Βαγγέλης
Θάνος

Ξεκίνησαν οι εργασίες υλοποίησης για ένα έργο ορόσημο όσον αφορά την αυτονομία και την πράσινη ενέργεια. Όπως είχε γράψει πριν από λίγο καιρό το ypodomes.com, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  είχε ανάψει το πράσινο φως για την επέμβαση και υλοποίηση του έργου «Υβριδικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής & Θερμικής Ενέργειας με τηλεθέρμανση από την παραγόμενη θερμική ενέργεια» στο Νησί του Αγίου Ευστρατίου. Πρακτικά η απόφαση έδωσε το έναυσμα για το στήσιμο εργοταξίων και την κατασκευή του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεκίνησε την υλοποίηση του πρωτοποριακού πρότζεκτ που θα οδηγήσει σε ένα ενεργειακά αυτόνομο και “πράσινο” νησί. Ήδη θεμελιώνεται η μοναδική ανεμογεννήτρια που προβλέπει το πρότζεκτ και αποτελεί δομικό κομμάτι.

Με σχετική δημοσίευση σε κοινωνικό δίκτυο η εταιρεία αναφέρει πως ξεκίνησε η θεμελίωση της ανεμογεννήτριας που αποτελεί βασικό μέρος του έργου για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας. Στο ίδιο ποστ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πληροφορεί για τον τρόπο μεταφοράς της ανεμογεννήτριας προς το σημείο.  Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 το έργο να τεθεί σε λειτουργία. Η ολοκλήρωση του σχεδίου προβλέπει την διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% στο σύστημα του νησιού.

Ταυτότητα έργου

Το μικρό υβριδικό έργο στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για μεγαλύτερα πρότζεκτ. Βάσει σχεδίου, στον Άγιο Ευστράτιο θα πάψει εντελώς τη λειτουργία του ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ (θα παραμείνει σε εφεδρεία). Στόχος είναι το νησί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο για αντίστοιχα έργα και σε μεγαλύτερες περιοχές.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και φορέας υλοποίησης η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου από τον ανάδοχο για δώδεκα χρόνια.

Οι μονάδες ΑΠΕ και ο υβριδικός σταθμός θα εγκατασταθούν στη θέση «Πολύνοτνο», του Δήμου.

Ο Υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελείται από:
-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.

-Υποσταθμό των μονάδων ΑΠΕ για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.

-Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.

Παραγωγή θερμικής ενέργειας

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το υβριδικό έργο προβλέπεται να εξασφαλίσει στους κατοίκους και θερμότητας. Μέχρι στιγμής, οι ανάγκες για θέρμανση και για ζεστό νερό στο νησί καλύπτονται με τους γνωστούς τρόπους, όπως οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, τα κλιματιστικά, καυστήρες πετρελαίου ή τζάκια και ξυλόσομπες.

Με την υλοποίηση του πρωτοποριακού πρότζεκτ, η περισσευούμενη ενέργεια μέσω της τηλεθέρμανσης θα χρησιμοποιείται τόσο για τη θέρμανση κτιρίων όσο και για την παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους.

Το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υ/Σ ζεύξης και ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας θα εγκατασταθούν εκτός των ορίων του οικισμού του Αγίου Ευστρατίου.

Ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας θα περιλαμβάνει:

– Τρεις ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1 MW, όπου θα παράγεται θερμό νερό με την κατανάλωση της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από της Α.Π.Ε. του Υβριδικού σταθμού.

– Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας όπου θα αποθηκεύεται θερμότητα με τη μορφή θερμού νερού, με σκοπό της μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της απορριπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Υβριδικό σταθμό.

Τέλος, προβλέπεται και υπόγειο δίκτυο για τη  μεταφορά και διανομή του θερμού νερού της τηλεθέρμανσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV