Connect with us

Επικαιρότητα

Σχόλιο: Μην πυροβολείτε τα έργα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την έναρξη της σαιζόν φάνηκαν και τα πρώτα προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα. Οι εργασίες πάνε αργά, οι πληρωμές ακόμα πιο αργά και η παραγωγή νέων έργων σπεύδει βραδέως. Είναι άλλωστε λογικό, σε μία χώρα που προσπαθεί να βγάλει τον επιούσιο της σημερινής, άντε και της αυριανής μέρας να μην γίνονται νέα έργα μεγάλου βεληνεκούς.

Υπάρχουν πολλές εξαγγελίες που έχουν γίνει, ένα καταπληκτικό εργαλείο που λέγεται ΕΣΠΑ αλλά και η όρεξη για επενδύσεις σε δημόσια έργα από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Αν δεν υπήρχαν τα συγχρηματοδοτούμενα τότε τα έργα θα ήταν ακόμα πιο λίγα. Με την λογική του τόσα έχουμε τόσα ξοδεύουμε οδεύουμε σε μια εποχή πολύ λίγων επιλεγμένων έργων που όμως θα φέρουν με τη σειρά τους ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία της χώρας μας.

Τα έργα σε αυτή την χώρα ήταν πάντα ο αιμοδότης της οικονομίας. Σήμερα με τις περισσότερες τεχνικές εταιρείες στο κόκκινο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες- επαγγέλματα βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Το έξτρα πρόβλημα είναι και η μερική απροθυμία του τραπεζικού παράγοντα να χρηματοδοτήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και την στήριξη νέων μεγάλων έργων «φρενάρουν» πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ένα ανακουφιστικό νέο είναι η διάθεση ξένων μεγάλων επενδυτικών fund για έργα (κυρίως ενέργειας αλλά και άλλων υποδομών) στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να σημάνει την λήξη του συναγερμού και η επανεκκίνηση των επενδύσεων να ζεστάνει την αγορά και την απασχόληση πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Είμαι πάντα διστακτικός αν ένα έργο πρέπει να το λοιδορούμε για τα περιβαλλοντικά θέματα που θα έχει. Κάθε έργο παρουσιάζει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πρέπει οι μελέτες φυσικά να είναι εξελιγμένες και να προβλέπουν την μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον αλλά πρέπει να σκεφτούμε και την κοινωνική διάσταση του έργου: την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις εισφορές στο κράτος, την άμεση συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.

Τα έργα που μπλοκάρουν φέρνουν άμεσα προβλήματα ειδικά όταν είναι υπό κατασκευή. Για παράδειγμα ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος Κεντρική Οδός ή Ε-65 λόγω προσφυγών σταμάτησε. Ο άμεσος αντίκτυπος ήταν να σταματήσουν οι υπεργολαβίες από τοπικές μικρές εταιρείες να χαθούν δεκάδες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή και να επέλθει ανασφάλεια λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας.

Για αυτό λοιπόν, μην πυροβολούμε τα έργα! Ας τα κάνουμε καλύτερα αλλά μην τα καταδικάζουμε, ίσως έτσι να καταδικάζουμε πολλούς συνανθρώπους μας..

Το κείμενο είναι από την ενότητα «Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ»

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πρώτη συνάντηση των Προέδρων Ρυθμιστικών Αρχών και μελών του MEDREG

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σύσκεψη MEDREG με τη συμμετοχή της ΡΑΕ

Στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση των Προέδρων των Ρυθμιστικών Αρχών που είναι μέλη του Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών της Μεσογείου (MEDREG). Στη συνάντηση  συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής.

Συνολικά 41 συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας, την ανάγκη και τον τρόπο βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ των Ρυθμιστών με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών και μελλοντικά τη συνδιαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και του αυξανόμενου ρόλου του φυσικού αερίου.

Η πρώτη αυτή συνάντηση Προέδρων, έγινε με πρωτοβουλία της Προέδρου του MEDREG και του Προέδρου της Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και είχε ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το μεταβαλλόμενο ρόλο των ρυθμιστικών αρχών στην αγορά ενέργειας της Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, να επισημάνει την ανάγκη επίτευξης ενός ελάχιστου επιπέδου εναρμόνισης των ρυθμιστικών πλαισίων ως καταλύτη ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας στη Μεσόγειο, καθώς και να αναδείξει την αγαστή συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών στο πλαίσιο του MEDREG που μετουσιώνεται σταδιακά σε απτά αποτελέσματα. 

Στη ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι παρεμβάσεις και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ενώ ιδίως ο Πρόεδρος της Γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (CRE), στην καταληκτική παρέμβασή του υπερθεμάτισε για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τον Οργανισμό με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κομβικό ρόλο του MEDREG στις Ευρω-Μεσογειακές ενεργειακές σχέσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αναβάλλεται η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Πεδίο του Άρεως

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Την οδύνη του αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του, για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου της Περιφέρειας Αττικής σήμερα το μεσημέρι, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στην Περιφέρεια Αττικής.

Παράλληλα, αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Περιφέρειας, στο Πεδίο του Άρεως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πρόγνωση καιρού

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από Παρασκευή 13/12 ως και Σάββατο 14/12 και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

– Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους

– Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες

– Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα

– Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές

– Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους

– Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pnai.gov.gr/http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.

Τέλος πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα