Μαρίνα
Ξυπνητού

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil τη δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο να προστεθεί στο δυναμικό της χώρας, μαζί δηλαδή με τις μονάδες στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και τη «Πτολεμαΐδα V». Επόμενη μονάδα που θα παραδοθεί έως το τέλος του 2025 είναι η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης».

Το συνολικό κόστος της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ κατασκευάστηκε τάχιστα, δεδομένου ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Επόμενη μονάδα που αναμένεται να ενισχύσει το σύστημα είναι η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, η οποία αποτελεί την κοινή εταιρεία των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy (20%). Η επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, η εμπορική της λειτουργία αναμένεται στο τέλος του 2025, ενώ θα αντικαταστήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες.

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα.

Τι έχει παραδοθεί

Το σύστημα ήδη ενισχύει ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) της της Metlen (πρώην όμιλος Μυτιληναίου) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 826 MW.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και o «H-Class» αεριοστρόβιλος είναι ο πρώτος αυτής της κλάσης που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Με θερμική απόδοση 63% χρειάζεται για τη λειτουργία της λιγότερο φυσικό αέριο από τις υπόλοιπες μονάδες του συστήματος που έχουν απόδοση κοντά στο 50%. Έτσι, ήδη αντικαθιστά παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου καθώς παράγει ενέργεια με λιγότερο καύσιμο.

Παράλληλα, στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας έχει προστεθεί και η «Πτολεμαΐδα V», η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας -και από τις πιο σύγχρονες διεθνώς- η οποία πέρασε και τυπικά υπό την ευθύνη της ΔΕΗ λίγο πριν το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της δεκαετίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από την ΤΕΡΝΑ.

Η νέα μονάδα είναι εγκατεστημένη στη Βόρειο-Δυτική Ελλάδα, εντός του παλαιού, ορυχείου «Koμάνου», σε απόσταση περίπου 4χλμ από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και 8 χλμ από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, έχει δυνατότητα παραγωγής μικτής ηλεκτρικής ισχύος 660 MWel και παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση (για την Πτολεμαΐδα).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV