Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο αποκατάστασης των ζημιών στα πρανή της Διώρυγας Κορίνθου. Η σύμβαση για το έργο περνά από τη Βουλή και τις επόμενες ημέρες θα “πέσουν” οι υπογραφές προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι κλειστή από τις 15 Ιανουαρίου 2021 λόγω εκτεταμένων πτώσεων πρανών που έκαναν αδύνατη τη λειτουργία της. Στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε διαγωνισμό-εξπρές με ποσό 32 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) για να ξεκινήσουν άμεσα τα εργα μέσω της μεθόδου της απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω πρόσκλησης.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι εταιρείες που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά είναι οι: ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ. Τελικά οι προσφορές που δόθηκαν ήταν: ΑΒΑΞ 1%, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 2,7% και ΑΚΤΩΡ 3,59%. Από την επιτροπή ζητήθηκε από τους τρεις κληθέντες οικονομικούς φορείς να υποβάλουν στην επιτροπή διενέργειας της διαπραγμάτευσης νέες βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» δεν συνέχισε στη διαδικασία, ενώ η ΑΒΑΞ έδωσε έκπτωση 1,24%, και η ΑΚΤΩΡ 4,47%.
Η ανάδοχος του έργου, ΑΚΤΩΡ θα αναλάβει τα έργα αποκατάστασης της Διώρυγας Κορίνθου. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός του 2022. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα σημεία σε μήκος ενός χιλιομέτρου και συγκεκριμένα από τη χιλιομετρική θέση 2,45 έως τη χ.θ. 3,48.
Πως φτάσαμε στον διαγωνισμό
Στις 15 Ιανουαρίου 2021 σημειώθηκε εκτεταμένη κατολίσθηση περίπου 1.000 κυβικών από τα πρανή. Χρειάστηκε να εκπονηθεί μελέτη που να εξασφαλίζει την οριστική επίλυση των ζητημάτων, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις, εκτελέστηκαν 730 m γεωτρήσεων και τοποθετήθηκε δίκτυο ενόργανης παρακολούθησης, ειδικά στην κρίσιμη περιοχή, που θα είναι ο οδηγός και για την υπόλοιπη διώρυγα.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κρίσιμη περιοχή μελετήθηκαν και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της σύμβασης κατασκευής τα ακόλουθα έργα:
-Κατασκευή μέτρων ενίσχυσης της θεμελίωσης του νοτίου ακροβάθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων.
-Εκσκαφές προς άρση της ετοιμορροπίας των υφισταμένων πρανών.
-Έργα διευθέτησης και απορροής των επιφανειακών υδάτων.
-Καθαρισμός της Διώρυγας από προϊόντα καταπτώσεων και συντρίμματα λιθεπένδυσης
-Κατασκευή πασσαλοτοίχου ποδός για την εξασφάλιση της προστασίας του ποδός του πρανούς της Διώρυγας.
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς άσκησε κριτική για το έργο σημειώνοντας πως έχει περάσει ένα έτος από το κλείσιμο της ενώ μιλά για εκτόξευση του κόστους του έργου από τα 9 στα 34 εκατ. ευρώ.
Η σημασία της Διώρυγας Κορίνθου
Τα τελευταία χρόνια όμως είχε γίνει σειρά κατολισθήσεων στη διώρυγα και αποφασίστηκε τελικά να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Διώρυγας στο μέλλον. Στην εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι.
Η Διώρυγα αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη θαλάσσια οδός για πλοία ερχόμενα από λιμάνια του Ιονίου, της Αδριατικής, της νότιας Ιταλίας, αλλά και για τα πλοία που περνούν από τον πορθμό της Μεσσήνης με κατεύθυνση λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, και αντίστροφα.
Ενδεικτικά, η απόσταση από την Πάτρα έως τον Πειραιά μέσω της Διώρυγας είναι 100 ναυτικά μίλια, ενώ με τη Διώρυγα κλειστή ένα σκάφος είναι υποχρεωμένο να κάνει τον περίπλου της Πελοποννήσου και να διανύσει 295 ναυτικά μίλια.
Το κανάλι χρησιμοποιούν όλων των ειδών τα πλοία, από μικρά τουριστικά, μέχρι μεγάλα εμπορικά πλοία, κρουαζιερόπλοια και γκαζάδικα. Ειδικά για τα κρουαζιερόπλοια ο διάπλους από τη διώρυγα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του ταξιδιού.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας