Newsroom

Η ανάδειξη και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας τέθηκε πρόσφατα επί τάπητος στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με απώτερο σκοπό την στήριξη της Εκκλησίας και του έργου της αλλά και την ενίσχυση της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδύεται το θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να υπάρξει κατάλληλη αξιοποίηση της προς όφελος της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας ενώ στο παρελθόν είχαν υπάρξει και προτάσεις για την δημιουργία μιας ΑΕΕΑΠ η οποία θα ειδικεύεται στο θέμα της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ωστόσο η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποπειραθεί να αξιοποιήσει την περιουσία της είτε πρόκειται για τα αστικά κέντρα είτε για παραλιακές εκτάσεις και στρέμματα στην υπόλοιπη Επικράτεια με διάφορες κινήσεις όπως για παράδειγμα η σύσταση Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το 2014.

Πολλές από αυτές τις προσπάθειες αξιοποίησης επικεντρώθηκαν σε ακίνητα μεγάλου ενδιαφέροντος όπως της περιοχής του Ορφανοτροφείου της Εκκλησίας στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και άλλα παραλιακά μέτωπα.

Οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν πάντα επιτυχείς ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων “φιλέτων” σε παραλιακές εκτάσεις στις περιοχές Βούλας, Βουλιαγμένης, Φασκομηλιά κλπ. ενώ σε περιπτώσεις ενοικίασης κτιρίων και γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι πιο πετυχημένες οι κινήσεις εκμετάλλευσης.

Έως ότου γίνει εφικτή η εκμετάλλευση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία επιθυμούν και οι Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και η διοίκηση της Εκκλησίας, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν διαδικασίες ψηφιοποίησης και αξιολόγησης της περιουσίας της Εκκλησίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουν τα θέματα της αξιοποίησης με έναν σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο των τουλάχιστον 1.400 ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλη την Επικράτεια τα οποία αποτελούνται από οικόπεδα σε ποσοστό 41% ενώ κατέχει κτίρια και διαμερίσματα σε ποσοστό 34% και αγροτεμάχια περί το 25%. Επίσης διαθέτει και 1,3 εκ. στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων.

Για την εκμίσθωση ακινήτου της Εκκλησίας έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ με τον Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να γίνει εκμίσθωση για 99 χρόνια ενώ για πωλήσεις θα λαμβάνουν χώρα δημόσιοι και ανοικτοί διαγωνισμοί.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV