Newsroom

Αυτοψία στις εργασίες κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων κτισμάτων των παλαιών βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης, που άρχισαν  στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, ο κ. Τζιτζικώστας επόπτευσε την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης και απομάκρυνσης και των τελευταίων εστιών μόλυνσης και ρύπανσης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του καθαρισμού, ανάπλασης, ενοποίησης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου από αρμόδιους επιστήμονες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε μια δέσμευση πριν από δυόμιση χρόνια.

Να βάλουμε ως διοίκηση ένα οριστικό τέλος σε αυτή την περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ‘ντροπή’ της Θεσσαλονίκης. Και το βάλαμε. Σήμερα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδικασίες, κατεδαφίζονται πια και τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής, αφού προηγουμένως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίμνησε για τη μετεγκατάσταση των μονάδων που λειτουργούσαν εδώ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.

Έτσι, ο χώρος αυτός του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης ανοίγει, απελευθερώνεται, αποκαθίσταται και αναβαθμίζεται. Και σε μερικούς μήνες από σήμερα θα παραδοθεί για χρήση στους συμπολίτες μας. Μια περιοχή που παλαιότερα αποφεύγαμε όλοι, μια περιοχή που δε θέλαμε ούτε να περνάμε απέξω, σήμερα μετατρέπεται σε μια περιοχή αναψυχής, μια περιοχή – τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν πολύ σκληρή και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική αποστολή, επειδή απέδειξαν στην πράξη ότι όταν είσαι αποφασισμένος να κάνεις κάτι, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες και τα εμπόδια, επιμένεις, τα ξεπερνάς και στο τέλος νικάς.

Σε λίγους μήνες από σήμερα η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και ήπιες μορφές αναψυχής, ώστε να μπορούν οι οικογένειες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν ακόμα έναν όμορφο τόπο του φυσικού πλούτου της Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το έργο αυτό, που ολοκληρώνεται, είναι κομμάτι του συνολικού έργου της αναβάθμισης και ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι. Ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε μερικές εβδομάδες παραδίδουμε αυτό το πρώτο τμήμα, από το Καλοχώρι μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας το Προεδρικό Διάταγμα εντός του 2024, ώστε να αρχίσουμε τις εργασίες από αυτό το σημείο πλέον μέχρι το Αγγελοχώρι. Αυτό που ζητώ από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε το Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό για να αρχίσουμε δουλειά. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει».

Η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων των παλιών βυρσοδεψείων ήταν μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από σήμερα γίνεται πράξη. Ήδη έχει μπει τέλος στην επιβάρυνση του Θερμαϊκού από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των ανεπεξέργαστων και μολυσματικών αποβλήτων των παλαιών βυρσοδεψείων στον Θερμαϊκό κόλπο, καθώς τα βυρσοδεψεία λειτουργούν εντός του οργανωμένου χώρου της ΒΙΠΕΘ και τα λύματά τους υφίστανται βιολογικό καθαρισμό.

Όπως περιέγραψε ο κ. Γιουτίκας, «η παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική που έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, στο πιο ρυπασμένο σημείο του παραλιακού μετώπου. Ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, από τη λιμνοθάλασσα και την παλιά χωματερή του Καλοχωρίου, συνεχίστηκε μέχρι την παραλία της Μενεμένης, καθαρίσαμε το ρέμα του Δενδροποτάμου και τώρα, σε λίγες εβδομάδες θα καθαρίσουμε πλήρως και τα παλιά βυρσοδεψεία. Οι αυθαίρετες κατασκευές και τα παραπήγματα δεν προκαλούν απλώς οπτική όχληση, αλλά συνολικά ο συγκεκριμένος χώρος των περίπου δέκα στρεμμάτων παραμένει μια εστία ρύπανσης.

Η κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων, που αρχίζει σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει ‘δυναμικά’ την επιχείρηση καθαρισμού και απορρύπανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου, την οποία πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους. Αρχίσαμε το 2021 την εμβληματική αυτή παρέμβαση για την εξυγίανση, αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου, με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο αυτό έχουν απομακρυνθεί από την ευρύτερη περιοχή περισσότεροι από 1.500 τόνοι επικίνδυνων και μη αποβλήτων. Ο επιφανειακός καθαρισμός έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη γεωτρητικές εργασίες καθαρισμού των υπόγειων υδάτων στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων. Κατεδαφίζοντας από σήμερα τα επικίνδυνα απομεινάρια των παλιών βυρσοδεψείων, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάζει οριστικό τέλος στην υποβάθμιση».

Η κατεδάφιση των κτισμάτων και η απομάκρυνση των αποβλήτων υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV