Τα επόμενα βήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου αναμένεται να θέσει επί τάπητος η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προσεχή Κυριακή στο Κάιρο. Ταυτόχρονα, ο όμιλος Κοπελούζου που τρέχει το έργο βρίσκεται σε φάση επιλογής των αναδόχων που θα τρέξουν τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες έτσι ώστε να μπορέσει το έργο να μπει σιγά – σιγά σε τροχιά υλοποίησης.
Στο πλαίσιο της προώθησης του σημαντικού αυτού έργου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, θα επισκεφθεί το Κάιρο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και εκπροσώπους του ομίλου Κοπελούζου. Ο υπουργός μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Dr. Mahmoud Esmat προκειμένου να επιβεβαιωθεί εκ νέου το κοινό ενδιαφέρον για την GREGY.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της Elica – του ομίλου Κοπελούζου – θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα και μια μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο.
Σημειώνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση έχει ενταχθεί στον κατάλογο έργων PCI της ΕΕ.
Το έργο
Είναι έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, που θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, εκτιμάται σε περίπου 4 δις ευρώ.
Η διασύνδεση, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
Σε ότι αφορά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο GREGY, ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ήδη την δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στην Αίγυπτο συνολικής ισχύος 9,5 GW (6,5 GW αιολικά και 3 GW φωτοβολταϊκά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως βέβαια και ηλιακό και σημαντικά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης των πάρκων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας