Κάλεσμα-κόλαφο απηύθυνε η Κομισιόν στην Ελλάδα με σκοπό την άρση του σοβαρού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το νησί της Κέρκυρας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας μάλιστα προθεσμία απάντησης εντός 2 μηνών, δηλαδή έως τις αρχές Μαΐου.
Όπως αναφέρεται ρητά στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή καλεί τη χώρα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, η οποία έχει θεσπιστεί πριν από 11 χρόνια, και η οποία υφίσταται «σαφή παραβίαση».
Είναι γεγονός ότι η εικόνα στο νησί δεν δείχνει προς το παρόν σημάδια βελτίωσης, παρά τη δρομολόγηση σειράς έργων για την αποσυμφόρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Ήδη από τον Ιούλιο του 2018, η Επιτροπή άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού δεν συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες.
Ο μόνος χώρος Υγειονομικής Ταφής που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού με την προτεινόμενη δημιουργία νέου χώρου Υγειονομικής Ταφής στη Λευκίμμη να συναντά σθεναρή αντίσταση από την τοπική κοινότητα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες, με καλή γνώση των περιβαλλοντικών έργων του νησιού μιλώντας στο ypodomes.com στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, είχαν εκφράσει την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν απτές εξελίξεις στο θέμα της μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία θα καλύψει την περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιαζόμενου εργοστασίου, για το οποίο υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, ενώ εκκρεμεί η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων.
Αυτό που θεωρείται πάντως ατυχές είναι η ακύρωση του διαγωνισμού για τη Μονάδα Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος είχε προκηρυχθεί ήδη από το 2014, και παρά τις όποιες καθυστερήσεις ενδεχομένως να προέκυπταν στην πορεία -όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλα «πολύπαθα» αντίστοιχα έργα όπως στην Πελοπόννησο και την Ηλεία- κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή θα βρισκόταν σε συμβασιοποίηση ή φάση υλοποίησης, δίνοντας οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα του νησιού στη διαχείριση αποβλήτων.
Ο προϋπολογισμός της νέας Μονάδας Επεξεργασίας που σχεδιάζεται πλέον στο νησί των Φαιάκων εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και θα έχει συνολική δυναμικότητα 47,5 χιλ. τόνων ετησίως – 35 χιλ. τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 12,5 χιλ. τόνους προδιαλεγμένων οργανικών από τους καφέ κάδους που πρόκειται να εγκατασταθούν στο νησί. Ιδανικά, το συγκεκριμένο έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, παρ’ όλα αυτά οι ενδείξεις για την τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δεν είναι ενθαρρυντικές.
Το κάλεσμα της Κομισιόν είναι πάντως ένα σοβαρό προειδοποιητικό «καμπανάκι» προς τη χώρα μας να δώσει μία γρήγορη και βιώσιμη λύση σε ένα νησί που σφύζει από τουριστική κίνηση, κάνοντας παράλληλα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.
Παράλληλα, με την προθεσμία του 2020 για την αυστηροποίηση των κοινοτικών στόχων (και των προστίμων) να πλησιάζει επικίνδυνα, όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την ανάκτηση και γενικά την ευθυγράμμιση των κρατών-μελών με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει γραφειοκρατικές, ιδεολογικές ή όποιες άλλες αγκυλώσεις και να βάλει μπροστά τα έργα που θα της εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές για να πετύχει την απαραίτητη στροφή στα καίρια περιβαλλοντικά θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την προσπάθεια, θα είναι φυσικά και η συνδρομή της Αττικής που φιλοξενεί σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV