Connect with us

Έργα πόλης

Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης: Η ελπίδα για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στόχος του ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας είναι ο επαναπροσδιορισμός του κέντρου της πρωτεύουσας, ως κέντρου μιας διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης, μέσω μιας συστηματικής, συνεχούς, μακροχρόνιας και συντονισμένης ολοκληρωμένης στρατηγικής παρέμβασης.

To κέντρο και ειδικά οι περιοχές Περιοχές στο Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθης – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Άγιος Παύλος θα είναι το επίκεντρο των δράσεων.

Η στρατηγική παρέμβασης επιδιώκει να καλύψει το σύνολο των διαστάσεων της κρίσης και να συντονίσει και επιτύχει την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων με άξονες την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, κατάλληλα προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Στο ΣΟΑΠ προβλέπεται η ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας, του προαύλιου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου, του χώρου μεταξύ Ακαδημίας Αθηνών και Πανεπιστημίου Αθηνών (Πλ. Κωστή Παλαμά) και του προαύλιου χώρου του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας.

Ακολουθούν οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας, Βάθη, Αγίου Παύλου, Ακαδημίας Πλάτωνος, Εξαρχείων, Θεάτρου (και η Πλατεία Ξούθου), η Ανάπλαση της Πλατείας Αρχηγέτιδας και της μικρής πλατείας Θησείου απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ, η Πλατεία Μητροπόλεως και η Πλατεία Κολωνακίου.

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία πλατειών σε μη απαλλοτριωμένους χώρους εντός της περιοχής του ΣΟΑΠ, όπως ο χώρος μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μιχ. Βόδα και Ακακίου.

TA 19 ΣΗΜΕΙΑ
Οι στρατηγικοί στόχοι για το κέντρο της Αθήνας όπως διαμορφώθηκαν από τη διασταύρωση των προβλημάτων, των δυνατοτήτων και των βασικών αρχών του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ανάκτηση μητροπολιτικού ρόλου του κέντρου της Αθήνας, η αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου και των διατιθέμενων πόρων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η χωρική και κοινωνική συνοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση για τη στήριξη της οικονομικής βάσης, την ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής και την επανακατοίκηση του κέντρου, προβλέπονται 70 «ενέργειες», οι οποίες ομαδοποιούνται σε 19 άξονες και αποτελούν τα επιχειρησιακά στοιχεία:
1. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας: Δίδεται έμφαση στην ενίσχυση των παραγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων με αξιοποίηση των σημαντικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της.

2. Ενίσχυση δραστηριοτήτων κέντρου: Δίδεται έμφαση σε μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων του κέντρου.

3. Ενίσχυση πολιτιστικής δημιουργίας: Επανασχεδιασμός των λειτουργιών του κέντρου της πόλης με έμφαση στον ρόλο της πολιτιστικής δημιουργίας και σε πολιτικές ενίσχυσής της.

4. Αναθέρμανση αγοράς ακινήτων: Η αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού.

5. Ασφαλής διαβίωση: Η ριζική αντιμετώπιση των συνθηκών της ασφαλούς διαβίωσης και της ασφαλούς επιχειρηματικής λειτουργίας στο κέντρο της Αθήνας από την αυξανόμενη εγκληματικότητα.

6. Θέματα μεταναστών: Δίδεται έμφαση σε μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όξυνσης της εγκληματικότητας, λόγω συσσώρευσης παράνομων μεταναστών.

7. Κοινωνικές υπηρεσίες: Δίδεται έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω δράσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης, περίθαλψης και στέγασης απόρων.

8. Επιστροφή κατοίκων και ανάσχεση του φαινομένου εγκατάλειψης: Δίδεται έμφαση σε μέτρα και δράσεις με σκοπό την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την αναζωογόνησή της.

9. Αστικό τοπίο – τοπόσημα: Έμφαση στην αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων του δημοσίου χώρου της πόλης που συνδέονται με τη σύγχρονη, ιδίως μεταπολεμική, ιστορία της Αθήνας.

10. Ελεύθεροι χώροι: Δίδεται έμφαση στην απόκτηση νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και στη συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση των υπαρχόντων.

11. Ταυτότητα και branding: Ανάδειξη συγκεκριμένης χωρικής ταυτότητας σε επιμέρους περιοχές της πόλης ώστε να διαμορφωθεί μία κεντρική ιδέα για τα χαρακτηριστικά και την αστική προσωπικότητα κάθε περιοχής.

12. Καθημερινή διαχείριση: Ομαλή και ποιοτική διαχείριση της καθημερινότητας, όπως θέματα καθαριότητας, δέσποτων ζώων, γκράφιτι, στάθμευσης.

13. Κτιριακό απόθεμα: Έμφαση σε υποδειγματικές και πιλοτικές δράσεις, και περιλαμβάνουν τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ρυθμίσεις.

14. Πολεοδομικές δράσεις: Οι αντίστοιχες ενέργειες αφορούν παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, τεχνικού και θεσμικού χαρακτήρα και κατανέμονται σε περισσότερους άξονες.

15. Βιώσιμη κινητικότητα: Δίδεται έμφαση στην βιώσιμη κινητικότητα ως συστατικό στοιχείο της περιβαλλοντικά βιώσιμης και συνεκτικής πόλης.

16. Περιβάλλον: Δίδεται έμφαση στη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και στη βελτίωση και αναβάθμιση του υπάρχοντος πρασίνου της πόλης.

17. Σχεδιασμός: Απαιτείται αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων, όπως του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αθήνας.

18. Ψηφιακή πόλη: Δίδεται έμφαση στην εντεινόμενη ανάγκη ανάπτυξης της ψηφιακής παρουσίας του Δήμου με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας του, την επαφή με τους πολίτες και τους επισκέπτες.

19. Τεχνική Υποστήριξη Υλοποίησης: Ο άξονας έχει ως αντικείμενο την τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής του ΣΟΑΠ, αφενός σε επίπεδο ενεργειών και αφετέρου σε επίπεδο συνολικού προγράμματος.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps