Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές όπου θα διέρχεται το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.
Είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, από την ΡΑΑΕΥ και την ΡΑΕΚ η τροποποίηση στον επιμερισμό των εξόδων, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η διακρατική συμφωνία που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή ο επιμερισμός 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου, στο σενάριο που η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν προχωρήσει.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γινόταν και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα. Ήρθε η πρόταση της ελληνικής πλευράς – μετά τους αρχικούς δισταγμούς της Κύπρου – ότι σε περίπτωση που η υλοποίηση της διασύνδεσης καθυστερήσει ή ματαιωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων τότε η ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, να κατανεμηθεί ισόποσα στις δύο χώρες.
Ακολούθως, με την υπογραφή της τροποποίησης, άνοιξε και ο δρόμος για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να δώσει στη γαλλική Nexans το Full Notice to Proceed, την εντολή για να ξεκινήσει αφενός η κατασκευή του καλωδίου και αφετέρου να μπουν σε τροχιά υλοποίησης οι διαπραγματεύσεις με τρίτους επενδυτές, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με τη Siemens όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, καθώς έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται να μπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Έως τα τέλη της εβδομάδας, εκτιμάται επίσης να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τη δανειοδότηση του έργου. Σημειώνεται πως έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Το προφίλ του μεγάλου ενεργειακού έργου
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
Επιπλέον, θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ακόμα, θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει. Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2030.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας