Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετείχε σήμερα, στη Λάρισα, στην τελετή υπογραφής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστο Δήμα και τις αναδόχους εταιρείες των συμβάσεων των έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, συνεπεία των πλημμυρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias».
Μία πρωτόγνωρη, πολυσύνθετη και δύσκολη διαδικασία, 44 βημάτων τους προηγούμενους 18 μήνες, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για θέματα υποδομών Νίκου Ταχιάου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναδόχων εταιρειών, σε μία τεράστια γεωγραφική έκταση και υψηλού προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Κυβέρνηση. Διαδικασία, για την οποία απαιτήθηκε ειδική νομοθετική διάταξη και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, και που περιλάμβανε – μετά την υποχώρηση των συνεπειών των φαινομένων – αλλεπάλληλες επιτόπιες αυτοψίες σε 2 χρονικές φάσεις όπου καταγράφηκαν αναλυτικά στοιχεία για περίπου 1.500 σημεία αστοχιών από τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ευρείες και συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις με συμμετοχή Περιφερειαρχών και Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν.
Σκοπός ήταν να καθοριστούν τα οριστικά σημεία παρέμβασης που ανήλθαν τελικά σε 1.007, και αφορούσαν σε οδικά τμήματα προς αποκατάσταση και σημειακές αστοχίες σε 6 περιφερειακές ενότητες, τα οποία και ομαδοποιήθηκαν σε 4 πακέτα εργασιών με προϋπολογισθέν κόστος ύψους 900 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Ακολούθησε πλήθος ενεργειών και αποφάσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με τις προαπαιτούμενες εγκρίσεις καθορισμού του τεχνικού αντικειμένου, καθώς και της απαραίτητης εξασφάλισης και επιμερισμού των υψηλών οικονομικών πόρων, που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας/ΤΑΑ (με προϋπολογισμό ύψους 509 εκατ. ευρώ) και από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης/ΤΠΑ 2021-2025 (με προϋπολογισμό ύψους 391 εκατ. ευρώ) του Υπουργείου.
Τα σημεία αστοχίας ομαδοποιήθηκαν και διαχωρίστηκαν σε προτεραιότητες, με κριτήρια την κρισιμότητα, τη γραμμική τους συνέχεια και τη δυνατότητα αποπεράτωσής τους εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο που χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το χρόνο ισχύος του χρηματοδοτικού εργαλείου ενώ το υπόλοιπο αντικείμενο που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΤΠΑ/Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε 48 μήνες.
Τον Δεκέμβριο 2024, απεστάλησαν οι προσκλήσεις σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στους οικονομικούς φορείς και κατόπιν κατατέθηκαν, αποσφραγίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι σχετικές
προσφορές. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο 2025, ακολούθησε η διαδικασία κατακύρωσης των προσωρινών αναδόχων και η αποστολή των σχεδίων συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, το οποίο και διατύπωσε τη γνώμη ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Πλέον, σήμερα, μετά την υπογραφή των συμβάσεων, οι ανάδοχοι εταιρείες εγκαθίστανται στα εργοτάξια και εκκινούν τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί στη Θεσσαλία και άλλες σημαντικές, πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή δικτύων άρδευσης, ταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων (Κατασκευή Δικτύων Άρδευσης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Κατασκευή Ταμιευτήρων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στις θέσεις Πουρναρίου Αμπελακίων και Αγιόκαμπος, Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στη θέση Ξεριά Αλμυρού, Κατασκευή Φράγματος Ποταμού Ενιπέα, Μελέτη Αρδευτικών Δικτύων Σμοκόβου).
Ενώ, υπάρχουν και οι μόνιμες παρεμβάσεις του «Ιανού» για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στην Καρδίτσα, την Αργιθέα και το Μουζάκι και αφορούν σε καταστροφή κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου, πτώσεις ή/και υποσκαφή γεφυρών, υποσκαφή επιχωμάτων και καταστροφή οχετών, καθιζήσεις οδοστρώματος και καταπτώσεις πρανών. Οι σχετικές εργασίες περιλαμβάνουν κατασκευή γεφυρών, αποκατάσταση ασφαλούς κυκλοφορίας σε οδικά τμήματα που εκτείνονται σε μήκος 150 χλμ. οδοποιίας, κατασκευή του νέου κτιρίου Κέντρου Υγείας του Δήμου Μουζακίου, καθώς και αποκατάσταση ζημιών εντός του οικισμού Μουζακίου, με το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου στο 90% στο τέλος του 2024 (σε σύνολο 857 θέσεων επέμβασης, έχουν ολοκληρωθεί εργασίες σε 814 θέσεις).
Η Θεσσαλία δοκιμάστηκε με πρωτόγνωρη σκληρότητα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Γι’ αυτό είναι πρωτόγνωρες και οι παρεμβάσεις που υλοποιεί και θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση, με έργα καλύτερα από αυτά που υπήρχαν πριν από την καταστροφή. Σκοπός είναι να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία, αλλά κυρίως, να δημιουργηθούν ανθεκτικότερες υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν τη θωράκιση της περιοχής απέναντι στην εντεινόμενη κλιματική κρίση και, ταυτόχρονα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής της τοπικής κοινωνίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV