Connect with us

Τραμ Αθήνας

[ΦΩΤΟ] Βγήκαν και επίσημα στους δρόμους της Αθήνας τα νέα πορτοκαλί τραμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραμ Αθήνας - Πηγή: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Τραμ Αθήνας - Πηγή: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Την επίσημη πρώτη στο δίκτυο της πρωτεύουσας έκαναν εχθές 29 Νοεμβρίου τα πορτοκαλί Τραμ της Alstom. Από εχθές το πρωί τρία ολοκαίνουργια Citadis X05 δρομολογήθηκαν από τη ΣΤΑΣΥ στις γραμμές 3 και 5 του δικτυου Τραμ και υποδέχθηκαν για πρώτη φορά επιβάτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν ακόμα περισσότερα νέα οχήματα και πιστεύεται πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεπεράσουν τα δέκα.

Τα 25 νέα Τραμ της Alstom έρχονται να ενισχύσουν τον στόλο Τραμ της Αθήνας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί αισθητά λόγω φθορών, ατυχημάτων και έλλειψης ανταλλακτικών.

Πως θα ενσωματωθούν στο δίκτυο

Με την αναδιοργάνωση των δρομολογίων με αφορμή την επικείμενη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση τα νέα οχήματα να καλύψουν συνολικά το δρομολόγιο Πειραιάς-Βούλα και τα παλιά οχήματα να παραμείνουν στη γραμμή Σύνταγμα-Πικροδάφνη.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει να στο δίκτυο να τρέξουν 15 νέα οχήματα για την εύρυθμη κάλυψη του δρομολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί επισήμως τα 10 από τα 25 οχήματα και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ανέβει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα νέα Τραμ έκλεψαν πάντως τις εντυπώσεις των επιβατών, τόσο με την εμφάνιση τους, όσο και με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό τους που αναβαθμίζουν την εμπειρία του επιβάτη.

θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για να φτάσουν τα νέα Τραμ, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν δύο διαγωνισμοί (ο πρώτος ακυρώθηκε) και τελικά τον Ιούλιο του 2018 να υπογραφεί από την Αττικό Μετρό η σύμβαση για την προμήθεια των 25 οχημάτων από την γαλλική Alstom με κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα οχήματα άρχισαν να φτάνουν τον Αύγουστο του 2020 και φέτος ολοκληρώθηκε η παραλαβή τους. Την παρθενική τους εμφάνιση στο δίκτυο της πρωτεύουσας την έκαναν με τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά.

Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των νέων Τραμ

Τα τραμ Citadis X05 προσφέρουν αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία, με γυάλινες επιφάνειες αυξημένες κατά 20%, LED για απαλό, ομοιόμορφο φωτισμό, ευρύχωρες ατομικές θέσεις και πληροφορίες για τις διαδρομές σε μεγάλες οθόνες, μέσω συστήματος τηλεματικής.
Κάθε όχημα τραμ θα αποτελείται από πέντε βαγόνια, θα έχει μήκος 33 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβάτες.

Οι διπλές θύρες από κάθε πλευρά βαγονιού και σε όλο το μήκος του οχήματος τραμ θα εξασφαλίζουν βελτιωμένη προσβασιμότητα. Περισσότερα από 3.000 τραμ από τη σειρά Citadis έχουν πωληθεί σε πάνω από 50 πόλεις παγκοσμίως. Τα 2.000 τραμ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία έχουν διανύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια επιβάτες, έπειτα από το έτος 2000, όταν τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τραμ αυτής της σειράς.

Ως η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη σειρά Citadis, το X05 συγκεντρώνει μια ποικιλία νέων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων οι κινητήρες μόνιμου μαγνήτη, καθώς και η βελτιωμένη διαχείριση HVAC και βοηθητικών λειτουργιών. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κάθε οχήματος τραμ κατά 25%.

Η απλουστευμένη ενσωμάτωση υποσυστημάτων και η ευκολία της συντήρησης μειώνουν το συνολικό κόστος του κύκλου ζωής κάθε οχήματος, που είναι, επιπλέον, ανακυκλώσιμο κατά 97%. Μέχρι σήμερα, οχήματα τραμ Citadis X05 έχουν διατεθεί από την Alstom και λειτουργούν στο Σίδνεϊ, στο Παρίσι, στη Νίκαια, στην Αβινιόν, στην Καέν και στο Καοσιούνγκ. Η Αθήνα είναι μια απο τις τελευταίες προσθήκες.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα