Μαρίνα
Ξυπνητού

Από κτίρια του δημοσίου, τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση ξεκίνησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πηγές στο ypodomes.com. Την σκυτάλη αμέσως μετά πρόκειται να πάρουν επιχειρήσεις αλλά και μεγάλοι καταναλωτές.

Η πρώτη φουρνιά εγκατάστασης που τρέχει αυτό το διάστημα αφορά τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές, τον mini δηλαδή διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom SAS.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ταυτόχρονα έχει σε πλήρη εξέλιξη – όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές – και το μεγάλο διαγωνισμό ο οποίος αφορά στην εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών.

Σκοπός του Διαχειριστή είναι την επόμενη 6ετια όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή.

Για να φτάσει ωστόσο το project στο στάδιο αυτό, ο μεγάλος διαγωνισμός θα σπάσει σε μικρότερους και θα γίνεται κάθε χρόνο έως το 2030 η σταδιακή εγκατάσταση μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα διεξάγονται. Στο πλαίσιο αυτό, οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί, θα καταθέτουν οικονομικές προσφορές, οι οποίες ανάλογα το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι, τόσους μετρητές στο τέλος θα αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν.

Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί είναι:

– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
– Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο των «έξυπνων» μετρητών έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης και το ύψος του ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ.

Τα οφέλη του έργου

Όπως έχει επικοινωνήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, οι νέοι μετρητές θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος.

Ειδικότερα, μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

Παράλληλα, μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Για τους καταναλωτές, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV