Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Χαρίτσης: Διασφαλισμένη η πλήρης χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, με δήλωσή του απαντά στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο ο οποίος επανήλθε χθες για να επαναλάβει ανακρίβειες που έχει εκτοξεύσει και παλαιότερα ότι το ΠΔΕ 2016 ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ και ότι απειλούνται έργα ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013:

«Καταρχάς είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος ότι το ΠΔΕ του 2016 ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ και ότι υπάρχουν και είναι διασφαλισμένα όλα τα χρήματα που απαιτούνται για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Αποδεικνύει περίτρανα ότι μολονότι θήτευσε στο Υπουργείο Οικονομίας ως Υφυπουργός αρμόδιος και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έμαθε ποτέ την λειτουργία του. Η αναφορά της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου στο 1 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική συνέντευξη, την οποία επικαλείται ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφορά σε πόρους που συνδέονται αποκλειστικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι εν λόγω πόροι προέρχονται από την αύξηση της προχρηματοδότησης κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες για τα προγράμματα της νέας περιόδου και είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς σκληρής διαπραγμάτευσης του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οδήγησε σε εισροή πρόσθετων πόρων σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο. Πέρα, όμως, από τις ανακρίβειες του κ. Κωνσταντινόπουλο υπάρχει και κάτι που ξέχασε να αναφέρει.

Όταν αναλάβαμε ένα χρόνο πριν βρεθήκαμε στη θέση να έχουμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ενταγμένα έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούσε κατά 6 δισ. ευρώ τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του. Για ποιο λόγο ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπέγραφε μέχρι και την τελευταία μέρα της υπουργίας του εντάξεις έργων για τα οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμοι προϋπολογισμοί και δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθούν, μέχρι το τέλος του 2015;

Γιατί, με λίγα λόγια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δημιουργούσε εσκεμμένα «υπερδέσμευση», η οποία ισοδυναμούσε με ένα εν δυνάμει νέο δημόσιο χρέος και δέσμευε τη χώρα με τις υπογραφές του, ακόμα και λίγα μόλις 24 ώρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Παρά τη δραματική κατάσταση που μας κληροδότησε ο ίδιος, εξασφαλίσαμε όλους τους απαραίτητους πόρους για να ολοκληρωθούν έως το 2017 όλα τα έργα ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ίσως αυτό εξηγεί και τον εκνευρισμό του κ. Κωνσταντινόπουλου, επειδή καταφέραμε να καλύψουμε την «τρύπα» που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν με την έλλειψη σχεδιασμού και την πελατειακή λογική στη χάραξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ’ ΚΠΣ.

Η εντατική εργασία και οι συντονισμένες προσπάθεια συνεχίζονται. Πλέον εστιάζουμε στη δυναμική του νέου ΕΣΠΑ. Η πρόσφατη δημοσίευση προσκλήσεων τεσσάρων νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μια πολύ σημαντική ένεση χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης για να χρηματοδοτήσει μικρές τουριστικές επενδύσεις σε όλο το νησί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει το τελευταίο έτος η Περιφέρεια Κρήτης για στήριξη επενδυτικών προτάσεων που αφορούν την ίδρυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί, ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ.

Συνολικά και με τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών οι παραπάνω επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Κίτρινη κάρτα ΕΣΠΑ: Ένα δισ.ευρώ ανά έτος για να τρέξουν τα έργα υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ταμπέλα ΕΣΠΑ 2014-2020

Με ρυθμούς που πρέπει να φτάνουν το 1 δισ.ευρώ κάθε χρονιά, θα πρέπει να τρέχει τα επόμενα χρόνια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, που αφορά έργα υποδομών και περιβάλλοντος, για να καταφέρει να απορροφήσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια

Τα «καμπανάκια» χτυπάνε από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DG Regio για όλα τα κράτη-μέλη. Πιο αναλυτικά για τα στοιχεία για την Ελλάδα φανερώνουν χαμηλά ποσοστά απορρόφησης σχεδόν σε όλους τους τομείς.

ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Τα ανησυχητικά στοιχεία για την υλοποίηση των έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είχαν ήδη επισημανθεί από τον Ιούνιο. Στην πρόσφατη σύγκληση της επιτροπής παρακολούθησης του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014–2020, στις 12 Ιουνίου 2019 ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Βύρωνας Καμπαράκης, είχε εκφρασει τις ανησυχίες της Ευρ.Επιτροπής για τον έως τότε χαμηλό βαθμό υλοποίησης του προγράμματος. Είχε επισημάνει πως υπό τον τρέχοντα ρυθμό απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις 1 δις ευρώ για να αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι του προγράμματος.

Μάλιστα όπως είχε πει «προς το παρόν τουλάχιστον υλοποιείται μόνο ό,τι είχε προγραμματισθεί και δρομολογηθεί στις προηγούμενες περιόδους». Η καθυστέρηση και η αδυναμία να επιτευχθούν οι στόχοιπου η χώρα είχεθέσει για το 2018 αποτυπώνονται και στα Πλαίσια Επίδοσης (Π.Ε.) του Προγράμματος, τα οποία κατ’ελάχιστον έχουν επιτευχθεί,ενώ δεν έχουν λυθεί επιμέρους προβλήματα που επανειλημμένα έχουν εντοπισθεί.

ΑΓΧΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

Στο πεδίο των Yποδομών, ένας από τους δείκτες μέτρησης είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ελληνικού EΣΠA φτάνουν στα 370 km. Aπό αυτούς έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τα 275 χιλιόμετρα δρόμων ενώ έχουν παραδοθεί 41 χιλιόμετρα (δηλαδή το 11%). Aντίστοιχα σε κοινοτικό επίπεδο έχει παραδοθεί το 16%, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων.

Xαμηλότερες είναι οι επιδόσεις στην ανακατασκευή και στις βελτιώσεις σε οδικά δίκτυα. O στόχος είναι να καλυφθούν επενδύσεις σε 354 χιλιόμετρα, ενώ έχουν αναληφθεί συμβάσεις για 121 χιλιόμετρα και έχουν υλοποιηθεί τα 18 χιλιόμετρα.

Mικρές σχετικά είναι οι επιδόσεις που καταγράφονται στα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και στα έργα κατασκευής γραμμών του τραμ και του μετρό στην Eλλάδα, καθώς φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί 39 χιλιόμετρα εκ των οποίων δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα (σ.σ. προφανώς λόγω των καθυστερήσεων στο μετρό Θεσσαλονίκης που προϋπήρχαν, αλλά και των νέων συμβάσεων τις γραμμές μετρό στην Aθήνα οι οποίες θα ολοκληρωθούν αργότερα).

ΑΙΩΝΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ- ΑΦΑΝΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεγάλη αρνητική συμβολή στην παρούσα κατάσταση έχουν παίξει οι διαγωνισμοί για έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είτε καθυστερούν απελπιστικά να βγουν στον αέρα είτε μπλοκάρουν δικαστικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να οδεύσουν προς υλοποίηση.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των έργων ΕΣΠΑ της ΕΡΓΟΣΕ. Δύο σημαντικοί διαγωνισμοί για την ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα (που έχει χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας) που έχουν δημοπρατηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχουν κολλήσει λόγω δικαστικών προσφυγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η απορρόφηση των πολύτιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Τουλάχιστον άλλοι δύο διαγωνισμοί, για την Β`φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμου της Αθήνας και της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισας-Βόλου έχουν καθυστερήσει σημαντικά πηγαίνοντας πολύ πίσω την απορρόφηση των κονδυλίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Χρηματοδότηση μελετών για το νέο ΕΣΠΑ διεκδικεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ταμπέλα ΕΣΠΑ 2014-2020

Ξεκαθαρίστηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το τοπίο με τις μελέτες των έργων που υπάρχουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και καταρτίστηκαν οι σχετικοί πίνακες, όπου φαίνεται ποιες από αυτές έχουν πληρωθεί και ποιες είναι σε εξέλιξη.

Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποσταλούν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι σχετικοί πίνακες, με παράλληλο αίτημα να χρηματοδοτηθούν μελέτες για έργα που προορίζεται να ενταχθούν στο επόμενο ΠΕΠ Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ 2021 – 2027).

Οι εν λόγω μελέτες έχουν τεθεί σε αξιολογική σειρά και το ποσόν που αναμένεται να διατεθεί από το υπουργείο για τη χρηματοδότησή τους κυμαίνεται από 6 έως και 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πίνακας που θα αποσταλεί θα δοθεί και στη δημοσιότητα, τόνισε ο περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα