Νίκος
Καραγιάννης

Με δύο μεγάλα ΣΔΙΤ ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά την κατασκευή και λειτουργία οκτώ μεγάλων φραγμάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για επαρκή άρδευση και ύδρευση σημαντικών περιοχών της χώρας. Τα δύο έργα συνδυαστικά έχουν κόστος κατασκευής και λειτουργίας που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πορεία δημοπράτησης εισέρχονται εντός του καλοκαιριού το φράγμα Μιναγιώτικό και το τα αρδευτικά δίκτυα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Το πρώτο έχει συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ (η κατασκευή υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο 270 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής περίπου 115 εκατ. ευρώ). Η σχετική ανακοίνωση της εκκίνησης της υλοποίησης του αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διαγωνισμός με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει εντός του έτους και η Β`φάση των δύο έργων, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ο λόγος είναι πως τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο χρόνος υλοποίησης οριοθετείται μέχρι το 2026.

Το σημαντικό για αυτά τα δύο έργα, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, είναι πως έχουν οριστικές μελετές και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία ωρίμανσης. Στα τελικά στάδια βοήθησε και η EBRD με την πολυετή πείρα που διαθέτει σε τέτοιου είδους έργα. Τεχνικός Σύμβουλος των έργων είναι η Planet ενώ ολοκληρώθηκε και η οικονομική μελέτη από εξειδικευμένο ελληνικό γραφείο.

Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και τράπεζες

Ως έργα-ΣΔΙΤ τα έργα αυτά είναι υπό την σκέπη της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αναθέτουσα Αρχή των έργων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τα έργα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχουν δείξει ενδιαφέρον εταιρείες αλλά και τράπεζες του εξωτερικού, ανεβάζοντας επίπεδο στην πορεία υλοποίησης τους.

Το μείγμα χρηματοδότησης όπως έχει συμφωνηθεί είναι κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 70% από το Ελληνικό Δημόσιο. Η περίοδος ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 27 έτη, τρία εκ των οποίων είναι η περίοδος κατασκευής.

Με το Φράγμα Μιναγιώτικο, θα καλυφθούν στον Δήμο Πύλου – Νέστορος οι ανάγκες άρδευσης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών.

Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας, είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πρόσφατης θεομηνίας.

Σχετικά με το δεύτερο έργο, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας, είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πρόσφατης θεομηνίας και υπάρχει ανάγκη για την ανάταξη του.

Με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV