Μαρίνα
Ξυπνητού

Ξεκινά από σήμερα 2 Ιουλίου, το Market Test του ΔΕΣΦΑ για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου. Ο Κάθετος Διάδρομος φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και αντίστροφα, μέσα από Ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG, αξιοποιώντας παράλληλα και τις ενισχυμένες δυνατότητες των νέων και υπό ανάπτυξη FSRU.

Διευκρινίζεται ότι το έργο δεν αφορά στην κατασκευή ενός νέου αγωγού αλλά στη διασύνδεση των επιμέρους εθνικών συστημάτων μεταφοράς αερίου των χωρών της νότιας και της κεντρικής Ευρώπης αλλά και στις επιμέρους αναβαθμίσεις/επεκτάσεις που θα χρειαστούν τα εθνικά δίκτυα για την μεταφορά του αερίου.

Όσον αφορά το ελληνικό σκέλος του έργου, ήδη από τις αρχές Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στη δεσμευτική φάση του Market Test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 570 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από σήμερα έως τις 12 Ιουλίου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για κατανομή δυναμικότητας και στην συνέχεια ο ΔΕΣΦΑ θα εκκινήσει η αξιολόγηση τους.

Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η προκαταρκτική κατανομή δυναμικότητας και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Οικονομικής Δοκιμής (Economic Viability Test, EVT) στις 31 Αυγούστου, ημερομηνία που λαμβάνει χώρα και η κατανομή δυναμικότητας.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι θα έχουν υλοποιηθεί οι Συμφωνίες Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Gas Transmission Agreements, GTAs).

Να σημειωθεί ότι το όλο project προωθείται από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ουκρανίας. Από την ελληνική πλευρά, εκτός του ΔΕΣΦΑ, συμμετέχουν επίσης η ICGB, η εταιρεία διαχείρισης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) και η Gastrade. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Το χρονικό

Στις 29 Μαρτίου 2023 ο ΔΕΣΦΑ εκκίνησε το πρώτο στάδιο του Market Test, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα του Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Μη Δεσμευτικών Αιτημάτων για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα και τις διασυνδέσεις του ΕΣΦΑ με άλλα συστήματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών την 1η Ιουνίου 2023.

Συνολικά 27 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πρώτο στάδιο του Market Test, υποβάλλοντας σχετικές μη δεσμευτικές προσφορές. Το ενδιαφέρον αφορά σε δέσμευση μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας σε 4 υπάρχοντα Σημεία Εισόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Σιδηρόκαστρο, Νέα Μεσημβρία, Κήποι, Αγία Τριάδα) και 4 νέα σημεία σύνδεσης του συστήματος μεταφοράς με τους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη (Αμφιτρίτη), Κόρινθο (σημείο σύνδεσης με το FSRU της Διώρυγα Gas), Βόλο (σημείο σύνδεσης με το FSRU ARGO) και Θεσσαλονίκη (σημείο σύνδεσης με το FSRU ELPEDISON).

Παράλληλα, ενδιαφέρον είχε καταγραφεί για δέσμευση μελλοντικής δυναμικότητας σε 30 Σημεία Εξόδου του ΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένου του Σιδηροκάστρου (Σημείο Διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας) και της Κομοτηνής (Σημείο Διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της Ελλάδας με τον αγωγό IGB), για ροή φυσικού αερίου από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας