Θοδωρής
Κολοκυθάς

Σε στάδιο επαφών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ για το σχέδιο “Green Aegean” που περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα το project με την ονομασία “Green Aegean” έχουν ήδη γίνει επαφές του Διαχειριστή με την Γερμανία, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται πως πιθανότερη χώρα κατάληξης του καλωδίου θα είναι η Γερμανία.

Σε καλό στάδιο, άλλωστε, φαίνεται πως βρίσκεται και η διαδικασία για την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρώπης με σκοπό φυσικά την χρηματοδότηση του project.

Ταυτότητα του έργου

Στόχος της διασύνδεσης είναι η μεταφορά “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας προς την κεντρική Ευρώπη, από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η συγκεκριμένη γραμμή θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις διασυνδέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σε πρώτο στάδιο σχεδιάζεται η μεταφορά 3 GW “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας με το φιλόδοξο πλάνο να αναφέρει πως μπορεί να φτάσει τα 6 ή ακόμα και τα 9 GW.

Σχεδιάζεται να ξεκινά από την Ελλάδα και περνώντας τα Δυτικά Βαλκάνια να καταληγεί κατά κύριο λόγο στη Γερμανία είτε εναλλακτικά σε Αυστρία ή Πολωνία. Το μήκος του αγωγού ενδεχομένως θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 1.300 χλμ.

Κόμβος Ενέργειας η Ελλάδα

Όπως είναι δεδομένο η νέα σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ “Green Aegean” θα καταστήσει την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό υπερ-πλεόνασμα σε πράσινη ενέργεια αναμένεται να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη, κάνοντας τη χώρα μας κομβικό πόλο στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλωστε και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την είσοδο ακόμα 3 GW ετησίως στο ελληνικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV