Connect with us

Έργα πόλης

Χανιά: παρουσιάστηκε η πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου ενάλιου πολιτιστικού πάρκου στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσιάστηκε χθες η πρωτοποριακή πρόταση του Λιμενικού Ταμείο Νομού Χανίων και του Δήμου Χανίων για τη δημιουργία στα Χανιά του πρώτου ενάλιου πολιτιστικού πάρκου στον κόσμο!

Η παρουσίαση έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι παρουσία εκπροσώπων πολλών φορέων της περιοχής των Χανίων. Το Μεγάλο Αρσενάλι βρίσκεται στη βόρεια ακτή του λιμανιού των Χανίων και αποτελούσε χώρο συντήρησης των στόλων, χτισμένο από τους Βενετσιάνους. Στέγαζε πολλές σημαντικές λειτουργίες της πόλης, μέχρι το 1941 οπότε και υπέστη σημαντικές καταστροφές. Επισκευάσθηκε και ανακαινίστηκε όμως από το Δήμο Χανίων και στεγάζει σήμερα το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, όπου έγινε και η παρουσίαση της πρότασης για το ενάλιο πάρκο.
Η πρόταση για το πάρκο, που θα ονομαστεί «Κοιλάδα των Αμφορέων», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας για 2 ολόκληρα χρόνια από το Δήμο Χανίων, το Λιμενικό Ταμείο, αρχαιολόγους και πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα.

Η Κοιλάδα των Αμφορέων
Το πάρκο, σύμφωνα με την πρόταση , θα περιλαμβάνει χερσαίες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στη Φορτέτζα και στον προμαχώνα του Ενετικού λιμανιού, με την αξιοποίηση και του παλιού καρνάγιου, καθώς επίσης και υποβρύχιες εγκαταστάσεις με ομοιώματα αρχαίων ναυαγίων, βυθισμένων πόλεων και αμφορέων στη νησίδα Θοδωρού και στις Δυτικές ακτές του Δήμου Ακρωτηρίου, από τον ¶γιο Ονούφριο μέχρι και στον Καλαθά, όπου υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα υποθαλάσσια σπήλαια. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγούνται με τουριστικά σκάφη είτε μένοντας πάνω στο σκάφος και βλέποντας στον βυθό από γυαλί στον πυθμένα του πλοίου, είτε κάνοντας ελεύθερη κατάδυση, είτε καταδυόμενοι με αναπνευστικές συσκευές στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού που θα αναπτυχθεί πλέον στην περιοχή.

Η “Κοιλάδα των Αμφορέων” θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα με την ονομασία Ενάλιο Πολιτιστικό Πάρκο Κρήτης και ήδη η πρόταση έχει παρουσιαστεί στην διάρκεια σύσκεψης στο Ηράκλειο με την παρουσία του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Ζακ Πονσέ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Υπουργείου Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης και δημαρχών από ολόκληρο το νησί. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναγκαίων μελετών προκειμένου η πρόταση να είναι έτοιμη για υποβολή στο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica μόλις ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. 

Δηλώσεις των φορέων

Ο Δήμαρχος Χανίων, κος Κ. Βιρβιδάκης δήλωσε ότι «η πρόταση για την Κοιλάδα των Αμφορέων δείχνει ότι η δημοτική αρχή και όραμα και σχέδιο έχει. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο είναι ιδιαίτερα υλοποιήσιμο με την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”. Το θέμα της ευρύτερης λειτουργίας όλων μαζί, πάντα μας απασχολούσε. Είχαμε πετύχει αρκετά πράγματα με διαδημοτικές συνεργασίες και με προγραμματικές συμβάσεις. Τώρα με τον Καλλικράτη εφόσον λυθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, αυτή η λειτουργία θα είναι καλύτερη και αποδοτικότερη. Αυτό το σχέδιο είναι και πρωτοποριακό και καινοτόμο και πιστεύω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα θα βοηθήσει και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για ένα μέρος του ευρύτερου σχεδίου για τον νέο δήμο Χανίων το οποίο θα παρουσιάζουμε σιγά-σιγά ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, κος Α.Παπαδογιάννης επισήμανε ότι «η Κοιλάδα των Αμφορέων είναι το ενάλιο πολιτιστικό πάρκο της Κρήτης , ένα πρωτοποριακό θεματικό έργο, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου, έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τα οποία θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία , στην ανάπτυξη, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο περιφερειακό αναπτυξιακό έργο».

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα