Νίκος
Καραγιάννης

Ξεκινά η διαδικασία για την επόμενη ημέρα στον Σιδηρόδρομο καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την διενέργεια διαγωνισμού για τον Τεχνικό Σύμβουλο.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην νέα Εταιρεία “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος” και ο σύμβουλος διοίκησης θα αναλάβει για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών τη διαχείριση κρίσιμων οργανωτικών και επιχειρησιακών τομέων. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 4,32 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Σκοπός της σύμβασης – όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση – είναι να υποστηριχθεί η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΑΕ» στην ανάπτυξη όλων των απαραίτητων συστημάτων και εργαλείων που συνδέονται με την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής, προκειμένου αυτή να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά ανταποκρινόμενη πλήρως στον ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθεί εταιρία με αποδεδειγμένη τεχνική και διοικητική εμπειρία στη διοίκηση και λειτουργία αντίστοιχων φορέων με στόχο να συνεισφέρει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένα ανώτατα στελέχη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, σε καθημερινή βάση, του συνόλου των επιχειρησιακών εργασιών του νέου φορέα, καθώς και την ειδικότερη ευθύνη κρίσιμων επιχειρησιακών τομέων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Η “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.”  θα είναι η νέα δημόσια εταιρεία που θα αναλάβει  τις τύχες του Ελληνικού Σιδηροδρόμου το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που επιχειρείται είναι η “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε” να είναι κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ο διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, στην οποία θα ενταχθούν: ο ΟΣΕ ως ο κύριος κορμός της νεας εταιρείας, η ΕΡΓΟΣΕ και το τμήμα τροχαίου υλικού και των ενεργών σταθμών της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Εκτός από τα έργα, στη νέα εταιρεία θα συμπεριληφθούν και έργα αναβάθμισης στους σταθμούς αναφορικά με το σιδηροδρομικό τους σκέλος (αποβάθρες, γραμμές, συστήματα, συνδέσεις). Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ παραμένει ως μέλος της ΕΕΣΥΠ και θα έχει ως ρόλο την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής περιουσίας αλλά και της μελλοντικής αξιοποίησης των σταθμών μέσω διαγωνισμών στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Το προφίλ της νέας εταιρείας

Στη νέα εταιρεία προβλέπεται πως επιπλέον των εργαζομένων των τριών εταιρειών θα στελεχωθεί με επιπλέον 600 άτομα (το πρώτο κύμα θα ενταχθεί το 2024) για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον νέο ρόλο της. Φιλοδοξία του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι όπως αναφέρθηκε παλαιότερα “η ανάπτυξη ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου, σε πλήρη δια-λειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα”.

Με την νέα εταιρεία ο μεγάλος πλέον στόχος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα, μέσω πλήρους αναδιοργάνωσης και ενοποίησης του συνόλου των εταιριών και ανάληψη από τη νέα εταιρία της αποκλειστικής ευθύνης για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ασφαλή διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας και του τροχαίου υλικού.

Προκειμένου να μπορέσει να συσταθεί και να λειτουργήσει ο νέος φορέας, αναμένεται νομοθετική κατοχύρωση στο επόμενο διάστημα και αφού διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες ενός τόσο περίπλοκου σχεδίου. Οι αρμοδιότητές του θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα.

Την νέα εταιρεία θα συνδράμει εταιρεία με ρόλο Τεχνικού Συμβούλου (θα προκύψει μετά από διαγωνισμό και θα είναι στα πρότυπα Bechtel που είχε παρόμοιο ρολο στην Ελληνικό Μετρό στο παρελθόν) και η οποία θα κληθεί να μεταφέρει σύγχρονη σιδηροδρομική τεχνογνωσία. Θα αναλάβει το σύνολο των επιχειρησιακών εργασιών και την ειδικότερη ευθύνη κρίσιμων Επιχειρησιακών Τομέων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.

Οι νέες διευθύνσεις

Στην “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.” όπως αναφέρθηκε και παραπάνω θα ενταχθούν ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και τα τμήματα τροχαίου υλικού και ενεργών σταθμών της ΓΑΙΑΟΣΕ. Στην νέα εταιρεία που θα εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα οριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο και θα υπάρχουν 4 Γενικές Διευθύνσεις:

-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ: Θα έχει την αρμοδιότητα την ανάπτυξη και σχεδιασμό του δικτύου βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Σιδηροδρόμου. Επίσης, θα συντάσσει και θα θέτει σε εφαρμογή το σύνολο των Πρότυπων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΠΤΠ), οι οποίες θα εγκρίνονται από ανεξάρτητο φορέα.

– ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ: Θα έχει αρμοδιότητες την συνολική υλοποίηση των νέων ολοκληρωμένων έργων (όπως θα έχουν εγκριθεί από την παραπάνω Διεύθυνση) και της συντήρησης υποδομών.

-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ: Θα έχει αρμοδιότητες τις πάσης φύσεως οικονομικές διαδικασίες που αφορούν το χρηματοοικονομικό αντικείμενο του Οργανισμού (περιλαμβάνει και συμβάσεις με τρίτα μέρη).

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Θα έχει αρμοδιότητες την ολοκληρωμένη μηχανοργάνωση και διαχείριση αυτών σε όλες τις υπηρεσίες, διοίκηση του προσωπικού, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Τα έργα της νέας εταιρείας ανασχεδιάζονται και προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 11,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο 20ετίας. Προτεραιότητα δίδεται στα έργα αποκατάστασης στην Κεντρική Ελλάδα και τα έργα με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το CEF II.

Αυτά είναι: τα έργα οριστικής αποκατάστασης στη Θεσσαλία με 180 εκατ. ευρώ, η σηματοδότηση Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, η νέα γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης, ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής, Ρίο-Πάτρα, ΣΚΑ-Οινόη, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας