Newsroom

Εβδομάδες εκκίνησης κατασκευής σημαντικών φωτοβολταϊκών πάρκων από ισχυρούς παίκτες της ενεργειακής αρένας είναι αυτές που διανύουμε. Αυτό συμβαίνει καθώς τόσο η ΤΕΡΝΑ όσο και η Mytilineos  ξεκινούν ή θα ξεκινήσουν άμεσα με την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα κατασκευάσουν για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ 250 MW, τα οποία και θα κατασκευαστούν στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη αντίστοιχα. Όπως έχει ήδη διαρρεύσει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου από την Μytilineos έχει ξεκινήσει αυτές ημέρες, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, η εκκίνηση της κατασκευής των διπλών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη από την ΤΕΡΝΑ τοποθετείται στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα η ΔΕΗΑΝ προκήρυξε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ένα ακόμη διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη.

Τα φωτοβολταϊκά στη Μεγαλόπολη

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με ονομασία Αρκαδικός Ήλιος 1 και 2, τα οποία ανέρχονται σε 39 και 11 MW ισχύος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Τα φωτοβολταϊκά θα κατασκευαστούν στη θέση “Μεγάλες Λάκκες” στο Δήμο Μεγαλόπολης σε εκτάσεις που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ για τον σκοπό αυτό.

Η υπογραφή για την ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ σε ανάδοχο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και η προσφορά της, η οποία ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αρχική τιμή του έργου εκτιμώταν στα 37,24 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας έτσι σημαντική έκπτωση για το έργο.

Ο διαγωνισμός προσέλκυσε προτάσεις από 8 ενδιαφερόμενα σχήματα τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή ενεργειακή αρένα και πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα και χωρίς προσφυγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση τη δημοπράτηση.

Εκτιμάται πως μέσω των δύο αυτών φωτοβολταϊκών πάρκων θα παράγονται 100 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση που δε θα προέρχονται από τον περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορο λιγνίτη (να επισημάνουμε πως η τιμή της λιγνιτικής μεγαβατώρας ξεπερνάει τα 100 ευρώ).

Ταυτόχρονα οι ΑΠΕ μπαίνουν ακόμα πιο δυναμικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ενώ αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο οι δύο πρωταγωνίστριες του masterplan απολιγνιτοποίησης.

Tα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη

Το επόμενο υπό κατασκευή mega φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗΑΝ είναι αυτό της Κοζάνης που έχει αναλάβει η Mytilineos, το οποίο και πέρασε τον Απρίλιο από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα cluster έργων ΑΠΕ που αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 230 MW, τα οποία αποτελούνται από τρία έργα 200 MW και 15 MW έκαστο.

Η Mytilineos ανέλαβε, επίσης, και την κατασκευή του ενός πάρκου των 15 MW, ενώ η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει το δεύτερο.

Το έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του πάρκου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεσή του με δύο υποσταθμούς 150kV.

Ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου υπολογίζεται πως θα είναι 16 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 42 μήνες.

Η εταιρεία έδωσε έκπτωση της τάξης του 30% καθώς η πρότασή της ανήλθε στα 83,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 5000 στρεμμάτων και θα αποτελείται από πάνελ δύο όψεων και μονοαξονικό tracker.

Από τη λειτουργία του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται σε ετήσια βάση 352 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, οι οποίες αντιστοιχούν στις ενεργειακές ανάγκες 75000 νοικοκυριών.

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στα σκαριά

Ταυτόχρονα η ΔΕΗΑΝ προκήρυξε έναν ακόμη διαγωνισμό ο οποίος αφορά την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη και προκηρύχθηκε στις αρχές Αυγούστου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του θα ανέρχεται στα 64 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης θα αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στη σύμβαση περιλαμβάνεται συγκεκριμένα μαζί με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού και η προμήθεια και η σύνδεσή του στον υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό 150 kV “Άγιος Χριστόφορος” μέσω νέου Μ/Σ 33kV/150kV.

Ως προθεσμία για την υποβολή των προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων έχει οριστεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και την ίδια ημέρα θα γίνει αποσφράγισή τους.

Το έργο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗΑΝ και εκτιμάται πως από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης θα χρειαστούν 40 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Εφόσον δεν υπάρξουν κωλύματα και καθυστερήσεις στο διαγωνισμό μέσω προσφυγών στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών ή το ΣτΕ, είναι πολύ πιθανό ο ανάδοχος να έχει αναδειχθεί έως τα τέλη του έτους και το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Ο στόχος της ΔΕΗΑΝ

Συνολικά στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι να έχει εγκαταστήσει έως τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024 1,5 GW σε έργα ΑΠΕ. Ήδη από τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία η ΔΕΗΑΝ έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 350 MW.

Ταυτόχρονα, η θυγατρική της ΔΕΗ, αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW εντός των επόμενων 7-9 μηνών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δρομολογηθούν και οι διαγωνισμοί για επιπλέον 400 MW σε ΑΠΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV