Νίκος
Καραγιάννης

Αποστολή στην Κρήτη
Σε κατασκευαστική περίοδο είναι και επίσημα εδώ και λίγα λεπτά, το εμβληματικό έργο για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Στο Καστέλι, την περιοχή που επιλέχθηκε για να αναπτυχθεί το αεροδρόμιο, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Για τον κ.Μητσοτάκη είναι μία ιδιαίτερη στιγμή μιας και η έναρξη κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου τυγχάνει να είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Μαζί του ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνετέλεσε στο να σφραγιστεί η χρηματοδότηση των 180εκατ.ευρώ από την ΕΤΕπ για την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και να δώσει την οριστική προώθηση στο νέο αυτό έργο. Ακόμα εκεί βρέθηκαν και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης κ.α.

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Η έναρξη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου στο Ηράκλειο της Κρήτης σηματοδοτεί την έναρξη των νέων μεγάλων έργων αυτής της δεκαετίας και έχει πολλές πρωτιές. Είναι φυσικά το πρώτο για τη χώρα πολύ μεγάλο έργο που ξεκινά η κατασκευή του. Είναι το πρώτο έργο παραχώρησης που εκκινεί μετά από την περίφημη περίοδο των έργων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και συνεπώς μίας νέας γενιάς τέτοιων έργων. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για ττην Κρήτη με θετική επίπτωση τόσο στην οικονομία του νησιού, όσο και συνολικά στην ελληνική οικονομία. Είναι το μεγαλύτερο νέο έργο σε αεροδρόμιο στην Ελλάδα, πολλαπλάσια μεγαλύτερο από το αμέσως επόμενο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο νέο συγκοινωνιακό έργο υποδομής στην Ελλάδα. Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένα μεγάλο γεγονός. Είναι ο μοναδικός μεγάλος όμιλος της χώρας με επίσημη παρουσία (ως μέλος του σχήματος που κέρδισε το συμβόλαιο) στην ανάπτυξη και διαχείριση ενός μεγάλου αεροδρομίου στην Ελλάδα.

Για την Κρήτη είναι επίσης μία ιδιαίτερη στιγμή. Ένα έργο που αποτελούσε όραμα για τη μεγαλόνησο εδώ και χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Σε μία πενταετία από σήμερα, θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, αντάξιο της φήμης και της ιστορίας του νησιού. Αναμένεται να “απογειώσει” την κατασκευαστική δραστηριότητα και να απορροφήσει μεγάλο μέρος (μέσω υπεργολαβιών και συμβάσεων) του τοπικού τεχνικού κλάδου. Τώρα, η Κρήτη αναμένει και την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτη, του περίφημου ΒΟΑΚ ουτώς ώστε με μοντέρνες υποδομές να μπορεί να έχει μία βιώσιμη ανάπτυξη στα μεγάλα της όπλα, τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης, αυτή  είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Στο σημερινό χώρο αναμένεται να προταθούν διάφορες χρήσεις καθώς αποτελεί ένα μοναδικό “φιλέτο” στην πόλη του Ηρακλείου με πρωταρχικό στόχο μεγάλο τμήμα αυτού να μεταβληθεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο για του κατοίκους αλλά και τμήμα προς αξιοποίηση.

40 ΜΗΝΕΣ

Στην Ελλάδα λέμε πολλές φορές για να χαρακτηρίσουμε κάτι δύσκολο ότι χρειάστηκε να περάσει τα 40 κύμματα. Στην περίπτωση του αεροδρομίου στο Καστέλι, θα παραφράσουμε και θα πούμε ότι χρειάστηκαν να περάσουν 40 μήνες. Στις 27 Οκτωβρίου 2016 (και αφού είχε παραταθεί η ημερομηνία αρκετές φορές), ξεκινούσε από τον πρώην υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο διαγωνισμός με την εκδήλωση του ενδιαφέροντος. Στον διαγωνισμό δίνει το παρών μόνο η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR παρά το έντονο ενδιαφέρον πολλών ομίλων.

Από τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου. Η προσφορά της κοινοπραξίας ανοίγει τον Απρίλιο του 2017. Ο διαγωνισμός προχωρά και η Ariadne Airport Group ανακηρύσσεται ανάδοχος τον Μάιο του 2017. Ενάμιση χρόνο αργότερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018, αυτή η απόφαση επικυρώνεται. Η σύμβαση παραχώρησης οδηγείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικά στις 21 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιείται η τελετή των υπογραφών. Στις 14 Μαϊου 2019, κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή των Ελλήνων και μπαίνουν οι βάσεις για να ξεκινήσουν τα έργα. Σαράντα μήνες από την εκκίνηση του διαγωνισμού, σήμερα, ξεκινά επίσημα η Τ1, η κατασκευαστική περίοδος που έχει χρονοδιάγραμμα 60 μήνες. Τον Φεβρουάριο του 2025 θα πρέπει να είναι πανέτοιμο το νέο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες.

Συνολικά η περίοδος παραχώρησης είναι 35 χρόνια αρχής γενομένης από σήμερα (λήξη 7.2.2055). Το κόστος κατασκευής είναι 480εκατ.ευρώ εξαιρουμένου του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα καθοριστεί μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης από κοινού με την ΥΠΑ. Κατακευαστής του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών αναμένεται η απασχόληση να φτάσει μέχρι και τα 2.000 άτομα.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης σήμερα είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας. Το 2019 κατέγραψε 8εκατ.επιβάτες. Το σημερινό ακίνητο έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα της επιβατικής του κίνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης περαιτέρω αύξησης της κίνησης.

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά τεχνικές και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των αερομεταφορών της Κρήτης.

Θα χρειαστούν πέντε χρόνια κατασκευών για να ξεκινήσει η επίσημη εμπορική λειτουργία του. Σε αυτά, υπολογίζεται και ο απαραίτητος χρόνος της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για να μην έχουμε καθυστερήσεις, είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 όλες οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες.

Το αντικείμενο κατασκευής περιλαμβάνει ένα νέο αεροδρόμιο καθώς και ένα αυτοκινητόδρομο 18χλμ με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα το συνδέει με τον ΒΟΑΚ στο ύψος της Χερσονήσου. Επίσης θα περιλαμβάνει και ένα οδικό άξονα που θα το συνδέει με τον ΝΟΑΚ. Πιο αναλυτικά θα κατασκευαστεί:

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ)

-1 Διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200m κατηγορίας κατά ICAO 4E
-1 παράλληλος τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους
-8 συνδετήριοι τροχόδρομοι του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχοδρομο
-2 συνδετήριοι τροχοδρομοι με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
-Χώρος στάθμευσης αεροσκαφών (apron) για 27 απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAO C & 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAO E (ή 10+2 σταθερές θέσεις στάθμευσης Κατηγορίας C)
-1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων περί τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και περίπου 1.000m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι
-11 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
-Δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών πλήρης διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής, Ρουσοχωρίων στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού του Αεροδρομίου
-Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (ΙΧ, Ταξί, Αστικά-Εμπορικά Λεωφορεία)
-Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας
-Οδός πρόσβασης 2 κλάδων με 4 κυκλικούς κόμβους
-Χώρος Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400στρ

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΟΔΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

-Παρεμβάσεις επί του ΒΟΑΚ για την κατασκευή του νέου Α/Κ Χερσονήσου με επεμβάσεις αναβάθμισης των χαρακτηριστικών των τοπικών οδών προς Χερσόνησo
-Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18km, 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
-Αποκατάσταση της υφιστάμενης Ε.Ο. Χερσόνησος – Καστέλι στα σημεία επιρροής από την νέα οδό σύνδεσης ΒΟΑΚ – Αεροδρομίου
-Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6km, με 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
-Περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5km
-Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20km

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το κεφαλαιουχικό σχήμα του νέου αεροδρομίου είναι: Ελληνικό Δημόσιο (45,90%) – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) – GMR Airports Ltd (21,64%).

Έχει προβλεφθεί αντισταθμιστικό αντάλλαγμα, το οποίο θα καταβάλλεται από την Εταιρεία ετησίως ως εξής: Συνολικά 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του Έργου, εκ των οποίων 1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και 1% για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις}.

Η στελέχωση της Εταιρείας του Αεροδρομίου, θα περιλαμβάνει το μόνιμο προσωπικό, κατανεμημένο σε διευθύνσεις και τμήματα, ενώ σύμφωνα και με τις συνήθεις πρακτικές των αεροδρομίων, η Εταιρεία προτίθεται να αναθέσει κάποιες παροχές/εργασίες σε τρίτους (πχ εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου, τεχνική (IT) υποστήριξη , ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ), προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση σε συνδυασμό με τη βέλτιστη ποιότητα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV