Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ξεκίνησαν τα έργα σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές στήθηκαν εργοτάξια

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Στο στάδιο της κατασκευής προχωράει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW που θα κατασκευάσει η Mytilineos, αυξάνοντας έτσι τη διαθέσιμη ισχύ της σε παραγωγή ενέργειας και εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της  στις ενεργειακές υποδομές.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, η κατασκευή των πάρκων πλέον τρέχει από το καλοκαίρι και θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το επίπεδο αδειοδότησης, το οποίο εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ.

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Προέδρου του Ομίλου, Ε. Μυτιληναίου, για “την εκκίνηση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών της Εγνατίας”, όπως είχατε διαβάσει στο ypodomes.com από τα μέσα Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως έχουν προχωρήσει τα έργα πολιτικού μηχανικού, τα οποία αφορούν τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση των χώρων για την εγκατάσταση των πάρκων, έχουν παραλειφθεί και οι σχετικοί εξοπλισμοί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και τη σύνδεση με τους υποσταθμούς, και πλέον έχουν εγκατασταθεί και ξεκινήσει τα εργοτάξια για τα έργα σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πολύγυρο και Καστοριά.

Το έργο

Τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο που εξαγόρασε η Mytilineos από την ΕΓΝΑΤΙΑ GROUP IKE  στις αρχές του 2021 έναντι τιμήματος 53 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ισχύος 1,5 GW στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται τα 888 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πρώτο στάδιο ο Όμιλος θα κατασκευάσει 140 MW από το νέο αυτό χαρτοφυλάκιο. Πρόκειται για έργα που έχουν πάρει όλες τις άδειες από τη ΡΑΕ (Βεβαίωση Παραγωγού), το ΥΠΕΝ (ΑΕΠΟ) και τον ΑΔΜΗΕ (Όροι Σύνδεσης) καθώς και τιμές σύνδεσης. Συγκεκριμένα, τα έργα αναμένεται να αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, τον Πολύγυρο και την Καστοριά.

Στόχος της Mytilineos, όπως έχει διαμηνύσει ο ισχυρός της άντρας, είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023. Τα περισσότερα έργα ωριμάζουν αδειοδοτικά, καθώς έχουν λάβει τη Βεβαίωση Παραγωγού και την ΑΕΠΟ, αλλά αναμένουν τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα ένα πακέτο έργων ισχύος 1 GW εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το διαχειριστή προκειμένου να λάβουν όρους σύνδεσης και σε αυτά μαζί με άλλα της ΕΓΝΑΤΙΑ εντάσσονται και τα φωτοβολταϊκά που θα αναπτύξει η Mytilineos.

Το deal με την ΕΓΝΑΤΙΑ

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ αποτελεί ένα σημαντικό πόρο για έργα ΑΠΕ καθώς πέραν του μεγέθους και του ύψους της επένδυσης έχει επιτύχει την ένταξη του στο νόμο 4608/2019 από το Δεκέμβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως έχει ενταχθεί σε ένα ειδικό πλαίσιο, μέσω του οποίου επιταχύνονται οι αδειοδοτικές διαδικασίες.

Αυτό συμβαίνει καθώς το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Συνολικά τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Όμιλος μέσω της ΕΓΝΑΤΙΑΣ θα αναπτυχθούν στις εξής Περιφέρειες και περιοχές:

Κεντρική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς

Δυτική Μακεδονία: Καστοριά, Γρεβενά

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Έβρος

Θεσσαλία: Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Μαγνησία

Χρονιά ορόσημο το 2024 για ΑΠΕ και επενδύσεις

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο Όμιλος ξεκίνησε και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 ΜW στην Κοζάνη για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ, οι υπογραφές για το οποίο έπεσαν τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόκειται για ένα έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με το masterplan απολιγνιτοποίησης, το οποίο “κλείδωσε” η Mytilineos με έκπτωση της τάξης του 30% προσφέροντας 83,7 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Με γνώμονα αυτές τις δύο επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εταιρίας για έργα ΑΠΕ καθώς θα αναπτύξει και έργα και στο εξωτερικό, η Mytilineos αναμένεται να έχει θέσει έως το 2024 σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 340 MW στη χώρα μας  με τις σχετικές επενδύσεις να αγγίζουν συνδυαστικά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ( 971 εκατομμύρια ευρώ)

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα