Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνονται πράξη οι αποφάσεις κατεδάφισης των 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο. Χθες μπήκε η πρώτη μπουλντόζα σε αυθαίρετη κατοικία -και κτίσματα πέριξ αυτής- στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ΄ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού.
Οι κατεδαφίσεις όμως δεν θα περιορισθούν στη Μακρόνησο. Στόχος του Υπουργείου είναι να προκηρυχθεί αμέσως νέος διαγωνισμός για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και ορισμένα δασικά κτίσματα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Γλυφάδα. Ο εν λόγω διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε κηρυχθεί άγονος.
Για την έναρξη των κατεδαφίσεων στη Μακρόνησο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος.
Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι».
Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου, δίδεται η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5». Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων από 1 έως 4.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να τακτοποιούν τα ακίνητά τους για 5 μόνο έτη έκτοτε, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. Απαρέγκλιτα τηρείται η «κόκκινη» γραμμή του 2011».
Στην πράξη κατεδάφισης παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.
Τι σχολίασαν Φάμελλος και Σταθάκης κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στη Μακρόνησο
Ολοκληρώνεται σήμερα μία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλού συμβολισμού. Παρά τη σχετική καθυστέρηση, και σε συνέχεια ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα, το προηγούμενο διάστημα, τα αυθαίρετα κτίσματα της Μακρονήσου κατεδαφίζονται, εννέα μήνες μετά την υπογραφή της Απόφασης του τότε Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων της νήσου.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο τέως Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησαν στην κάτωθι δήλωση: “Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μας για την αποκατάσταση του ιστορικού συμβόλου της Μακρονήσου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η πολιτεία και εμείς, όλοι μαζί, οφείλουμε να προστατεύσουμε το ιστορικό μνημείο της νήσου και, κατ’ επέκταση να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, ώστε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν να μην επαναληφθούν ποτέ”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας