Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Ξεκινά σήμερα η “μάχη” για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού – Τα βήματα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού καθώς στις 10 λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων συμμετοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των μεγάλων τεχνικών εταιρειών είναι δεδομένο και αναμένεται να υπάρχει έντονη συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία.

Σχετικά με το ποιοι κατέβηκαν στον διαγωνισμό είναι πιθανό να γίνει γνωστό με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Η σημερινή εκκίνηση του διαγωνισμού γίνεται μετά από δύο παρατάσεις. Η πρώτη δόθηκε γιατί ζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από τουλάχιστον τρία σχήματα για την καλύτερη προετοιμασία τους και η δεύτερη λόγω ενός τεχνικού κωλύματος με τα πτυχία των τεχνικών εταιρειών.

Ποια είναι τα βήματα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης

Σήμερα όμως όλα είναι έτοιμα για την ιστορική ημέρα εκκίνησης της υλοποίησης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ποια θα είναι όμως τα επόμενα βήματα; Αφού κατατεθούν οι φάκελοι συμμετοχής σήμερα, θα ξεκινήσει ο έλεγχος της πληρότητας τους και η ικανότητα συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα αποκλειστούν από τη συνέχεια του διαγωνιμού.

Στη συνέχεια στις 2 Φεβρουαρίου θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές των σχημάτων που συμμετέχουν. Θα γίνει έλεγχος των προσφορών και μετά θα προκύψει αρχικά ο μειοδότης, δηλαδή αυτός που έδωσε την καλύτερη προσφορά. Στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή (από κάποια προσφυγή ή από κάποια αρνητική απόφαση του Δήμου), ο μειοδότης θα ανακηρυχθεί από τον Δήμο Αθηναίων ως προσωρινός ανάδοχος.

Το επόμενο βήμα θα είναι, εφόσον και πάλι δεν υπάρξει κάποια ένσταση ή προσφυγή από άλλο σχήμα, να ξεκινήσει η λεγόμενη “προσυμβατική περίοδος”. Αυτό συνεπάγεται με την συγγραφή της σύμβασης και την αποστολή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις εγκριθεί τότε θα πάμε στο τελευταίο βήμα που θα είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ανάδοχου σχήματος.

Η χρονική διαδικασία από την αρχή του διαγωνισμού μέχρι την υπογραφή της σύμβασης ποικίλλει (ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας) από 6 μήνες και κατά μέσο όρο μέχρι και 1 έτος. Το σημείο κλειδί για να τρέξει ο διαγωνισμός είναι να μην αρχίσουν οι προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς εκεί συνήθως παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2026

Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες. Πρακτικά ο μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026 για τη σεζόν 2026-2027. Στον διαγωνισμό αναμένεται να κατέβουν οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η τυχόν συμμετοχή και εταιρειών εκτός συνόρων.

Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μέρος της Διπλής Ανάπλασης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθούν επιπρόσθετα και δύο ακόμα έργα που σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομών δικτύων (δρόμοι, πεζόδρομοι, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση κ.α.) αλλά και με τη γενική ανάπλαση της περιοχής της παρέμβασης.

Στο έργο περιλαμβάνεται και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 123 εκατ. ευρώ (99,19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο χρηματοδοτείται για ποσό 115 εκατ.ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ένα από τα μεγαλύτερα αναλογικά ποσά που δίδεται για τη δημιουργία μιας υποδομής) και για ποσό 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανακάμψης.

Ουσιαστικά το ΠΔΕ θα καλύψει την κατασκευή του γηπέδου και το Ταμείο Ανάκαμψης την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού /Ελαιώνα – Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Το αντικείμενο του έργου

Η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση έργου έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση (κατασκευή) του έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ».

Για την κατασκευή του υπόψη έργου θα ληφθούν υπόψη οι προβλεπόμενες λειτουργικές απαιτήσεις και οι ισχύουσες προδιαγραφές.

Επίσης, το έργο υπάγεται σε περιβαλλοντικές δεσμεύσεις σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ.

Συνοπτικά τα προς μελέτη και κατασκευή έργα της σύμβασης με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ» είναι:

(α) Το γήπεδο αυτό καθαυτό (θεμελίωση, σκυροδέματα κλπ)

(β) Ο αρχιτεκτονικός και όχι μόνο εξοπλισμός του γηπέδου (στέγαστρο, περιμετρικό κέλυφος κλπ).

(γ) Οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του γηπέδου (ύδρευση, αποχέτευση, ασθενή και ισχυρά ρεύματα, λοιπός ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ)

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα