Connect with us

Έργα πόλης

Χαλάνδρι: έρχεται ελεγχόμενη στάθμευση στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις


Δρομολογείται η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έγινε η παρουσίαση της μελέτης στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Κουράση και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Βάσιου.
 

Αναλυτικά, στόχος του ΣΕΣ είναι η βελτίωση των συνθηκών στάθμευσης. Αρχικά, το σύστημα θα εφαρμοστεί στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης και προοδευτικά και σε άλλες περιοχές. Η περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ θα χωριστεί σε δύο βασικές ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης: Τη Ζώνη I, που περιλαμβάνει τους κύριους άξονες της περιοχής που αποτελούν τμήματα διαδρομών πρόσβασης στην περιοχή του εμπορικού κέντρου του Δήμου και στην οποία θα σταθμεύουν αποκλειστικά οι επισκέπτες του Δήμου έναντι αντιτίμου, και τη Ζώνη II, που «αγκαλιάζει» τη Ζώνη I, όπου θα σταθμεύουν αποκλειστικά οι κάτοικοι της περιοχής όπου εφαρμόζεται ή επηρεάζει το σύστημα. Στις δύο αυτές ζώνες συνολικά προβλέπονται 545 θέσεις για τους επισκέπτες και 975 θέσεις για τους κατοίκους. Επίσης, προβλέπονται 11 θέσεις ΑΜΕΑ και 14 θέσεις φορτοεκφόρτωσης για εμπορικά οχήματα.
 

Το ωράριο λειτουργίας του ΣΕΣ θα είναι καθημερινά 09:00 – 21:00, πλην Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου οπότε θα είναι 09:00 – 15:00, ενώ δεν θα ισχύει τις Κυριακές και τις αργίες. Το κόστος στάθμευσης για τους επισκέπτες, δηλαδή για τη Ζώνη I, διαμορφώνεται στα 0,5 ευρώ ανά μισή ώρα, με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο στάθμευσης τις 3 ώρες. Αντίθετα, η στάθμευση στη Ζώνη II επιτρέπεται για ολόκληρο το 24ωρο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα καταβάλλουν ένα ετήσιο τέλος στάθμευσης 10 ευρώ τον χρόνο για το πρώτο όχημα της οικογένειας, 20 ευρώ για το δεύτερο και 50 για τα υπόλοιπα.
 

Σημειώνεται ότι την εποπτεία του ΣΕΣ θα ασκεί ο Δήμος Χαλανδρίου, ενώ υπεύθυνη για την τήρηση των κανονισμών στάθμευσης θα είναι η Δημοτική Αστυνομία. Τα έσοδα από την εφαρμογή του συστήματος θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα διατίθενται, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας του ΣΕΣ, αλλά και την προμήθεια λεωφορείων για τις ανάγκες της Δημοτική Συγκοινωνίας.

Advertisement

 

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου δήλωσε ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εφαρμογή του Συστήματος, υποστηρίζοντας ότι «όπου έχει εφαρμοστεί, έχει επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα προς όφελος όλων». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο «βάρος» για την επιτυχία του συστήματος «πέφτει» στον Δήμο, τονίζοντας ότι θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες των Ι.Χ.
 

Διχογνωμία στην Επιτροπή Διαβούλευσης
 

Τα παριστάμενα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (αξίζει να σημειωθεί ότι μετά βίας έφταναν τα 15 σε σύνολο 50), εξέφρασαν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα, όσοι τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του συστήματος διατύπωσαν σημαντικές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα κληθεί να επιτηρήσει τη λειτουργία του. Παράλληλα, κατέθεσαν διάφορες συμπληρωματικές προτάσεις, όπως η δημιουργία δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης. Παρόμοια ήταν και η στάση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, με τον πρόεδρό του Γιώργο Ασημακόπουλο να δηλώνει ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την εφαρμογή Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, αλλά ότι διαφωνεί με ορισμένες από τις παραμέτρους της συγκεκριμένης μελέτης.
 

Αντίθετα, όσοι σύλλογοι και φορείς τάχθηκαν κατά του Συστήματος, έκαναν λόγο για φοροεισπραχτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος, σε περίοδο κρίσης, θα έπρεπε να δίνει έμφαση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και όχι να αναγκάζει τους δημότες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη», πληρώνοντας για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν ήδη φορολογηθεί. Παράλληλα, αμφισβήτησαν την ωφέλεια που θα έχει ο εμπορικός κόσμος από το εν λόγω μέτρο, ενώ κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, όπως η καλύτερη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αλλά και η δημιουργία δημοτικών δωρεάν χώρων στάθμευσης.
 

Advertisement
amarysia.gr
 

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα