Βαγγέλης
Θάνος

Ξεκίνησε η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην περιοχή Προσοτσάνης του Δήμου Δράμας. Το γεγονός γνωστοποίησε η Cero Generation (θυγατρική της Macquarie),  στα πλαίσια μιας λαμπρής εκδήλωσης που πραγματοποίησε με στόχο την παρουσίαση της ταυτότητας του έργου, των συντελεστών που συμβάλουν στην υλοποίηση του και  των οφελών που θα προσφέρει στους καταναλωτές και στο περιβάλλον.

Το νέο πάρκο θα έχει ισχύ 100MW και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα αγγίξει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Η υποδομή των φωτοβολταϊκών είναι από τις μεγαλύτερες που θα γίνουν στην Ελλάδα και με την ολοκλήρωση της θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει καθαρή ενέργεια σε περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά.

“Project Delfini” και άλλα 3GW

Το σχέδιο κατασκευής του έργου φέρει το όνομα “Project Delfini” και είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (γνωστό και ως ΡΡΑ -Purchase Power Agreement). Αυτό σημαίνει πως παρέχεται η βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και θα προσφέρει στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια.

Επιπροσθέτως,  όταν ολοκληρωθεί θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων ώστε το 2030  η χώρα να φτάσει στο 70% τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Την κατασκευή του πάρκου για λογαριασμό της Cero Generation, έχει αναλάβει η κοινοπραξία Ameresco Energy Hellas S.A. – Sunel Group. Ενώ ήδη έχει οριστικοποιηθεί η δεκαετή συμφωνία με την ελβετική εταιρεία Axpo, που σηματοδοθεί την παρουσία της στην ελληνική αγορά. H Axpo  θα “αγοράζει” την παραγόμενη ενέργεια από το πάρκο και θα την πουλάει στους τελικούς καταναλωτές.

Με το  “Project Delfini”, που βρίσκεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας,  η Cero Generation κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αλλά δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας  κα. Marta Martinez Queimadelos, η Cero Generation, στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο  που ξεπερνάει τα  3GW .

Ακόμα 5.000 MW νέων ΑΠΕ

Το παρών στη εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου έδωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στην τοποθέτηση του ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου. Ακόμα ο υπουργός , έδωσε έμφαση στην προώθηση των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, καθώς η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από την Tράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Ανάκαμψης . Ο κύριος Μεγάλου ανέφερε πως είναι στρατηγική επιλογή της τράπεζαςς η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Τέλος, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο  Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαος Ταγαράς.

Από αριστερά: Domenico De Luca, Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Solutions AG & μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου Axpo – Marta Martinez Queimadelos, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation – Britta MacIntosh, Senior Vice President της Ameresco στο Λονδίνο – Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς και ο Κωνσταντίνος Ζυγούρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNEL Group – Πηγή: Cero Generation

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn