Νίκος
Καραγιάννης

Η τελευταία πράξη για το Θριάσιο Ι που θα φέρει την έναρξη της επένδυσης ύστερα από έξι και πλέον χρόνια αναμένεται να παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο που απομένει πλέον είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να φέρει το νόμο της παραχώρησης του Θριασιού Εμπορευματικού Κέντρου στη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να κυρωθεί ο νόμος πριν κλείσει η Βουλή για τη θερινή περίοδο, άρα μέσα στον Ιούλιο. Από την πλευρά της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και πλέον αναμένει να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή για να προχωρήσει περαιτέρω.

Πριν να ξεκινήσει επισήμως η επένδυση θα χρειαστεί το επενδυτικό σχήμα της ΘΕΚ Α.Ε. να προσκομίσει τις χρηματοδοτικές συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην Μυτιληναίος τα έργα

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να παραδώσει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αυτά αναμένεται να ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών μετά την κύρωση της σύμβασης. Τα έργα Α` φάσης αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και πέντε έτη ενώ παράγοντας επιτάχυνσης θα αποτελεί η ζήτηση από την αγορά.

Να θυμίσουμε πως η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2022 από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση της σύμβασης, διπλασιάζεται το προβλεπόμενο αντάλλαγμα, ενώ αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Με την εξέλιξη αυτή ένα έργο που είχε «παγώσει» για πάνω από τρία έτη μπαίνει ξανά στις “ράγες” της υλοποίησης.

Στα σημεία που άλλαξαν στην σύμβαση σε σχέση με το παρελθόν είναι πως διπλασιάστηκε το αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%. Και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό. Ο χρόνος τη παραχώρησης μειώθηκε στα 37 έτη (με πρόβλεψει να φτάσει στα 60).

Ένα μεγάλο έργο

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, ειδικότερα, τα κτίρια και εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου. Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV