Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς δύο μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη που αφορούν στην Β`φάση της ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο και στην ανάπλαση του Βοτανικού. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία για τις μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα  στο 5ο  Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώθηκε  από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr πρόκειται για έργα που είναι σε προχωρημένο στάδιο. .

Γ. Πατούλης: Ξεκινά σύντομα η Β’ Φάση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Όπως ανέφερε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την 2η ημέρα του ITC 2022 τα έργα Β`φάσης στο Ελληνικό ξεκινούν σύντομα. Ειδικότερα, όπως είπε: «Ξεχωρίζει ανάμεσα στα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ η Α’ φάση, τα ειδικά έργα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου έργα που καλύπτει σχεδόν το 30% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που εκτελούνται».

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης: «Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 97% του φυσικού αντικειμένου δηλαδή σχεδόν όλες οι υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για την έναρξη της Β’ Φάσης».

Πιο συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, τα συγκοινωνιακά έργα που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο χώρο και παράλληλα διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά και νέα παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, η είσοδος στο χώρο ανάπλασης από τη Λ. Ποσειδώνος καθώς και δίκτυο τοπικών οδών μέσα στο χώρο ανάπλασης

Το υπολειπόμενο αντικείμενο αφορά την κατασκευή του αντλιοστασίου και του αγωγού για την ανανέωση των στάσιμων νερών του Κηφισού για την ευεξία των περιοχών εγγύς του Κηφισού των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου Ταύρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη: «Οι προκλήσεις αυτής της περιόδου κάνουν ακόμα πιο αναγκαία μια μεθοδική και γόνιμη προσέγγιση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όπως ανέφερε: «Απαιτείται σωστή ιεράρχηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην οικονομία και την απασχόληση και να έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή».

Β.Φ. Αξιώτης: Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμες οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμο το γήπεδο του ΠΑΟ και οι αστικές αναπλάσεις». Αυτό δήλωσε ο κ. Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «Δεν έχουμε πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία ημέρα».

Επιπλέον, ο κος Αξιώτης ανέφερε ότι ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ για τις απαιτούμενες αναπλάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Αξιώτη: «Για τις αστικές αναπλάσεις χάνεται πολύς χρόνος σε δύσκολες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», ενώ όπως είπε: «Το 2022 φθάσαμε να κάνουμε τα αυτονόητα πράξη, όπως για παράδειγμα υποδομές προσβασιμότητας σε περισσότερα από 200 σχολεία στην Αθήνα».

Συμπλήρωσε ότι «Για την υλοποίηση ενός έργου, από την σύλληψή του μέχρι την ολοκλήρωσή του περνούν συνήθως 3,5-4 χρόνια».

Ο κ. Αξιώτης αναφέρθηκε στα έργα αναπλάσεων των 127 γειτονιών της Αθήνας, τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και τις μεγάλες αναπλάσεις όπως αυτές της πλατείας Συντάγματος, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, την ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, έργα τα οποία «έρχονται με μία καθυστέρηση 10 ετών να γίνουν πράξη».

“Στην Ελλάδα λείπει το όραμα και η επιμονή. Με τις αστικές αναπλάσεις θα οδηγηθούμε στον 21 πρώτο αιώνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε on-demand το video με το πάνελ για τις Αστικές Αναπλάσεις και τις Έξυπνες Πόλεις στα πλαίσια του ITC 2022

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV