιλαμβάνομαι ότι η τελευταία περίοδος υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη και αναγνωρίζω ότι η διαδικασία ανάκαμψης δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες.

Αρχικά όμως πιστεύω σε όλους εσάς, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, καταφέρατε να τον κρατήσετε ψηλά. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Μία αρχή που θα βασιστεί στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια, την πίστη στο όραμά μας. Και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ομίλου.

Βασικός πυλώνας της επιτυχίας κάθε οργανισμού είναι οι άνθρωποί του, όλοι εσείς. Αν αυτό συνδυαστεί με μία αναδιάρθρωση και ενίσχυση της χρηματοδοτικής δομής του Ομίλου, μια συνεκτική διοικητική πολιτική, που θα αναδεικνύει κρυμμένες δημιουργικές δυνάμεις και θα ενθαρρύνει την συμμετοχή όλων, τότε θα έχουμε δημιουργήσει την κινητήρια δύναμη, ώστε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ανακτήσει εκ νέου τον κυρίαρχο ρόλο που του αρμόζει».

Το κλίμα στην αγορά

Θετικά δέχτηκε η αγορά την αλλαγή στα διοικητικά δρώμενα του ομίλου Ελλάκτωρ. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως ο κλάδος χρειάζεται ηρεμία και δυνατούς ομίλους, ικανούς να διαχειριστούν τα κονδύλια δισεκατομμυρίων που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος εσωστρέφειας και προβλημάτων για τον κατασκευαστικό κλάδο που πέρασε μία δεκαετία από τις «Συμπληγάδες» με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που εκμηδένισε την οικοδομή, την υπόθεση με την επιτροπή ανταγωνισμού και τον νόμο 4412 που πάγωσε εκατοντάδες έργα, στερώντας από τον κλάδο σημαντικά κονδύλια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε επίπεδο κυβέρνηση κρίνεται θετική η μετάβαση με την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο νομικό ή άλλο κόλλημα και πως χρειάζονται όλες οι δυνάμεις του χώρου για να προχωρήσει η υλοποίηση οραματικών και άλλων έργων που είναι στον προγραμματισμό.

Το πρώτο κρας τεστ θα έρθει σύντομα με τις καταθέσεις των προσφορών στην Εγνατία Οδό, ενώ στη συνέχεια έχουμε την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών ΣΔΙΤ μισού δις.ευρώ για φοιτητικές εστίες σε 3 Πανεπιστήμια, τις προσφορές για τα ΣΔΙΤ που αφορούν το Flyover και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, τη Β`φάση του διπλού διαγωνισμού του ΒΟΑΚ, τις προσφορές για την υποθαλάσσια Σαλαμίνας κ.α.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα