Connect with us

Μετρό Αθήνας

Όχι στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου λένε οι εργαζόμενοι της Αττικό Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στην Αττικό Μετρό και καταγγέλει την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου. Χαρακτηρίζει τη θέση ως προκλητική για την εποχή και ζητά να βρεθούν πιο ορθολογικοί τρόποι στελέχωσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση λέει τα παρακάτω:

“Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες αιματηρές περικοπές για τους εργαζομένους, η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ προχωρά στην προκλητική για τη σημερινή εποχή προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου με συνολικό κόστος 18.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έργα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Το μέγεθος της προκηρυσσόμενης σύμβασης υπερβαίνει κατά πολύ σε κόστος και πλήθος εργαζομένων οποιασδήποτε αντίστοιχη σύμβαση στο παρελθόν και το ετήσιο κόστος της ξεπερνά το 1/3 του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας της εταιρείας στην οποία εργάζονται σήμερα 400 άνθρωποι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στο προσωπικό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καθώς με τη διαδικασία αυτή στελεχώνεται εν κρυπτώ μια δεύτερη εταιρεία μέσα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και επί της ουσίας παραχωρείται ένα μεγάλο μέρος της επίβλεψης των έργων σε ιδιώτες και μάλιστα με το προκλητικό κόστος των 12.250 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο. Την ίδια στιγμή έμπειροι μηχανικοί της Α.Μ. στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αμείβονται με 1.000 ευρώ το μήνα και αναζητούν το επαγγελματικό τους μέλλον στο μετρό του Ντουμπάι, του Κατάρ κ.λπ.,  με πολλαπλάσιο μισθό.

Η επιλογή αυτής της μεθόδου στελέχωσης οδηγεί καταφανώς τους εργαζόμενους της Αττικό Μετρό σε έντονο προβληματισμό και αμφισβήτηση για την αναγκαιότητα πρόσληψης τεχνικού συμβούλου, ο ρόλος του οποίου θα ξεπεράσει τον συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα έχει άμεση εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή στα καθημερινά ζητήματα επίβλεψης του έργου. Η επικουρικά συμβουλευτική παρουσία σε εξειδικευμένα τεχνικά θέματα μετατρέπεται σε de facto υποκατάσταση και ίσως τελικά σε αντικατάσταση του ρόλου των εργαζομένων της Εταιρείας.

Η επίβλεψη έργων χρειάζεται μηχανικούς και όχι επιχειρηματίες. Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για την αποστελέχωσή της, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ διαθέτει ακόμα και σήμερα τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς σε έργα ΜΕΤΡΟ. Στελέχη της εταιρείας έχουν «κλαπεί» το τελευταίο διάστημα σε μεγάλα έργα στο εξωτερικό.

Καλούμε την εταιρεία να βρει άλλους πιο ορθολογικούς τρόπους για τη στελέχωσή της ώστε οι κατά καιρούς σύμβουλοι να επιτελούν πραγματικά τον συμβουλευτικό τους ρόλο. Να δώσει κίνητρα στους εργαζομένους για τη μετάβασή τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης να προβεί σε μετατάξεις και αποσπάσεις έμπειρων εργαζομένων από άλλους φορείς που ούτως ή άλλως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έγινε στο παρελθόν ή ακόμα και σε νέες προσλήψεις ώστε να μεταφερθεί η αδιαμφισβήτητη Τεχνογνωσία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και σε νέους εργαζομένους της.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, ευθύνη και ευσυνειδησία την κάλυψη των αναγκών του έργου και να διασφαλίσουμε – στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία- ότι η εν λόγω σύμβαση θα αποτελεί προστιθέμενη αξία για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και σε καμία περίπτωση υποκατάσταση ενός προβλήματος με ένα άλλο. Η λογική της μη συστηματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων δεν αποτελεί λογική.

Τώρα που τα έργα αυξάνονται (Γραμμή 4, επέκταση Καλαμαριάς κ.λπ.) και οι συγκυρίες δύσκολες, η Α.Μ. πρέπει να στοχεύει μακριά και με όραμα για τα έργα της και όχι να κλείνει τρύπες με χρυσαφένια μπαλώματα. Ζητούμε αξιοπρεπή εργασία και δίκαιους μισθούς για όλους μας. Λέμε όχι στην ισοπέδωση των εργαζομένων στην Α.Μ. Λέμε όχι στην εκπαίδευση των «χρυσών παιδιών» του μέλλοντός μας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.”

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σπίρτζης-Βαρεμένος: Σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Γιώργος Βαρεμένος και Χρήστος Σπίρτζης για την παράδοση των σταθμών Νίκαιας, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά:

Η παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, είναι μία κατάκτηση για το λαό των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αξίζουν πολλά ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου.

Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα τώρα, όπως είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν:

– Η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Πειραιά στο σύνολο του, εντός του χρονοδιαγράμματος το 2021 και όχι το 2022 όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

– Η έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4, που για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις,

– Η ταχεία ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία της επέκτασής του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Αθήνα, από το Άλσος Βεΐκου έως και την Πετρούπολη. Ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Αθήνας το έχει απόλυτη ανάγκη και το απαιτεί,

– Η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση της επέκτασης του για Καλαμαριά,

– Η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, η ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε τη συμβολή όσων συνετέλεσαν στο να γίνει πραγματικότητα το έργο, επιχείρησε -μέσω του καλολαδωμένου οργουελικού μηχανισμού- να το εντάξει στο προπαγανδιστικό σύνθημα: Το είπαμε, το κάναμε. Ως προς το τι είπαν προεκλογικά και τί κάνουν μετεκλογικά, θα το κρίνει ο κόσμος, όπως και το αν η δική τους πινελιά στο έργο μπορεί να αποκρύψει τον όγκο της συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να κρύψει πίσω απ’ την θεωρία των μουσαμάδων τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα δεν θα έχουν την χαρά να δουν σύντομα τα εγκαίνια παρόμοιων έργων και οι πολίτες της Αθήνας την έναρξη της κατασκευής της γραμμής 4, διότι η κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους δεν συνέχισε τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη.

Αν προχωρούσαμε τη συζήτηση στο πνεύμα του κ. Καραμανλή, θα του υπενθυμίζαμε σε ποια κατάσταση βρήκε το τελματωμένο έργο του Μετρό Πειραιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια προβλήματα: την χρηματοδότηση αφού μόνο για ΦΠΑ χρωστούσαν 12 εκατ. €, την μη ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών για τον ανασχεδιασμό του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, η κατασκευή του οποίου μετέθετε σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, την μη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής από το σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η τμηματική παράδοση των 3 πρώτων σταθμών και τέλος χωρίς υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα.

Όσο για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί ΣΔΙΤ στα εγκαίνια ενός έργου Μετρό, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι άλλο μπορεί να επινοήσει ο αδηφάγος επιτελικός νους, για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, πέραν αυτών που εξήγγειλαν ήδη για εμπλοκή ιδιωτών στην Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία μόνο παραίνεση: σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

[VIDEO] Δείτε την άφιξη του μετρό στο νέο σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μία μεγάλη ημέρα αποτελεί η 6η Ιουλίου 2020, για το Αθηναϊκό δίκτυο Μετρό. Έπρεπε να περάσουν 2.756 ημέρες, περίπου 6,5 χρόνια, για να προστεθούν νέοι σταθμοί.

Χθες, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εγκαινιάστηκαν οι νέοι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ και σήμερα, 7 Ιουλίου, αποδίδονται στο επιβατικό κοινό.

Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν το μισό της επέκτασης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς το κέντρο του Πειραιά. Με τη λειτουργία τους οι νέοι σταθμοί αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς ομώνυμους Δήμους και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την επιβατική κίνηση του δικτύου Μετρό της πόλης.

Το νέο τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας απευθείας πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Γ. Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη): Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μετρό στη Νίκαια, στην πλατεία Αγίου Νικολάου δίνοντας πρόσβαση σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 7 Ιουλίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ηγεσίας της Αττικό Μετρό, βουλευτών και δημάρχων. Το νέο τμήμα Αγ. Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:

«Ένα όνειρο πολλών ετών για την πόλη έγινε πραγματικότητα. Το Μετρό είναι ένα έργο πνοής που θα ενώνει την πόλη μας με την Αθήνα και μετά από δυο χρόνια με τον Πειραιά. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ανταλλάξουμε προτάσεις και ιδέες προκειμένου η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πριν από δυο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ζήτησε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ο σταθμός να έχει αναφορά στην Προσφυγιά και στην Αντίσταση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης μας. Έως τα τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθεί στο σταθμό αντίγραφο του τρίπτυχου του Τάσσου ‘Επιτάφιος’. Η πόλη μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνεχίσει να διεκδικεί και να πετυχαίνει αυτά που επί σειρά δεκαετιών στερήθηκε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα