Νίκος
Καραγιάννης

Ξεκίνησαν πάλι τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης Τραμ στον Πειραιά. Ραντεβού με το κοινό θα επιχειρήσει να κάνει μέσα στον Νοέμβρη η πολυσυζητημένη επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες κράτησαν μόλις μια ημέρα καθώς ένας αγωγός αποχέτευσης που εδράζεται εντός των γραμμών “έσκασε”.

Από την πλημμύρα που δημιούργησε τα δοκιμαστικά δρομολόγια σταμάτησαν την ίδια κιόλας ημέρα για λόγους ασφαλείας. Για την αποκατάσταση χρειάστηκε να γίνει ειδική διάτρηση του τσιμέντου από τον ανάδοχο της Αττικό Μετρό. Αυτό καθώς το τσιμέντο που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό για να αντέχει τους κραδασμούς που προκαλεί το Τραμ.

Στη συνέχεια ανέλαβε συνεργείο της ΕΥΔΑΠ την αποκατάσταση του αγωγού και στο τέλος ξανά η ΘΕΜΕΛΗ (η ανάδοχος) έκλεισε το σημείο με τσιμέντο.

Πλέον τα δοκιμαστικά δρομολόγια ξεκίνησαν και πάλι, και νέος στόχος που έχει τεθεί είναι προς το τελευταίο δεκαήμερο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η επέκταση του Πειραιά. Αρχικά ήταν προγραμματισμένα να ολοκληρωθούν στις 7 Νοεμβρίου και να αποδοθεί το Τραμ στο κοινό.

Δείτε το νέο πορτοκαλί Τραμ της Alstom στα δοκιμαστικά δρομολόια στον Πειραιά

Η κακοδαιμονία ενός έργου

Το έργο της επέκτασης το ακολουθεί μια κακοδαιμονία από την έναρξη του. Να θυμίσουμε πως χρειάστηκαν πάνω από 18 μήνες για να δούμε τα πρώτα εργοτάξια. Στη συνέχεια υπήρξαν ατυχήματα, προβλήματα, πυρκαγιές για να έρθει τώρα να συμπληρώσει τη λίστα και το “σκάσιμο” του αποχετευτικού αγωγού.

Να θυμίσουμε πως το έργο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με εντυπωσιακή καθυστέρηση. Η σύμβαση κατασκευής πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 (!!) με στόχο η νέα γραμμή να λειτουργήσει το 2015.

Αυτό όχι μόνο δεν επετεύχθη αλλά σειρά από προβλήματα και ζητήματα κράτησαν το έργο “όμηρο”. Πολλά ήταν και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βγήκαν στο φως από τις εκσκαφές με αποτέλεσμα να έχουμε αργή πρόοδο μέχρι αυτά να καταγραφούν και να αποφασιστεί η τύχη τους.

Από τις αρχαιολογικές εκσκαφές βέβαια ανακαλύφθηκε το πλούσιο παρελθόν του Πειραιά και έγινε σημαντική καταγραφή της εποχής που η πόλη αποτελούσε το επίνειο της Αθήνας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV