Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ξεκινούν τα test για την ηλεκτρική διασύνδεση Εύβοιας-Σκιάθου

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Με φουλ τις μηχανές προχωράει ο ΑΔΜΗΕ στο κομμάτι των διασυνδέσεων των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως έχει αποδειχθεί κατά το τελευταίο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ κινείται ταχύτατα για τη δημοπράτηση της Δ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων και την ηλέκτριση του μικρού καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Ένα εξίσου σημαντικό έργο, που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς αυτή την περίοδο είναι αυτό της διασύνδεσης της Εύβοιας με τη Σκιάθο. Μάλιστα, όπως είχαμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξελίξεις όσον αφορά την πόντιση του υπόγειου καλωδίου από την πλευρά της Σκιάθου, το οποίο θα τη συνδέσει με το Μαντούβιο Ευβοίας, η οποία ξεκίνησε σχεδόν στις 4 Δεκεμβρίου.

Η πόντιση πραγματοποιήθηκε χωρίς καθυστερήσεις παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο η πόντιση ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου).

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο. Πρόκειται για μία κλασική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε παρόμοιο έργο διασύνδεσης και αφορά τη δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου με φορητό εξοπλισμό χωρίς σύνδεση με τον υποσταθμό.

Η μέχρι στιγμής ιστορία του έργου και τα επόμενα βήματα

Το έργο συμβασιοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο (Δεκέμβριος 2019) με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων εταιριών, που έχουν σημαντική εμπειρία σε σχετικούς διαγωνισμούς και έργα.

Το πρώτο έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων 150 kV για την καλωδιακή Γραμμή Μεταφοράς 150 kV στο τμήμα «Μαντούδι – Σκιάθος» μήκους 30 χλμ μεταξύ Σκιάθου και Εύβοιας, με μέγιστο βάθος πόντισης 400 μέτρων, ενώ το δεύτερο σκέλος του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS 150/20 kV στη Σκιάθο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 42.8 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 40 εκατ. ευρώ) και μεταξύ των Prysmian και Ελληνικά Καλώδια ανάδοχος αναδείχθηκε η πρώτη.

Η διασύνδεση περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, από όπου θα ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ., το οποίο μετέπειτα θα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο.

Το έργο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, νησιών ήδη διασυνδεδεμένων με τη Σκιάθο, τα οποία ηλεκτροδοτούνται προς το παρόν μέσω εναέριων γραμμών μεταφοράς που ξεκινούν από τη Μαγνησία.

Επόμενο μέρος του έργου της διασύνδεσης είναι η μελέτη, η προμήθεια εξοπλισμού και η εγκατάσταση του νέου Υποσταθμού (Υ/Σ) GIS 150/20 kV στη Σκιάθο με ανάδοχο την ABB και η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 9,5 εκατ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 7.9 εκατ. ευρώ). Στο διαγωνισμό το ενδιαφέρον τους είχαν εκδηλώσει, επίσης, και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, TOMI-HYOSUNG και NARI-ELECTROMEC.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Μέσω της διασύνδεσης αυτής επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:

• Εξασφάλιση αξιόπιστης και σταθερής λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων των Σποράδων ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες, με σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό και τη γενική οικονομική δραστηριότητα.
• Εξυπηρέτηση του αυξανόμενου φορτίου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
• Βελτίωση της ποιότητας τάσης για τους καταναλωτές όλων των Σποράδων.
• Διατήρηση της υφιστάμενης διασύνδεσης με ΜΤ μέσω του Υ/Σ Λαύκου, ως εφεδρεία.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps