Newsroom

Εκσυγχρονίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα το αλιευτικό καταφύγιο της Νέας Μηχανιώνας, όπου πρόκειται να γίνουν εργασίες αλλαγής του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτησης εξοπλισμού, σήμανσης, περίφραξης, εγκατάστασης κιβωτίων παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων και δημιουργίας δεξαμενών αποθήκευσης. Παράλληλα, στη χερσαία περιοχή θα δημιουργηθούν και άλλες υποδομές ώστε να διευκολύνονται όσοι χρησιμοποιούν τον χώρο. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε, σήμερα, ομόφωνα επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας, ενώ κατά τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής γνωστοποίησε ότι έχει εγκριθεί η επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου προκειμένου να αναπτυχθούν θέσεις για την εξυπηρέτηση 320 σκαφών συνολικά.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του λιμένα της Νέας Μηχανιώνας (που είχαν λήξει το 2014) προβλέπει τη φιλοξενία 79 επαγγελματικών σκαφών, 40 σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας και ελάχιστων ιδιωτικών σκαφών αναψυχής εποχιακά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να απαγορεύεται η απόρριψη αποβλήτων και λυμάτων από τα σκάφη στη θάλασσα, ενώ ζητήθηκε από τον φορέα διαχείρισης του έργου, τον Δήμο Θερμαϊκού, να μεριμνήσει για τη διάθεση των αποβλήτων, σύμφωνα με την νομοθεσία και τη διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων θαλάσσιων υδάτων, ώστε να παρακολουθούνται μια σειρά από περιβαλλοντικές παράμετροι.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, ο κ. Τσαμασλής επισήμανε ότι φιλοξενεί τον αλιευτικό στόλο της Μηχανιώνας, που μαζί με εκείνον της Νέας Κρήνης συνιστούν τον μεγαλύτερο στόλο της χώρας. Τάχθηκε, άλλωστε, υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού, ωστόσο ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχει συσσωρευτεί άμμος, περιορίζοντας τις δυνατότητες ελλιμενισμού των σκαφών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, και με αφορμή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Θερμαϊκού κατέθεσε αίτημα προς την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Μετά τα έκτακτα φαινόμενα, δεν υπάρχει πια και το λίγο περιθώριο που υπήρχε για τον ελλιμενισμό των σκαφών καθώς η περιοχή εκεί έχει προσαμμωθεί. Ζητούμε να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκτακτης ανάγκης ώστε να γίνει η αμμοληψία που χρειάζεται τουλάχιστον στην περιοχή των Νέων Επιβατών, ώστε να αποσυμφορήσουμε την περιοχή της Νέας Μηχανιώνας», πρόσθεσε.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις προσπάθειες του Δήμου Θερμαϊκού. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2009-2010, είχε γίνει έρευνα αγοράς, από την οποία προέκυψε πως σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ουσιαστικά από τον Θερμαϊκό Κόλπο ως την Αλεξανδρούπολη, υπήρχαν περίπου 400 θέσεις για τουριστικά σκάφη (μεσαία και μεγάλα) και η ζήτηση από όλα τα Βαλκάνια, ακόμη και από τη Ρωσία και τη Μαύρη θάλασσα, έφτανε τα 3.600 ή 4.000 σκάφη. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο από το 10% της αναμενόμενης ζήτησης», είπε και εκτίμησε ότι με τον σχεδιασμό για το λιμάνι της Μηχανιώνας και με άλλα έργα που μπορούν να γίνουν στην πορεία σε όλο το τόξο από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, θα εξυπηρετηθούν και τα αλιευτικά σκάφη και θα είναι εφικτή σταδιακά η κάλυψη της αναμενόμενης υψηλής ζήτησης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας