Μαρίνα
Ξυπνητού

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής  ισχύος 877 MW των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο.

Η νέα μονάδα χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ δεδομένου ότι οι εργασίες για την κατασκευή της ξεκίνησαν από τις αρχές του φθινοπώρου 2022, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ειδικότερα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη του έργου και για την περιοχή καθώς κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.  

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις μεγάλες μονάδες νέας γενιάς με καύση φυσικού αερίου που εισέρχονται στο σύστημα. Έχει προηγηθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Metlen (πρώην όμιλος Μυτιληναίου) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, ενώ υπό κατασκευή με στόχο να λειτουργήσει ως το τέλος του 2025, είναι η  μονάδα ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη της κοινοπραξίας  ΔΕΗ (51%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και η Damco Energy (20%) του ομίλου Κοπελούζου.

Το έργο

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%. 

Μεταξύ άλλων η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει:

-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv

-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,

-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως

-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV

-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)

-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV