Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Χαρά Τζαναβάρα: Στην Ελλάδα δεν μιλάμε για έργα αλλά για ένα απρόβλεπτο με ολίγον από έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνέντευξη με τη δημοσιογράφο-ορισμό των έργων στην Ελλάδα την τελευταία 25ετία

Όταν μιλάς με τη Χαρά Τζαναβάρα νιώθεις ότι μιλάς με το μεγαλύτερο γνώστη των έργων στην Ελλάδα, δημοσιογραφικά. Από οικογένεια μηχανικών, η ίδια 3η γενιά, σπούδασε στο ΕΜΠ, έμεινε ουσιαστικά στο αντικείμενο απλά αλλάζοντας  ..οπτική.

Την κέρδισε η δημοσιογραφία η οποία όμως άπτεται του αντικειμένου των σπουδών της. Η ίδια πολυγραφότατη, με βαρύνουσα άποψη για τα θέματα των κατασκευών και την ίδια ώρα μία γλυκιά παρουσία χωρίς κόμπλεξ και κομματικούς φραγμούς, μια πένα σκληρή αλλά δίκαιη.

Έγραψε ιστορία στην Ελευθεροτυπία καθώς εργάστηκε εκεί 22 ολόκληρα χρόνια κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη. Τώρα από το μετερίζι της Εφημερίδας των Συντακτών εδώ και 2 χρόνια παραμένει η ίδια Χαρά που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Το ραντεβού για τη συνέντευξη της δόθηκε στα γραφεία της ΕτΣ, στο ρετιρέ του κτιρίου που στεγάζεται η εφημερίδα, σε ένα χώρο με άπλετη θέα της Ακρόπολης. Η ίδια μου μίλησε ειλικρινά, φιλικά, με κέφι και νοσταλγία για τα χρόνια που καλύπτει το ρεπορτάζ των κατασκευών αλλά και με μεγάλη προσμονή για την επόμενη μέρα των έργων στην χώρα μας.

Ερώτηση: Χαρά τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία των έργων και όχι με τα έργα ως μηχανικός;
Χ.Τζ: Θα πρέπει να πω, πως ήταν ένα είδος ..τιμωρίας! Ανήκω στη γενιά του Πολυτεχνείου, συμμετείχα στα γεγονότα του 73 και τότε ήμουν μέλος του ΚΝΕ. Κάποια στιγμή μου ζήτησαν την άποψη μου για τον Οδηγητή και ομολογώ ότι έκανα έντονη κριτική. Έτσι,  για να με τιμωρήσουν με έστειλαν να γράφω σε μία εφημερίδα, για ένα εξάμηνο. Από τότε ξεκίνησε το δικό μου ταξίδι στη δημοσιογραφία. Ένα ταξίδι που δεν μετανιώνω με τίποτε. Έχω πάει σε εκπληκτικά μέρη με αυτή την ιδιότητα, όχι με τη ματιά του επισκέπτη, κατάφερα να δω πράγματα που λίγοι έχουν καταφέρει.

Στην καριέρα μου σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συμφοιτητές μου από το Πολυτεχνείο. Με το πέρασμα του χρόνου βρέθηκαν σε διάφορες ισχυρές θέσεις της δημόσιας ζωής και μπορώ να πω, πως πολλές φορές βρέθηκα απέναντι τους. Από την άλλη, χάρη στους συμφοιτητές μου κατόρθωσα να μπω σε πολλά εργοτάξια και να τα ζήσω από κοντά. Ξεχωρίζω μία ολόκληρη βραδιά σε υπόγειο εργοτάξιο του Μετρό. Μάλιστα μου είπαν ότι χειριζόμενη τον Μετροπόντικα έσκαψα ένα μέτρο σήραγγας! Μάλλον δεν τους πιστεύω αλλά ήταν μία καταπληκτική εμπειρία που έβγαλε και ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ τότε.

Ερώτηση: Άρα συμμετείχες ενεργά στην ιστορία κατασκευής του Μετρό! Αλήθεια σε πόσα ξετρυπήματα σηράγγων έχεις παραστεί;
Χ.Τζ:
Νομίζω σε όλα ήμουν εκεί. Ήταν πάντα μία συγκινητική στιγμή. Στα έγκατα της γης οι συνθήκες είναι πολύ περίεργες. Έχω ζήσει πολλές τέτοιες στιγμές όχι μόνο στο Μετρό αλλά σε πολλά εργοτάξια. Ξεχωρίζω μία δύσκολη εμπειρία όταν πήγαμε στο «ξετρύπημα» της σήραγγας Ευήνου σε βάθος 4χλμ μέσα στο βουνό. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία διαπιστώσαμε πως άρχισε να πέφτει σκόνη. Ήμουν με τον εξαιρετικό συνάδελφο από ΤΑ ΝΕΑ, Αντώνη Ρενιέρη. Τότε αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε και είπαμε, οκ αυτό είναι. Φυσικά τίποτε δεν έγινε, αλλά,  φανταστείτε σε τι συνθήκες ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ειδικά στα υπόγεια έργα.

Ερώτηση: Ποιο έργο σε έχει στιγματίσει στα χρόνια που καλύπτεις το ρεπορτάζ;
Χ.Τζ: 
Το αγαπημένο μου έργο είναι το Μετρό. Πρέπει να πω πως όταν εγκαινιάστηκε το Μετρό το 2000, κάναμε στην Ελευθεροτυπία ένα 48σέλιδο αφιέρωμα με επιμέλεια δική μου. Μέσα σε αυτές τις σελίδες έκανα μία δισέλιδη κριτική για τα οικονομικά του Μετρό όπου με εντολή του αξέχαστου Σ.Φυντανίδη έβαλα την υπογραφή μου. Φυσικά επακολούθησε χαμός, ο κόσμος τηλεφωνούσε να με μαλωσει και μου έλεγε «δεν έχετε δικαίωμα να λέτε αυτά τα πράγματα για το Μετρό». Τόσο πολύ το αγάπησε ο κόσμος. Και ακόμα το αγαπάει.

Ερώτηση: Ποιο είναι το έργο που ξεχωρίζεις για την κατασκευή του σε όλα τα χρόνια που καλύπτεις το ρεπορτάζ;
Χ.Τζ:
Αναμφισβήτητα είναι το έργο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Μάλιστα έχω κατέβει και σε μία από τις κολώνες στήριξης με ειδικό κλωβό. Είναι εκπληκτικό έργο αν φανταστεί κανείς  ότι γίνεται κάτω από ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε πως η Πελοπόννησος απομακρύνεται από τη Στερεά Ελλάδα. Είναι ένα πάντρεμα υπόγειου και υπέργειου έργου. Δυστυχώς δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει οδικές προσβάσεις εκατέρωθεν.

Ερώτηση: Έχεις μετανιώσει για κριτική που έχεις κάνει σε έργο;
Χ.Τζ:
Όχι, γιατί πιστεύω ότι δεν ήμουν ποτέ κακοπροαίρετη. Όταν κάνεις κριτική είσαι η φωνή της κοινωνίας.

Ερώτηση: Ποια ήταν η χρυσή εποχή των έργων;
Χ.Τζ:
Ξεκάθαρα η περίοδος Λαλιώτη. Έμεινε Υπουργός για 8,5 χρόνια και αυτό κάτι λέει. Επί των ημερών του ολοκληρώθηκαν τεράστια έργα. Ελ.Βενιζέλος, Μετρό Αθήνας, ξεκίνησε η Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, έκανε μέτρα για την Αθήνα. Είχαμε μία σχέση αγάπης και μίσους. Μου έστελνε σελίδες ολόκληρες με σημειώσεις για τα άρθρα μου. Με αποκαλούσε «Τζαναμπέτα» παραφράζοντας το όνομα μου και «αρά» που σημαίνει κατάρα. Ποτέ όμως δε με πολέμησε. Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε κάθε μέρα θέματα. Πήγαινες στο Υπουργείο και έβγαινες με 2-3 θέματα. Τώρα αυτό δε συμβαίνει, μπορεί να είσαι για ώρες στο Υπουργείο και να μην βγάλεις ούτε ένα θέμα.

Ερώτηση: Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ειλικρινής σχέση μεταξύ Υπουργείων –φορέων με τους δημοσιογράφους;
Χ.Τζ:
Βεβαίως. Εγώ πιστεύω πως η αλήθεια είναι πάντα επαναστατική. Επί Λαλιώτη υπήρχε κλίμα ειλικρίνειας. Τώρα υπάρχει θολούρα.

Ερώτηση: Τι ρόλο έπαιξε ο Σεραφείμ Φυντανίδης στην δημοσιογραφική σου πορεία;
Χ.Τζ:
Πολύ μεγάλη. Μας έλεγε «μη δω να γράφετε μονόπλευρα». Η Ελευθεροτυπία φέρνει τη σφραγίδα του.  Εκπληκτικός άνθρωπος και επαγγελματίας.

Ερώτηση: Πες μου για τους αυτοκινητόδρομους. Τι πιστεύεις ότι φταίει;
Χ.Τζ:
Το πρόβλημα ξεκινά από την αρχή,  από το 2001 που δημοπρατήθηκαν επί Λαλιώτη. Η φιλοσοφία 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση,  ήταν ακόμα και τότε πιο μεγάλη από τις δυνατότητες μας. Συνεχίστηκε με τη λάθος εκτίμηση των χρόνων για απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μικροπροβλήματα. Εξάλλου τα έργα αυτά έγιναν αιτία να θυσιαστούν πολλά άλλα έργα, μεταξύ άλλων και έργα Μετρό. Χρειάζεσαι πολύ γερό κράτος για έργα τέτοιου μεγέθους.

Ερώτηση: Για το σιδηρόδρομο;
Χ.Τζ:
Είναι ο μεγάλος μου αγαπημένος. Δυστυχώς έχουν γίνει εγκλήματα με το σιδηρόδρομο.

Ερώτηση: Για το Μετρό της Αθήνας; Θέλουμε και άλλο;
Χ.Τζ:
Όσο Μετρό και να βάλεις σε μια πόλη θα θέλει και άλλο. Δες το Λονδίνο, ξεκίνησε το Μετρό από το 1865 και ακόμα και σήμερα επεκτείνεται. Η γραμμή 4 είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο για την περίπτωση της Αθήνας. Περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές θα εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών. Πρέπει να γίνει.

Ερώτηση: Τι φταίει και έχουμε διάτρητα έργα στην Ελλάδα;
Χ.Τζ:
Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες και σωστή δημόσια διοίκηση στα έργα στην Ελλάδα. Να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για να ξεκινούν τα έργα. Είναι το στοιχειώδες. Εδώ όλα είναι ασαφή,  οι μελέτες ανατρέπονται σχεδόν συνέχεια. Φυσικά και υπάρχουν απρόβλεπτα στα έργα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που το συναντάμε. Εδώ μιλάμε για ένα απρόβλεπτο με ολίγον από έργα.

Παράδειγμα η υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης που σήμερα το Δημόσιο καλείται να πληρώσει ένα έργο που δεν έγινε, στην αξία που σχεδόν θα δινόταν αν κατασκευαζόταν. Εδώ νομίζω πως θα έπρεπε κάποιοι να λογοδοτήσουν. Γενικά η Θεσσαλονίκη έχει θέμα με τα έργα. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.

Ερώτηση: Έχουμε εκλογές. Τι θα πρέπει να δούμε από τη Νέα Κυβέρνηση
Χ.Τζ:
Πρέπει να μπουν κανόνες στο σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων. Εγώ δε λέω ότι χρειάζεται να γίνονται όλα τα έργα από το Δημόσιο. Θα ήθελα όμως μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών θα είμαστε κριτικά απέναντι του για λογαριασμό της κοινωνίας σε καθυστερήσεις και λάθη, ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι πολλά. Δεν θα ήθελα να έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Θα ήθελα όμως ουσιαστικές αλλαγές.

Ερώτηση: Αγαπημένος σου συνάδελφος;
Χ.Τζ:
Ο Γιώργος, ο Γιώργος, ο Γιώργος (εννοεί τον Γιώργο Λιάλιο, αρθρογράφο της εφημερίδας Καθημερινή).

Ερώτηση: Ποια συνέντευξη ξεχωρίζεις στην διάρκεια της καριέρας σου;
Χ.Τζ:
Δεν θα το πιστέψεις, αλλά ήταν με άνθρωπο εκτός έργων. Ήταν με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ένας υπέροχος άνθρωπος και μαζί του έκανα τη συνέντευξη της ζωής μου. Από Υπουργούς μόνο στον Λαλιώτη έχω πάρει συνέντευξη.

Ερώτηση: Πες μου δύο πράγματα για τους Υπουργούς που πέρασαν από το ρεπορτάζ σου
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Είχα μία καλή σχέση μαζί του. Ήξερε τις δυνατότητες του.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ιδιαίτερα ευτυχής Υπουργός. Έγραψα για αυτόν τα καλύτερα και τα χειρότερα.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είχε όραμα αλλά ήταν πραγματίστρια.  Πατούσε δυνατά στη γη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν έχω καλή εικόνα. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι μόνο στους αυτοκινητόδρομους πολλά δεν έγιναν σωστά. Πολλά από τότε μας κυνηγούν ακόμα.
ΡΕΠΠΑΣ-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ-ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν πρόλαβαν να δείξουν έργο, έμειναν λίγο και ήταν καταμεσής της κρίσης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Έχω την εντύπωση πως είναι άνθρωπος που λειτουργεί προγραμματισμένα, με μπλοκάκι. Πήρε πάνω του την αναθεώρηση των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων και θα κριθεί στο μέλλον για το αποτέλεσμα. Νομίζω όμως ότι ήταν ένας καλός Υπουργός.

Ερώτηση: Για το μέλλον; Υπάρχει κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ που θα ταίριαζε στον τομέα των έργων;
Χ.Τζ.
Δεν έχω βρει κάποιον ακόμα! Το έχω ψάξει αλλά δεν βρίσκω κάποιον που να γνωρίζει πολύ από τα έργα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Χαρά Τζαναβάρα για αυτή τη συνέντευξη. Θα ήθελα να σας αποκαλύψω πως τα άρθρα της αποτέλεσαν έμπνευση για μένα και ήταν εκείνα που με έκαναν εν πολλοίς να αγαπήσω τον χώρο των κατασκευών και να ασχοληθώ ενεργά, με τη δημοσιογραφία των έργων. Ευχαριστώ Χαρά, ήταν χαρά μου!

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps