Connect with us

Έργα πόλης

Χανιά: εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έγκριση των προτεινόμενων περιβαλλοντικών όρων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων αποφάσισε ομόφωνα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο. To μουσείο θα κατασκευασθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλέπας.

Πρόκειται για το χώρο του πρώην στρατοπέδου «Χατζηδάκη», που είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1996. Το κτήριο θα έχει εμβαδόν 5.656,13 τ.μ. Οι χώροι του Μουσείου περιλαμβάνουν αίθουσες εκθεμάτων, αμφιθέατρο, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια, αποθήκες, γραφεία διοίκησης, αναψυκτήριο, κατάστημα, ενώ πρόκειται να διαμορφωθεί κατάλληλα ο περιβάλλον χώρος.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των εργαζομένων του Μουσείου, στον περιβάλλοντα χώρο αυτού προβλέπονται από τη μελέτη 81 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες διατάσσονται σε δύο επίπεδα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του οικοπέδου.

Το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων λειτουργεί σήμερα στο Καθολικό της Ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου και τα εκθέματά του περιλαμβάνουν ευρήματα από τον Νομό Χανίων, από την Προϊστορική εποχή έως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το Μουσείο διαθέτει επίσης εργαστήρια συντήρησης κεραμικών, μεταλλικών αντικειμένων, νομισμάτων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και χημικό εργαστήριο. Ωστόσο λόγω της συνεχούς αύξησης των αρχαιολογικών ευρημάτων τα τελευταία χρόνια, οι υπάρχοντες χώροι του σημερινού Αρχαιολογικού Μουσείου κρίνονται ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο για την έκθεση όσο και την αποθήκευση των ευρημάτων.

Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας στο σημερινό Μουσείο καθώς βρίσκεται εντός της παλαιάς πόλης των Χανίων και δεν υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης των Ι.Χ. των επισκεπτών και επιβίβασης – αποβίβασης τουριστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη,«βρισκόμαστε σε μια τελική φάση, δηλαδή τώρα πια είμαστε ενώπιον της δημοπράτησης του έργου.

« Υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τη θέση στη Χάλεπα εγώ προσωπικά πιστεύω ότι επειδή είναι ένα πολύ καλό μουσείο και το σχεδίου και αυτά που έχει μέσα στο μουσείο το αρχαιολογικό θα λειτουργήσει καλά.»

Σύμφωνα με τον Ανδριανάκη, « αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο σκέψεις για το μουσείο

Η μια, να είναι ενιαίο και να καλύπτει και την βυζαντινή περίοδο, ενώ η δεύτερη σκέψη είναι ο ¶γιος Φραγκίσκος όταν θα φύγει το αρχαιολογικό μουσείο, να στεγάσει το βυζαντινό μουσείο που σήμερα « ασφικτιά» στο χώρο που φιλοξενείται.»

Όπως τόνισε ο κ Ανδριανάκης η πόλη χρειάζεται ένα θεματικό μουσείο όπως το βυζαντινό το οποίο καλύπτει και την περίοδο της ενετοκρατίας.

O προϊστάμενος της 28ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι πριν προκριθεί για την ανέγερση του νέου μουσείου το οικόπεδο της Χαλέπας, είχαν προταθεί ως χώρος φιλοξενίας του μουσείου το συγκρότημα των νεωρίων στην παλιά πόλη

Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθώς τα νεώρια βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.

Ο προϊστάμενος της 28ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων αναφέρθηκε και στο θέμα της συντήρησης του συγκροτήματος των νεωρίων.

Όπως είπε, η μελέτη ολοκληρώνεται ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του πολυτεχνείου Κρήτης για το θέμα της στατιστικής μελέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αρχικά θα αντιμετωπισθεί η αποκατάσταση του κελύφους των νεωρίων ενώ για την χρήση θα υπάρξει άλλη μελέτη

«Σε κάθε περίπτωση το μνημείο δεν θα είναι, όπως είναι σήμερα» τόνισε, ο κ Ανδριανάκης.

Πηγή: ota.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα