Μέσα στο 2025 και συγκεκριμένα τον Μάιο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, θα ακολουθήσει ο αγωγός της Βόρειας Μακεδονίας.
Αυτά προκύπτουν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2025, ενώ η ένταξη του στο σύστημα θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα.
Το έργο έχει μήκος 157 χλμ. και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Αναφορικά με τη διαδρομή, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών και οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία» είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί να επιτρέπει την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%. Ταυτόχρονα, το έργο περιλαμβάνει τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.
Αγωγός Βόρειας Μακεδονίας
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός της Βόρειας Μακεδονίας στο ελληνικό σκέλος, αναμένεται να είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο του 2025.
Το project που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς και η Nomagas από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας, προβλέπει την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής. Από εκεί θα ξεκινά το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ., το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο.
H αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV